• 1
  • 0
Priroda je zaista čudotvorna, naročito kada je reč o celokupnim namirnicama koje sadrže supsatance koje se, kako se čini, prilagođavaju kako bi uništile ćelije kancera, a istovremeno štitile zdrave ćelije. Nedavno otkrivena klasa fitonutrijenata nazvana salvestroli definitivno je jedan od moćnih oružja u borbi protiv raka dojke i drugih vrsta raka.
 
Salvestrol kao „trojanski konj“ za kancerogene ćelije
 
Salvestrol je poseban po tome što je dobio kategorizaciju kao fitehemikalija upravo zbog svog odnosa sa kancerogenim ćelijama. Otkriven je zahvaljujući naučnicima Geri Poteru (Gerry Potter) profesoru medicinske hemije na univerzitetu De Monfort u Velikoj Britaniji, i Dan Burkiju (Dan Burke), Profesoru na univerzitetu Severna Karolina. Čudno, oni su bili usresređeni na to kako bi potencijalno mogli da ciljaju ćelije raka bez povrede zdravih ćelija kada su otkrili ovu supstancu koja zapravo to i može. Jednom kada su otkrili Salvestrol u biljkama, odlučili su da posvete svo svoje vreme studiranju kako zapravo ova fitohemikalija funkcioniše, za korist svih nas.
 
Na osnovu njihovog inicijalnog istraživanja početkom 2000-ih i mnogih od tada, sada znamo da fitohemikalija pod nazivom „salvestrol“ ima jedninstven odnos prema određenom enzimu koji se nalazi samo u ćelijama karcinoma. Ovaj enzim je poznat kao „CYP1B1“.
 
Salvestol je zapravo deo veće klase fitohemikalija nazvanih fitoaleksini, koji imaju jako antimikrobno i antioksidantno dejstvo. Kada ih uzme kancerogena ćelija, salvestrol ubrzo postaje „trojanski konj“ za tu ćeliju. Salvestrol se može metabolizovati od strane  CYP1B1, a sam metabolički proces brzo uzrokuje apoptozu ili „smrt ćelije raka“ za ćelije raka, dok ostavlja sve ostale zdrave ćelije. Sveobuhvatna studija koju su sproveli Burki i Poter otkrili su da Salvestrol može biti efikasan za lečenje raka prostate, pluća i bešike. Otkrili su da supstance koje se uzimaju u okviru kategorije fitoaleksina mogu podstaći „aktivaciju mitohondralnog puta apoptoze“.

Prirodni izvori salvestrola
 
Ovo je spisak svežeg organskog voća i povrća koje sadrži salvestrol. Većina ovih namirnica su inače odlične za lečenje i prevenciju kancera:
 
– jabuke
 
– borovnice
 
– jagode
 
– brusnice
 
– avokado
 
– brokoli
 
– prokelj
 
– masline
 
– karfiol
 
– kupus
 
– artičoka
 
– bosiljak
 
– peršun
 
– ruzmarin

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *