• 810
  • 0

Uloga antiparazitskih biljki

 
Tri parazita koja se obično nađu u ljudskom organizmu su sledeći: dečija glista (Enterobius vermicularis), čovečija glista (Ascaris lumbricoides) i svinjska pantljičara (Taenia solium). Ima i drugih vrsta koje mogu da dospeju u ljudski organizam, kao što je rudarska glista (Ancylostoma duodenale) za koje su timol i ulje od mirišljave pepeljuge (Chenopodium anthelminticum) nešto specifično, kao i gliste koje dolaze u čoveka usled nečistog svinjskog mesa (Trichinella spiralis) i druge vrste koje se hrane toksinima (otrovima) u ljudskom organizmu.
 
Dečije gliste se obično veoma lako unište zato što se nalaze u debelom crevu i ne prianjaju za zidove creva. Protiv tih crevnih štetočina delotvorne su biljke katartici, astrigenti, aloje, kvazija, kalumba, jabukovo sirće i druge.
 
Čovečije gliste se najčešće nalaze u crevima, i to obično vise na zidovima creva i mogu da izazovu poprilično neugodna osećanja, zdravstvene tegobe i fizički nemir i štetu u organizmu. Posebna šteta može da nastane kod dece. Ako te gliste ostanu ne otkrivene mogu da se razmnože do te mere da uđu u želudac i da dospeju i dalje preko jednjaka do samog ždrela, sa vrlo neprijatnim i uznemirujućim rezultatima. Njih možete da zapazite u stolici, a znaćete da ih i sami imate ako vam je ravnoteža u želucu uveliko poremećena.
 
Biljke o kojima govorimo u ovom poglavlju su posebno delotvorne na eliminisanju velikih dečijih glista i svinjske pantljičare. Ove biljke su klasifikovane u nekoliko podgrupa, u skladu sa dejstvom koje imaju protiv parazita u organizmu:
 
Vermifugidi (čine da gliste budu izbačene iz organizma)
Vermicidi (uništavaju gliste u organizmu)
Tanifugidi (dovode do izbacivanja pantljičare iz organizma)
Taniacidi (ubijaju pantljičaru u čovekovom telu)
 
U čemu se zapravo sastoji glavni uspeh prirodnih lekova protiv parazita? Najčešće u tome koja doza prirodnog leka je data pacijentu i koliko brzo će nakon uzimanja leka doći do pokretanja pacijentovih creva. Upravo je u tim dvema faktorima glavna stvar za čišćenje organizma od glista: data doza i brzina pokretanja creva. Prevelika doza antihelmintika, ako ostane u crevima, uništiće parazite. S druge strane, premala doza, imaće samo taj efekat da izbace parazite iz organizma i ništa više.
 
Skoro svo bilje protiv glista i parazita je veoma jako i tako se treba prema njemu i ophoditi. Usled toga moraju se uvek veoma mudro upotrebljavati svi koncentrovani preparati koji se prave od takvog bilja. Uobičajena je praksa da se kod sedećih glista upotrebi klistir. U slučaju čovečije gliste, treba da postupite na sledeći način:
 
1. Primeniti trodnevno čišćenje organizma time što se pije samo jedna vrsta soka sa destilovanom vodom. Istovremeno uzimati antihelmintik ujutru i uveče. Poželjno bi bilo sa peinom (Artemisia vulgaris).
 
2. Četvrtog dana ujutru popiti 180 ml do 240 ml čaja od sene (Cassia acutifolia; C. angustifolia) kako bi se potpuno iščistila creva od parazita. (drugi podesni katartici su takođe prihvatljivi; videti ispod).
 
Pantljičara je unekoliko istrajnija i tvrdoglavija kada treba da izađe iz organizma. Međutim, ova već navedena procedura lečenja imaće učinka ako uz nju upotrebimo navalu ili nar kao antihelmintik. Treba nastaviti sa uzimanjem leka i nekoliko dana nakon što prestane prolazak delova parazita, a takođe treba upotrebiti lobeliju sa nekim katartikom za prekomerno lučenje žuči. Dr Šok je dao jedan dobar savet:
 
Naime, lekari obično stave pacijente na jednodnevni ili dvodnevni post pre nego što počnu da uzimaju lekove protiv pantljičare. Međutim, to je nepotrebno jer pošto je pantljičara parazit, ne može da izgladni. Stoga post izaziva kod pacijenta slabost i mučninu i kada tako pregladneo pacijent popije lek na prazan stomak, obično ga izbacuje i pacijent ga povrati. Zato je naše iskustvo pokazalo da je mnogo bolje posavetovati pacijenta da dan-dva konzumira hranu koju pantljičara ne voli: crni luk, beli luk, kiseli krastavčići i zasoljena riba. Takva hrana slabi snagu parazita i utiče na to da popušta njegov stisak u stomaku. Tako oslabljenu pantljičaru je onda mnogo lakše izbaciti kada pacijent uzme lek.
 

U biljke antihelmintike (antiparazitske biljke) spadaju:

 
MILODUH (Hyssopus officinalis)

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *