• 1
  • 0

Gavez sadrži karotin, alkaloide, tanine, glikozide, sluzi, smole, eterično ulje, no najvažniji njegov sastojak je alantoin.
 

Ubrzava zarastanje tkiva i kostiju
 

Alantoin je aktivna prirodna materija sa snažnim keratoličkim delovanjem koja podstiče rast ćelija u kostima, vezivnom i potkožnom tkivu. Zbog tog sastojka gavez je jedan od najboljih lekova za zaceljivanje spoljnih i unutrašnjih rana, oteklina, posekotina, ogrebotina, modrica, lomova i krvarenja. Koristi se i kod uganuća, iščašenja, nategnuća mišića i tetiva. Obloge gaveza su delotvorne kod psorijaze, čireva, proširenih vena, karpalnog sindroma i kod upale kostiju.

Smanjuje bol

Naučnici tvrde da bi mast od gaveza mogla pomoći milionima ljudi protiv bolova u leđima. U istraživanjima je smanjila bolove za 95 posto, počevši delovati u roku od sat vremena. Gavez delotvorno uklanja i druge vrste bolova pa se pokazao odličnim u obliku gela protiv bolova kod iščašenja zglobova i osteoartritisa kolena. Mogu doneti olakšanje čak i kod oduzetosti usled povrede živaca u kičmi.

Pomaže kod deformacije palca

Gavez je jedina poznata biljka koja leči i uklanja čukljeve – deformacije kostiju palca, za koje moderna medicina nema nikakva rešenja osim bolne operacije. Lečenje mašću i tinkturama gaveza može trajati i do godinu dana, ali vredi biti uporan.

Lekovita biljka gavez može pomoći kod:

– psorijaze;
– čireva;
– proširenih vena;
– deformacije palca;
– uganuća i iščašenja;
– reume i artritisa;
– bolova u leđima;
– spoljnih i unutrašnjih rana;
– lomova i krvarenja;
– oteklina i ogrebotina.

Priprema lekovitih sredstava od gaveza:

Od gaveza se pripremaju čaj, obloge, kupke, mast, tinktura i biljne kapi. Preparati od ove biljke ne bi trebalo da se drže u metalnim posudama. Obloge od gaveza veoma su cenjene. Sve što je potrebno je pomešati nekoliko kašičica osušenog mlevenog korena gaveza s dovoljno vruće vode da se napravi pasta. Namažite pastu na platno i prislonite na ranu. Obloge obnavljajte svaka dva do četiri sata.

Berba gaveza:

Gavez raste uz potoke na vlažnom tlu i na vlažnim livadama ravničarskog šumskog područja. Listovi su hrapavi i jako šiljati. Višegodišnji korijen spolja je gotovo crn, a iznutra je bele do žućkaste boje, debeo poput palca. Kad se prereže jako je sluzav, lepljiv i mastan. Cvetovi imaju oblik uskog zvona, izbijaju tokom čitavog leta iz pazuha gornjih listova. Okrenuti su prema dole u jednostrano povijenim cvastima prljavo bele do ružičaste ili ljubičaste boje. Pazite da ne zamenite gavez s gomoljastim gavezom ili španskom zmijkom. Koren se bere u proleće ili u ranu jesen, očišćen se suši na suncu ili na veštačkoj toploti. List i cvet se beru za vreme cvetanja, od maja do avgusta.

Lekoviti delovi biljke:

U proleće ili u jesen sakuplja se koren (Radix Consolidae ili Radix Symphyti). Između marta i aprila, na izmaku zime, ili u oktobru i novembru, korenje gaveza sadrži najviše alantoina.

Proletno kopanje korena vrši se dok biljka još nije u cvatu. Gavez, s obzirom na svoju lekovitost, ne bi trebao nedostajati ni u jednom kućnom vrtu! Koren se kopa šiljatom lopatom, a svako izvlačenje korena biće uzaludno, jer se u zemlju duboko urastao koren lako lomi.

Za pripremu „masti od crnog korena“ tj. gaveza, upotrebljava se sveže iskopani koren, no koren se može i sušiti i kasnije od njega pripremiti kaša ili mast. Vrlo sočan koren teško se suši i u postupku sušenja lagano postane plesnjiv. Već i samo lagano plesnjiv koren ne sme se upotrebljavati, jer se prilikom stvaranja plesni odmah rastvara najvrednija lekovita materija – alantoin. Nakon što se koren malo prosušio, reže se po dužini u nekoliko komada i suši oprezno u blizini peći. Za vlažnog vremena koren se vrlo oprezno suši u mlakoj pećnici.

Gavez u vrtu:

Gavez je jedna od najkorisnijih biljaka koje možete posaditi u svome vrtu. Od njegovih listova i stabljika može se napraviti odlično đubrivo, koje jača biljke i obogaćuje ih mineralima. Razmera je kilogram listova gaveza na deset litara vode. Đubrite jednom nedeljno. Iseckanim listovima i stabljikama gaveza možete pokrivati tlo oko vaših biljaka.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *