• 2
  • 0

Avokado je prepun vitamina A, C, E, K i B, takođe je bogat gvožđem, bakrom, kalijumom i magnezijumom.

Osim toga, takođe je veoma ukusan i može se koristiti na različite načine, od frapea, sendviča, salata i namaza, uvek možete dobiti mnogo koristi od ove super namirnice.

1. Avokado sadrži veliku količinu zdravih masti

Avokado sadrži gotovo 20 puta više  masti nego drugo voće, ali to su uglavnom mononezasićene masti koje se smatraju zdravim vrstama masti.

2. Povećava apsorpciju hranljivih nutrijenta

Studija je pokazala da ljudi koji u salatu uključuju i avokado imaju bolju apsorpciju hranljivih materija od onih koji ne uključuju avokado. Učesnici koji su jeli avokado apsorbuju 5 puta veći iznos karotenoida, tip hranljivih materija koje uključuju beta karoten i likopen.

3. Dobar je za vašu kožu

Avokado ima osobine podmlađivanja zato što je bogat antioksidantima, zbog toga se ulje avokada koristi u mnogim kozmetičkim proizvodima. Ulje ima mogućnost da učini da vaša koža izgleda mlađe i takođe pomaže u lečenju raznih kožnih problema.

4. Štiti vas od moždanog udara

Istraživanja su pokazala da avokado ima sposobnost da smanji rizik od moždanog udara zbog visokog nivoa folne kiseline koje sadrži. Šta više, vitamin E, mononezasićene masti i glutation prisutan u avokadu takođe su važni u održavanju zdravlja srca.

5. Kontroliše krvni pritisak

Avokado je bogat kalijumom, 100 grama avokada sadrži 14% dnevne doze kalijuma, što je više od banane (10%). Ovaj mineral je od suštinskog značaja za podršku zdravog nivoa krvnog pritiska.

6. Bogat je vlaknima

Avokado je bogat vlaknima, oko 7%, što je važno za optimalnu funkciju tela, kao što je pomaganje varenju, pomaganje mršavljenju i smanjenju šećera u krvi.

7. Avokado je dobar za zdravlje očiju

Avokado ima dobre efekte na oči zbog karotenoida i luteina koje sadrži. Ovi sastojci su poznati po tome da štite oči od starosne makularne degeneracije i katarakte.

8. Pomaže oslobađanu bola od artritisa

Fitonutrijenti prisutni u avokadu, kao što su polifenoli i flavonoidi imaju antiinflamatorne osobine, koje će vam pomoći da smanjite bol kod artritisa. Antioksidansi kao što su vitamin C i E takođe pomažu kod upale i ublažavaju simptome artritisa.

9. Avokado za vas i vašu bebu tokom trudnoće

Trudnice bi svakodnevno trebale jesti šolju avokada dnevno, jer će obezbediti 1/4 preporučene dnevne doze folne kiseline, što je veoma važno za zdravlje trudnice a takođe je dobro i za vašu bebu.

10. Poboljšava rad mozga

Avokado se smatra jednom od najboljih namirnica kojom možete da održavate i poboljšavate zdravlje mozga. Avokado poboljšava pamćenje i vrši prevenciju protiv alchajmerove bolesti.

Smuti od avokada za dobro zdravlje:

Sastojci:

Pola zrelog avokada
Zrela banana
Pola šolje mleka od badema
Pola šolje soka od pomorandže

Priprema:

Dodajte sve sastojke u blender i izblendajte, dodajte šaku leda za odličan letnji osvžavajući smuti.
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *