• 1
  • 0

Prirodna medicina, za razliku od konvencionalne medicine, nudi nam razne prirodne metode lečenja kao što su hidroterapija, fizičke aktivnosti, razni načini detoksikacije, zdrava ishrana, razne lekovite biljke itd. U ovom članku ćemo pisati o jednoj neverovatno moćnoj biljci koja se pokazala kao izuzetno moćno sredstvo za poboljšanje raspoloženja i lečenje depresije. U pitanju je lekovita biljka zvana šafran, ova biljka je izuzetno popularna kod lečenja depresija zato što što njeno dejstvo prevazilazi sve farmaceutske antidepresive, a nema nikakvih negativnih sporednih efekata.

Ova fascinantni začin se u istoriji koristio za preko 90 bolesti u zadnjih 4000 godina.

Šafran je najskuplji začin na svetu. Cena šafrana se kreće između 1000 i 5000 dolara za 500 g. Cena je ovako velika zato što je za 500 g potrebno osušiti tučkove od oko 80.000 biljki. Pored toga, sakupljanje se vrši ručno i to samo u periodu od 3 nedelje godišnje.

Šafran kao prirodni antidepresant

U tradicionalnoj Persijskoj medicini, šafran se koristi za lečenje depresije. Nekoliko studija pokazuju da šafran može pomoći kod više psihijatrijskih stanja. Iranski naučnici tvrde da šafran funkcioniše na sličan način kao mnogi poznati antidepresanti. Dva jedinjenja šafrana (šafranal i krocin) štite nivoe nekoliko moždanih hemikalija koje podstiču i stabilizuju dobro raspoloženje. Ova jedinjenja ispoljavaju efekte slične antidepresantima održavajući optimalne nivoe dopamina, norepinefrina i serotonina. Kineski  naučnici smatraju da je krocin aktivno jedinjenje i da bi ga obavezno trebalo uključiti u lečenje depresije.

U 2014 godini, sprovedeno je 14 studija u kojima se šafran upoređivao sa farmaceutskim antidepresivima. Istraživanja su pokazala da je šafran izuzetno koristan kod anksioznosti i depresije.

U jednoj studiji, istraživači su posmatrali 40 ljudi sa umerenom depresijom koji su bili podeljeni u dve grupe; jedna grupa je koristila šafran (15mg x2 dnevno), dok je druga grupa koristila poznati lek prozak (prozac). Nakon dva meseca posmatranja ovih pacijenata, šafran se pokazao efikasan kao prozak, samo što prozak sadrži razne otrovne supstance koje mogu ispoljiti razne neželjene efekte kod ljudi.

Lekovita svojstva šafrana

Seksualna disfunkcija (Studije su pokazale da je šafran efikasan u tretiranju erektilne disfunkcije).
Makularna degeneracija (Jedna studija sprovođena od strane Australijskih i Italijanskih naučnika pokazuje da šafran usporava progresiju makularne degeneracije i poboljšava vid; takođe, sprečava oštećenje retine)
Matične ćelije raka pankreasa (Istraživači su otkrili da jedna supstanca (krocetinična kiselina) inhibira rast ćelija raka pankreasa)
Alchajmerova bolest (Šafran se pokazao kao bolji lek za alchajmerovu bolest od bilo kog drugog leka)
Metabolički sindrom (Šafran značajno smanjuje simptome  metaboličkog sindroma)
PMS (Jedna studija pokazuje da šafran ublažuje simptome premenstrualnog ciklusa)
Menstrualni grčevi (Značajno smanjuje menstrualne grčeve)
Ateroskleroza
Neplodnost (50mg šafrana dnevno tokom tri meseca povećava procenat zdravih spermatozoida za do 21%)
Multipla skleroza (Pakistanski naučnici izjavljuju da je šafran koristan u lečenju multiple skleroze)
Parkinsonova bolest (Krocetin, jedinjenje koje se nalazi u šafranu može sprečiti u nastajanju ove bolesti, a takođe je dobro i u lečenju)
Anksioznost i insomnia (Istraživanja pokazuju da šafran smanjuje anksiozno ponašanje i povećava dužinu vremena kvalitetnog sna)
Gubitak memorije (Šafran boboljšava pamćenje)
Kancer (Istraživači su sproveli preko 30 studija koje se bave šafranom i kancerom, i zaključili su da šafran ima dosta potencijala u lečenju raznih vrsta kancera)
Gubitak težine (Jedna studija sprovedena u 2010. godini, otkriva da šafran pomaže ljudima koji se prejedaju tako što im pomaže da kontrolišu kompulsivo jedenje hrane)
Dodatne korisni efekti šafrana: Inflamacija, Problemi sa stomakom, Oslobađanje od bola, Dijabetes, Zdravlje srca, Krvni pritisan, Holesterol, Potentni antioksidant, Astma, Kašalj.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *