• 1
  • 0

Bilo da je u obliku štapića ili u obliku praha, cimet dobijamo od unutrašnje kore zimzelenog drveta koje pripada poridici cinamomuma (Cinnamomum). Kada se unutrašnja kora izvadi ona se tokom sušenja savije u rolnice, koje se seku ili na štapiće ili se melju u prah. Šri Lanka, Indonezija, Kina, Vietnam i Burma su najveći svetski proizvođači cimeta.

Koristeći ga u bilo kom obliku, ovaj začin će pozitivno uticati na vaš organizam u mnogim poljima. U ovom članku ćemo vam predstaviti:

10 iznenađujućih lekovitih svojstava cimeta

1. Cimet je bogat antioksidansima – Cimet obiluje polifenolima, fenoličnom kiselinom i flavonidima, koji mogu smanjiti oštećenja izazvana slobodnim radikalima i mogu usporiti proces starenja. Količina antioksidanasa u cimetu čak nadmašuje količine i u popularnim supernamirnicama kao što su beli luk, origano, ruzmarin i majčina dušica.

2. Antiinflamatorni efekti
– Antioksidansi doprinose smanjivanju upalnih pocesa u telu, smanjujući tako otoke i upale mišića.

3. Podstiče kardiovaskularno zdravlje – Cimet ima svojstva koja mogu da stabilizuju nivo HDL (dobrog holesterola) dok smanjuju nivo LDL (lošeg holesterola). Takođe, cimet sprečava stvaranje ugrušaka u krvi i omogućava krvi da bolje cirkuliše kroz organizam. To znači da cimet smanju rizik od šloga i bolesti srca.

4. Pomaže kod dijabetesa
– Cimet poboljšava osetljivost na insulin, što pomaže balansiranju nivoa šećera u krvi.

5. Cimet podstiče moždanu funkciju – Naučna istraživanja pokazuju da cimet može zaštititi mozak i sprečiti nastanak Parkinsonove i Alchajmerove bolesti, a takođe štiti ćelije od oštećenja uzrokovanih stresom.

6. Pomaže u prevenciji kancera – Ovaj začin sadrži cinemaldehid, koji jača organizam protiv rasta tumora i mutacije ćelija, posebno kada je u pitanju rak debelog creva.

7. Štiti od mnoštva mikroorganizama – Studije pokazuju da ulje cimeta može biti efikasan lek za bolesti pluća izazvane gljivicama. Takođe može sprečiti razvoj bakterija kao što su listerija i salmonela.

8. Podstiče zdravlje zuba i desni
– Iako se cimet uglavnom koristi u slatkišima koji štete zubima, on zapravo pomaže zubima tako što ubija bakterije koje izazivaju propadanje zuba i halitozu.

9. Reguliše nivoe kandide – Cimet ima antifungalna svojstva koja mogu održavati kandidu u normali. Kada se ova glivica previše razmnoži, može izazvati probleme sa varenjem i imunim sistemom.

10. Može poboljšati vašu kožu – Cimet ima antibakterijska svojstva koja mu omogućavaju da zaštiti kožu od osipa i alergija.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *