• 1
  • 0
ANIS – Ne preporučuje se osobama koje boluju od čira na želucu i kolitisa. Ne treba ga dugo čuvati, jer plodovi ove biljke vremenom postaju otrovni. Pre svake upotrebe treba spremiti novu, svežu dozu čaja (ne čuvati za sledeći dan).
 
HAJDUČICA – Prisustvo ahileina ima toksično dejstvo u slučaju predoziranja. Ahilein, pod uticajem jednog specifičnog enzima, hidrolizuje se oslobađajući etarsko ulje i cijanovodoničnu kiselinu, sa otrovnim dejstvom. Trovanje se manifestuje grčevima, praćenim stanjem uznemirenosti i nervoze. Ne koristi se za sveže rane pošto ih iritira. Preporučuje se za lečenje starih i inficiranih rana.
 
BORANIJA – Nekuvana zrna su otrovna. Ako se uzimaju u presnom stanju, izazivaju upalu gastrointestinalnog trakta ili eneritis praćen krvarenjem.
 
ZEČJI KUPUS – Prekomerna upotreba dovodi do mučnine i povraćanja. Oksalna kiselina se vezuje sa kalcijumom iz organiz ma (krvi) i izaziva krvarenja.
 
LAZARKINJA – U velikim dozama dovodi do trovanja koje se manifestuje glavoboljom, nesvesticom i mučninom, a u preterano velikim dozama je smrtonosna.
 
MRTVA ŽUTA KOPRIVA – Preporučuje se upotreba svežih cvetova, jer pri sušenju gube aktivna dejstva.
 
VRES – Sa biljkom treba rukovati veoma oprezno, jer su zabeleženi slučajevi trovanja kako ljudi, tako i životinja.
 
NANA – Može imati toksično dejstvo samo u slučaju predoziranja.
 
ZEČJA STOPA – Predoziranost izaziva mučninu, povraćanje, nadraženost gastrointestinalnog trakta.
 
PETOPRSTA – Kontraindikovana je kod oboljenja jetre i bubrega. Ne uzima se na prazan stomak, jer izaziva smetnje u želucu i crevima.
 
MASLAČAK – Mlečni sok konzumiran u većim količinama može izazvati trovanje, mučninu, povraćanje, proliv, srčanu aritmiju.
 
PELIN – Nije preporučljiv za trudnice, dojilje i osobe koje pate od neuroza (nervnih oboljenja). Ne sme se predozirati, jer u suprotnom dovodi do trovanja, čiji su simptomi nervna uznemirenost, halucinacije, grčevi, trzanje mišića, gubitak svesti i smrt. Tretman ne treba da traje duže od 2 sedmice. Produžena upotreba uzrokuje psihičke poremećaje, drhtanje, hipomneziju (oslabljeno pamćenje), mučninu.
 
RUSA – Treba je koristiti oprezno jer može izazvati trovanje, povraćanje, usporeno disanje, delirijum (buncanje, ludilo), halucinacije.
 
KANTARION – Izaziva povećanu osetljivost na svetlost (foto senzibilitet), što znači da osobe koje se leče kantarionom treba da izbegavaju prekomerno izlaganje sunčevim zracima (sunčanje). Simptomi koji se manifestuju su: otečenost, svrab, otok na usnama i očnim kapcima.
 
DAN I NOĆ – Ne treba prekoračivati određenu dozu, jer u protivnom dolazi do nekontrolisanog čišćenja creva ili, i u krajnjem slučaju, do povraćanja.
 
PETROVAC – Predoziranost ima za posledicu bolne napade, a kod bilijarne i renalne litijaze (kamena u žučnoj kesi i bubregu) može prouzrokovati naglo izbacivanje kamena, i kao rezultat toga zatvaranje žučnih ili bubrežnih kanala.
 
RUTA – Zahteva oprezno rukovanje, budući da je otrovna. Simptomi trovanja su: uznemirenost, disfagija (tegobe i jaki bolovi pri gutanju), sušenje usana, osipanje kože, itd.
 
ŽALFIJA – Ne preporučuje se dojiljama, jer smanjuje mlečnu sekreciju.
 
LAVANDA – Ne upotrebljava se u velikim, koncentrovanim dozama, jer dovodi do stanja povećane razdražljivosti, koju prate nervna i srčana slabost, pospanost, hipotenzija (nizak krvni pritisak), hipotermija (snižena temperatura tela).
 
PRESLICA – Prisustvo tijaminaze (enzima koji uništava vitamin B) uslovljava pojavu simptoma trovanja kao što su: nesvestica, mučnina, razdražljivost, mišićni grčevi, hiporefleksija (usporenost refleksa). Pomenute komplikacije se sprečavaju unošenjem vitamina B u organizam.
 
HMELJ – Prisustvo lupulina može, kod pojedinih osoba, izazvati alergiju, ekcem, dermitis.
 
KLEKA – Preterana upotreba može dovesti do krvarenja u crevima i mokraćnim kanalima (hematurija).
 
BAGREM – U kori i semenu biljke nalaze se otrovne supstance. Trovanje se manifestuje u vidu kolika (bolnih napada), proliva, apatije.
 
ZOVA – Nedozreli plodovi mogu izazvati trovanje, koje se ispoljava povraćanjem i prolivom.
 
HRAST – Prouzrokuje trovanja, i to najčešće kod dece koja, ako pojedu veću količinu hrastovog žira, mogu osetiti posledice u vidu apatije (stanja otupelosti, nezainteresovanosti), konstipacije (zatvora), potencirane diureze (povećanog mokrenja).
 
IMELA – Imela sa nekih vrsta stabala sadrži toksične supstance koje naročito remete rad srca, zbog čega se ne upotrebljava imela koja raste na hrastu (Larantus europeaus).

Dodaj komentar

Vaša e-mail adresa neće biti nigdje objavljena. Obavezna polja su označena sa *