• 1
  • 0

Kafa je omiljeno piće u Srbiji i odavno je postala obavezan deo druženja. Često je konzumiramo samo zbog navike, ne razmišljajući o posledicama. Da li smo se ikada zapitali šta kafa čini našem telu?

Kofein povećava lučenje želudačne kiseline, remeti metabolizam masti, privremeno diže krvni pritisak i povećava nivo šećera u krvi.  Može da izazove gorušicu i bol u želucu i može da bude uzrok migrenebenignog tumora dojke. Kod teških zavisnika od kafe mogu da se razviju poremećaji  želuca, ubrzan rad srca, anksioznost i nesanica. Kofein privremeno povećava koncentraciju, ali dugoročno smanjuje ukupnu sposobnost koncentracije. Kafa povećava rizik nastanka dijabetesa, infarkta, tromboze i više kancerogenih bolesti.

Pored visokog sadržaja kofeina, kafa takođe sadrži  oksalnu kiselinu, čak i ako je bez kofeina. Oksalna kiselina vezuje se za minerale u digestivnom traktu i sprečava njihovu apsorpciju, što se povezuje sa osteoporozom. Oksalnu kiselinu povezuje se i sa nastankom kamena u bubrezima.

U knjizi „Otrov sa velikim K“ doktori Agata i Kelvin Traš navode da “Postoji najmanje 100 štetnih hemijskih jedinjenja u kafi, uključujući acetaldehid, sirćetnu kiselinu, amonijak, etanol, metanol, naftalen, fenol i vodonik sulfid… Mnogi ljudi uzimaju oko 1/10 smrtonosne doze svaki dan i čak i u jednoj šolji kafe vrebaju supstance koje ozbiljno utiču na telo. Žene koje piju samo jednu šolju kafe dnevno imaju gotovo tri puta veći rizik od dobijanja raka bešike, nego oni koji ne piju kafu(!)“.

Zato – zašto bismo koristili drogu kao što je kofein? U suštini, zdrava ishrana i fizička aktivnost ujutru napuniće vas kvalitetnijom energijom, koja neće nestati kada kofein prestane da radi. Ali ako baš morate da popijete šoljicu kafe predstavljamo vam ove dve izuzetne zamene za kafu.

Kafa od sojinih zrna

Operite I osušite određenu količinu soje. Na plehu, u tankom sloju, rasporedite sojina zrna I stavite ih u vruću rernu. Potrebno je da povremeno promešate zrna kako ne bi izgorela. Da bi ukus kafe bio zadovoljavajući, neophodno je da sva zrna budu ravnomerno pečena (da dobiju izrazito braon boju) I da ne izgore. Kako biste proverili da li su zrna pečena, zdrobite jedno zrno I pogledajte unutrašnjost. Kada se zrna ohlade, sameljite ih u mlinu za kafu. Dobijenu masu držite zatvorenu u stakelnoj tegli I koristite za pripremanje kafe.

Kafa od raži

Raž rasporedite na pleh I pecite u vrućoj pećnici. Povremeno, varjačom promešajte zrna kako vam ne bi izgorela. Potrebno je da zrna dobiju braon boju, boju kafe. Pre no što izvadite, proverite da li se zrnevlje ispeklo – zdrobite zrno. Kada se ohladi sameljite mlinom za kafu. Boja dobijenog praha treba da bude kao boja kafe.

Napomena

Takođe za pripremanje kafe možete koristiti prah od soje I raži promešan u razmeri 2:1!
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *