• 1
  • 0

Mnogi ljudi smatraju da ─çe kada jednom pre─Ĺu na vegetarijansku ishranu postati slabiji. Brinu se da se ne─çe ose─çati toliko sna┼żnim. Mnogi od nas su odrasli sa idejom da meso i mleko izgra─Ĺuju ja─Źe telo. Ispostavilo se da su te ideje mitovi. Sportisti takmi─Źari su godinama znali da su ┼żivotinjske masti i belan─Źevine ne┼íto ┼íto treba dr┼żati na minimumu kada poku┼íavaju da izgrade izdr┼żljivost. Uop┼íteno gledano, zapo─Źinju sa praksom poznatom kao ÔÇťuzimanje ugljenih hidrataÔÇŁ. Takvi pristupi su zasnovani na godinama istra┼żivanja u oblasti sportske medicine. Jedno klasi─Źno istra┼żivanje je izvr┼íeno krajem 1960-ih godina kada je skandinavski istra┼żiva─Ź, dr Per-Olaf Astrand (Per-Olaf Astrand) prou─Źavao devet visoko istreniranih sportista. Dr Astrand je menjao ishranu ovih sportista svaka tri dana. Na kraju svakog perioda od tri dana, svaki sportista je vozio bicikl velikom brzinom do iscrpljenosti. Njegovi rezultati su prikazani u tabeli.

 

Ishrana                                                                  Maksimalna izdr┼żljivost  (vreme do iscrpljenosti)

                                                                           

– Ishrana sa mnogo
belan─Źevina i mnogomasti (bogata mesom)                                                       57 min                                          

– Me┼íana ishrana (manje
mesa, masti i belan─Źevina)                                                                           1 ─Źas 54 min

– Vegetarijanska ishrana
(bogata ugljenim hidratima)                                                                       2 ─Źasa 47 min


Vidimo da sa ishranom bogatom mesom
(bogata belan─Źevinama i mastima) sportisti postaju iscrpljeni nakon oko jednog ─Źasa.

Kada su bili na me┼íanoj ishrani sa manje mesa, masti i belan─Źevina, a vi┼íe biljne hrane, mogli su da
voze bicikl velikom brzinom skoro dva puta du┼że ÔÇô ukupno 1,9 sati. Me─Ĺutim, na vegetarijanskoj ishrani vozili su 2,78 sata pre nego ┼íto je do┼ílo do iscrpljenosti.


Ovo drasti─Źno pobolj┼íanje izdr┼żljivosti ne bi trebalo da iznenadi o┼ítroumne posmatra─Źe ┼żivotinjskog carstva.

Na kraju, bivo, slon i konj nemaju problema sa snagom ili izdr┼żljivo┼í─çu na vegetarijanskoj ishrani. Konji satima mogu da tr─Źe velikom brzinom. Zabele┼żeno je da su neki slonovi tr─Źali 10 ili 12 sati velikom brzinom. Da li mo┼żete da zamislite no┼íenje sve te te┼żine (preko 6 tona) pri 40 kilometara na ─Źas, 10 ili 12 sati bez prestanka?

Sa druge strane, velike ma─Źke meso┼żderi kao ┼íto su gepardi, tigrovi i druge imaju dobru brzinu na po─Źetku, ali se zamaraju za kratko vreme, ─Źesto za manje od pet minuta. U ┼żivotinjskom carstvu, izdr┼żljivost, sposobnost da se obezbedi vrhunska energija za duge periode vremena je u velikoj meri karakteristika vegetarijanskih ┼żivotinja.

Dodaj komentar

Va┼ía e-mail adresa ne─çe biti nigdje objavljena. Obavezna polja su ozna─Źena sa *