• 1
  • 0

Ruj je listopadni žbun, ili nisko drvo, do 7 m visine. Na starijem stablu kora se odvaja, siva i ispucala, na mladim delovima glatka. Na preseku mladih grana javlja se mlečni sok. Listovi su okruglasto jajasti, u jesen imaju žbun, rujnu ili tamno ljubičastu boju. Cvetovi grupisani u široko metličastim cvastima, žutobeli ili zelenkasti. Stanište i rasprostranjenost na krečnjačkim terenima, u pojasu žbunova, na jako osunčanim terenima.  

List se bere kada je biljka u cvetu, nikada u fazi plodonošenja, suši se u tankom sloju, ili u sušnicama na 50 stepeni, da sačuva boju. Kora se prikuplja u proleće, suši na suncu.

Ruj sadrži  do 40% tanida (od toga oko 25% tanina), oko 0,2% etarskog ulja ( sa mircenom i pinenom), bojene materije (mircitrin), vitamin C, E i dr.

Upotreba:

Čajni napitak se priprema od 1 kašike sasitnjenih suvih listova i ½ l hladne vode. Kuvati sadržaj 5 minuta, pa procediti. U toku dana uzimati 3 puta po 1 vinsku čašu čaja, pre jela. Kupka se priprema od 50 g biljke i 2l ključale vode. Kuvati 20 minuta, procediti i sipati u kadu.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *