• 3
  • 0

Biljka babin zub ima dugu istoriju upotrebe u prirodnoj medicini širom sveta. Bodibilderi ponekad koriste babin zub nakon ciklusa anaboličkih steroida da povrate nivo testosterona u telu.

Kakva je to biljka i za šta se sve može koristiti?

Biljka babin zub (Tribulus terrestris) je nisko-rastuća skrivenosemenica, stabljika dugih i do 60 cm i polegnutih po zemlji, sa malim žutim cvetovima. Biljka pripada porodici Zygophyllaceae. Iako je poreklom iz Starog sveta, naturalizovana je širom ostatka sveta u toplim klimatskim uslovima, a može napredovati i u pustinjama i ostalim mestima sa lošim uslovima gajenja. Raste kao samonikla jednogodišnja biljka u hladnijim klimatskim uslovima. Izuzetno je otporna na većinu najčešće korišćenih tehnika za kontrolu invazivnih biljaka, delom zbog toga što semenke održavaju njenu održivost dugi niz godina.

tribulus-terrestris.jpgBiljka babin zub ima izuzetno ”zanimljive” semenke, koje su veoma oštre, toliko oštre da mogu probušiti gume na biciklu ili stopalo ako hodate bosi preko njih. Ove semenke poseduju bodlje, nalik na rogove, koje im služe za odbranu i samim tim povećanje dugovečnosti.
Biljka je širom sveta poznata po raznim nazivima (npr. đavolji trn, đavolje trepavice i dr.), a kod nas je poznata kao babin zub.
Iako se svi delovi biljke mogu koristiti, većina preparata na bazi babinog zuba koriste koren ili semena. Za oralnu upotrebu je najbolje koristiti herbu, u obliku čaja ili dodatka ishrani.

Doziranje

Preporučena doza varira u zavisnosti od stanja koje se tretira.  Za sportiste se preporučuje 1g dnevno. Ne preporučuje se za upotrebu kod trudnica ili dojilja.

Babin zub – lekovita svojstva

Lekovitost babinog zuba potiče od njenih aktivnih sastojaka. Aktivni sastojci u babinom zubu uključuju saponine, lignin amide, flavonoide, alkaloide i glikozide.

Kao dodatak ishrani, babin zub – što je pokazano u nekim ispitivanjima – može da poveća nivo testosterona i samim tim libido i ostalo što je povezano sa testosteronom: dobro raspoloženje, bolji san, izgradnja mišića, smanjenje bola, zaštita kardiovaskularnog sistema i dr.

misici-februar-2017.jpgIstorijski gledano, biljka babin zub je korišćena za lečenje različitih stanja, a danas je uglavnom koriste sportisti za povećanje snage i mišićne mase, kao i za poboljšanje seksualne želje i kod muškaraca i kod žena. Neki pripisuju olimpijski uspeh bugarske ekipe u dizanju tegova upravo korišćenju ove biljke.

Biljka babin zub nastavlja da se koristi zbog njenih aktivnhi sastojaka koji povećavaju nivo testosterona, kao i seksualne i sportske performanse. Veruje se da povećava proizvodnju sperme kod muškaraca i proizvodnju jajne ćelije kod žena. Takođe se koristi za lečenje erektilne disfunkcije.

Ostale zdravstvene prednosti:

Veruje se da je od pomoći u lečenju nekih kardiovaskularnih stanja, uključujući anginu pektoris, visok krvni pritisak, visok holesterol, anemiju i slabu cirkulaciju. Koristi se i kod poremećaja u varenju, uključujući zatvor i nadimanje.

U kineskoj tradicionalnoj medicini se koristi kao tonik za jetru, kod trovanja hranom i kod prejedanja.

Biljka ima mnogo koristi u prirodnoj medicini kao diuretik i za lečenje poremećaja genito-urinarnog sistema.
U drugim medicinskim tradicijama, ova biljka se koristi kao diuretik za lečenje hipertenzije i angine pektoris. Veruje se da sprečava pojavu kamena u bubregu. Veruje se da ima antiseptičko i diuretičko svojstva, što može umanjiti učestalost infekcija urinarnog trakta. Takođe se koristi kao tretman interno i eksterno za poremećaje imunog sistema, kao što su alergijska stanja kože, ekcem i psorijaza.

Babin zub čaj

Jedan od najčešćih oblika korišćenja biljke babin zub jeste čaj. Naime, osušeno korenje i semena ove biljke se osuše i koriste za pripremu čaja.

Babin zub čaj se koristi za bubrežne probleme, uključujući kamen u bubregu, bolno mokrenje, i kao diuretik da se poveća mokrenje; za kožne poremećaje, uključujući ekcem (atopijski dermatitis), psorijazu i šugu.

caj-februar-2017.jpgČaj od babinog zuba se naročito koristi za seksualne probleme kod muškaraca, uključujući erektilnu disfunkciju, prinudno otpuštanje semena bez orgazma (spermatoreja) i da se poveća seksualna želja; zatim za probleme sa srcem i krvotokom, uključujući bol u grudima, povišen krvni pritisak, povišen holesterol i anemiju; za probleme sa varenjem, uključujući i kolike, crevne gasove (nadutost), zatvor i da protera crevne parazite; za bol i otok (upala) tkiva sluzokože usta (stomatitis) i bol u grlu; kao i za rak, posebno tumore nosa.

Neki ljudi koriste babin zub čaj za gonoreju, bolesti jetre (hepatitis), zapaljenje, bol u zglobovima (reumatizam), lepru , kašalj, glavobolju, vrtoglavicu, sindrom hroničnog umora i za poboljšanje sportske performanse. Takođe se koristi za stimulisanje apetita i kao adstrigent, tonik i za pojačavanje raspoloženja.

Babin zub čaj – priprema:

Preliti 2 kafene kašike čajne mešavine sa 4 dl hladne vode, poklopiti i ostaviti da odstoji preko noći. Ujutru treba malo prokuvati, a zatim procediti i piti.

Doziranje

Potrebno je piti jednu šolju čaja od babinog zuba ujutru, a jednu uveče – pre obroka. Čaj treba piti najviše 2 meseca, nakon čega treba da usledi obavezna pauza od minimum mesec dana.

Babin zub za plodnost

Istraživanja ukazuju na to da uzimanje proizvoda babinog zuba oralnim putem tokom 1-2 meseca, može da poveća libido i erekciju kod muškaraca koji su neplodni zbog niskog nivoa testosterona (hipogonadizam).

Babin zub je veoma moćno sredstvo, kako kod muškaraca, tako i kod žena. Reguliše proizvodnju testosterona, povećava fizičku snagu i izdržljivost, redukuje erektilnu disfunkciju, povećava plodnost kod muškaraca, kao i proizvodnju spermatozoida.

Aktivni sastojci biljke babin zub podstiču hipofizu da pojačano luči luteinizirajući hormon (LH), što signalizira polnim žlezdama da pojačano luče polne hormone. Kod muškaraca dolazi do pojačanog lučenja testosterona, što dalje dovodi do pojačane sinteze proteina, povećanja libida i poboljšanja polne funkcije.

Kod žena, babin zub takođe podstiče lučenje luteinizirajućeg hormona, koji podstiče ovulaciju i libido.

Izvor

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *