• 1
  • 0
ANIS – Ne preporučuje se osobama koje boluju od čira na želucu i kolitisa. Ne treba ga dugo čuvati, jer plodovi ove biljke vremenom postaju otrovni. Pre svake upotrebe treba spremiti novu, svežu dozu čaja (ne čuvati za sledeći dan).
 
HAJDUČICA – Prisustvo ahileina ima toksično dejstvo u slučaju predoziranja. Ahilein, pod uticajem jednog specifičnog enzima, hidrolizuje se oslobađajući etarsko ulje i cijanovodoničnu kiselinu, sa otrovnim dejstvom. Trovanje se manifestuje grčevima, praćenim stanjem uznemirenosti i nervoze. Ne koristi se za sveže rane pošto ih iritira. Preporučuje se za lečenje starih i inficiranih rana.
 
BORANIJA – Nekuvana zrna su otrovna. Ako se uzimaju u presnom stanju, izazivaju upalu gastrointestinalnog trakta ili eneritis praćen krvarenjem.
 
ZEČJI KUPUS – Prekomerna upotreba dovodi do mučnine i povraćanja. Oksalna kiselina se vezuje sa kalcijumom iz organiz ma (krvi) i izaziva krvarenja.
 
LAZARKINJA – U velikim dozama dovodi do trovanja koje se manifestuje glavoboljom, nesvesticom i mučninom, a u preterano velikim dozama je smrtonosna.
 
MRTVA ŽUTA KOPRIVA – Preporučuje se upotreba svežih cvetova, jer pri sušenju gube aktivna dejstva.
 
VRES – Sa biljkom treba rukovati veoma oprezno, jer su zabeleženi slučajevi trovanja kako ljudi, tako i životinja.
 
NANA – Može imati toksično dejstvo samo u slučaju predoziranja.
 
ZEČJA STOPA – Predoziranost izaziva mučninu, povraćanje, nadraženost gastrointestinalnog trakta.
 
PETOPRSTA – Kontraindikovana je kod oboljenja jetre i bubrega. Ne uzima se na prazan stomak, jer izaziva smetnje u želucu i crevima.
 
MASLAČAK – Mlečni sok konzumiran u većim količinama može izazvati trovanje, mučninu, povraćanje, proliv, srčanu aritmiju.
 
PELIN – Nije preporučljiv za trudnice, dojilje i osobe koje pate od neuroza (nervnih oboljenja). Ne sme se predozirati, jer u suprotnom dovodi do trovanja, čiji su simptomi nervna uznemirenost, halucinacije, grčevi, trzanje mišića, gubitak svesti i smrt. Tretman ne treba da traje duže od 2 sedmice. Produžena upotreba uzrokuje psihičke poremećaje, drhtanje, hipomneziju (oslabljeno pamćenje), mučninu.
 
RUSA – Treba je koristiti oprezno jer može izazvati trovanje, povraćanje, usporeno disanje, delirijum (buncanje, ludilo), halucinacije.
 
KANTARION – Izaziva povećanu osetljivost na svetlost (foto senzibilitet), što znači da osobe koje se leče kantarionom treba da izbegavaju prekomerno izlaganje sunčevim zracima (sunčanje). Simptomi koji se manifestuju su: otečenost, svrab, otok na usnama i očnim kapcima.
 
DAN I NOĆ – Ne treba prekoračivati određenu dozu, jer u protivnom dolazi do nekontrolisanog čišćenja creva ili, i u krajnjem slučaju, do povraćanja.
 
PETROVAC – Predoziranost ima za posledicu bolne napade, a kod bilijarne i renalne litijaze (kamena u žučnoj kesi i bubregu) može prouzrokovati naglo izbacivanje kamena, i kao rezultat toga zatvaranje žučnih ili bubrežnih kanala.
 
RUTA – Zahteva oprezno rukovanje, budući da je otrovna. Simptomi trovanja su: uznemirenost, disfagija (tegobe i jaki bolovi pri gutanju), sušenje usana, osipanje kože, itd.
 
ŽALFIJA – Ne preporučuje se dojiljama, jer smanjuje mlečnu sekreciju.
 
LAVANDA – Ne upotrebljava se u velikim, koncentrovanim dozama, jer dovodi do stanja povećane razdražljivosti, koju prate nervna i srčana slabost, pospanost, hipotenzija (nizak krvni pritisak), hipotermija (snižena temperatura tela).
 
PRESLICA – Prisustvo tijaminaze (enzima koji uništava vitamin B) uslovljava pojavu simptoma trovanja kao što su: nesvestica, mučnina, razdražljivost, mišićni grčevi, hiporefleksija (usporenost refleksa). Pomenute komplikacije se sprečavaju unošenjem vitamina B u organizam.
 
HMELJ – Prisustvo lupulina može, kod pojedinih osoba, izazvati alergiju, ekcem, dermitis.
 
KLEKA – Preterana upotreba može dovesti do krvarenja u crevima i mokraćnim kanalima (hematurija).
 
BAGREM – U kori i semenu biljke nalaze se otrovne supstance. Trovanje se manifestuje u vidu kolika (bolnih napada), proliva, apatije.
 
ZOVA – Nedozreli plodovi mogu izazvati trovanje, koje se ispoljava povraćanjem i prolivom.
 
HRAST – Prouzrokuje trovanja, i to najčešće kod dece koja, ako pojedu veću količinu hrastovog žira, mogu osetiti posledice u vidu apatije (stanja otupelosti, nezainteresovanosti), konstipacije (zatvora), potencirane diureze (povećanog mokrenja).
 
IMELA – Imela sa nekih vrsta stabala sadrži toksične supstance koje naročito remete rad srca, zbog čega se ne upotrebljava imela koja raste na hrastu (Larantus europeaus).

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *