• 1
  • 0

Dobričica je Trajna, zeljasta, mirisna biljka, visoka 20—40 cm. Donji deo stabljike puzi, a gornji je uspravan i razgranat. Listovi su na dugačkim drškama, srcoliki ili bubrežasti, naborani, po obodu nazubljeni, na naličju crvenkasti. Cvetovi su Ijubičasto-plavi sa purpurnim tačkama. Cveta od maja-juna. Raste obilno svuda u šumama, na vlažnim livadama i drugim mestima.

Lekoviti deo biljke

Vrhovi grančica u cvetu, list, cela nadzemna biljka i sok iz sveže biljke svojstvenog prijatnog mirisa i gorkog i oporog ukusa.

Lekovito delovanje

Spolja se upotrebljava za lečenje katara nosa, povreda i rana. Pomešana sa ovsenim brašnom daje se protiv crevnih parazita konja. Preparati od dobričice pomažu razmenu materija u organizmu. Podstiču izlučivanje mokraće, a olakšavaju želučane i crevne probleme koje potiču od pomanjkanja solne kiseline. Deluje smirujuće kod nekih živčanih tegoba. Koristi se i kao sredstvo za jačanje organizma, naročito kod manjka vitamina C. Smiruje bolove kod gihta i reume. Deluje kod trovanja olovom.

Sok od dobričice

Pripremite što više mladih i svežih dobričica. Dobro ih operite i sitno narežite. U sokovniku , ili jednostavno kroz čistu platnenu tkaninu, istisnite što više soka. Pola čaše soka uzmite svaki dan, osvežiće i ojačati organizam kako odrasle osobe, tako i dece. Deca neka popiju samo 2-3 čajne kašikice sa malo meda.

Nekoliko kapi soka ukapanih u nos pomoći će kod krvarenja iz nosa, a mala količina duboko uvučena kroz nosnice olakšaće glavobolju.

Kod upaljenog grla za grgljanje

uzeti 30 g dobričice, 1 velika kašika meda, 125 g jabukovog sirćeta i 125 g vode. Kuvati 10-15 minuta. Tim se čajem mogu ispirati uši kad iz njih curi gnoj, a lišće kuvano u jabukovom sirćetu stavlja se kao vrući oblog protiv krstobolje, gihta i reume.

Ako vas boli glava, napravite kuglicu od svežeg lista dobričice, i stavite je u nozdrvu. Glavobolja po pravilu prestaje za 10 minuta.

Čaj se koristi i kod upalnih procesa želuca i creva i pije se 1,5 decilitar svaka dva sata.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *