• 1
  • 0

Mnogi ljudi smatraju da će kada jednom pređu na vegetarijansku ishranu postati slabiji. Brinu se da se neće osećati toliko snažnim. Mnogi od nas su odrasli sa idejom da meso i mleko izgrađuju jače telo. Ispostavilo se da su te ideje mitovi. Sportisti takmičari su godinama znali da su životinjske masti i belančevine nešto što treba držati na minimumu kada pokušavaju da izgrade izdržljivost. Uopšteno gledano, započinju sa praksom poznatom kao “uzimanje ugljenih hidrata”. Takvi pristupi su zasnovani na godinama istraživanja u oblasti sportske medicine. Jedno klasično istraživanje je izvršeno krajem 1960-ih godina kada je skandinavski istraživač, dr Per-Olaf Astrand (Per-Olaf Astrand) proučavao devet visoko istreniranih sportista. Dr Astrand je menjao ishranu ovih sportista svaka tri dana. Na kraju svakog perioda od tri dana, svaki sportista je vozio bicikl velikom brzinom do iscrpljenosti. Njegovi rezultati su prikazani u tabeli.

 

Ishrana                                                                  Maksimalna izdržljivost  (vreme do iscrpljenosti)

                                                                           

– Ishrana sa mnogo
belančevina i mnogomasti (bogata mesom)                                                       57 min                                          

– Mešana ishrana (manje
mesa, masti i belančevina)                                                                           1 čas 54 min

– Vegetarijanska ishrana
(bogata ugljenim hidratima)                                                                       2 časa 47 min


Vidimo da sa ishranom bogatom mesom
(bogata belančevinama i mastima) sportisti postaju iscrpljeni nakon oko jednog časa.

Kada su bili na mešanoj ishrani sa manje mesa, masti i belančevina, a više biljne hrane, mogli su da
voze bicikl velikom brzinom skoro dva puta duže – ukupno 1,9 sati. Međutim, na vegetarijanskoj ishrani vozili su 2,78 sata pre nego što je došlo do iscrpljenosti.


Ovo drastično poboljšanje izdržljivosti ne bi trebalo da iznenadi oštroumne posmatrače životinjskog carstva.

Na kraju, bivo, slon i konj nemaju problema sa snagom ili izdržljivošću na vegetarijanskoj ishrani. Konji satima mogu da trče velikom brzinom. Zabeleženo je da su neki slonovi trčali 10 ili 12 sati velikom brzinom. Da li možete da zamislite nošenje sve te težine (preko 6 tona) pri 40 kilometara na čas, 10 ili 12 sati bez prestanka?

Sa druge strane, velike mačke mesožderi kao što su gepardi, tigrovi i druge imaju dobru brzinu na početku, ali se zamaraju za kratko vreme, često za manje od pet minuta. U životinjskom carstvu, izdržljivost, sposobnost da se obezbedi vrhunska energija za duge periode vremena je u velikoj meri karakteristika vegetarijanskih životinja.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *