• 954
  • 0
Početnici misle da je kod skupljana biljaka bitno samo ubrati željenu biljku. To ipak nije istina. U svim slučajevima, branje mora biti selektivno, u zavisnosti od tipa biljke i dela koji se koristi.
 

Aromatici

 
Neki primeri su: gorska nana, pitoma nana, divlja nana. Brati nakon formiranja cvetnih pupoljaka i kada cvet, samo što se nije otvorio. Kod takvih biljaka izuzetno eterična lekovita svojstva će biti izgubljena, ako se beru u pogrešno vreme.
 

Kore

 
Ili korteks, sakupljati ili u proleće ili u jesen. Smolne kore, kao što je: kininovac, kasna sremza, snežna lopta, beli hrast, malina, nar, krkavina, sivi orah, cimet, sasafras i kaskarila trebalo bi da se sakupljaju u proleće pre cvetne sezone. Druge lepljive delove je poželjno sakupljati u jesen nakon što lišće opadne. Generalno bi trebalo koristiti kore sa mladog drveća, jer njihova medicinska svojstva su uglavnom više održiva i lako se ekstrahuju. Obratite pažnju da odvojite istrulele delove i nečistoće od dobre kore koju ćete koristiti. Grublja kora treba da se sastruže (ovo je struganje spoljašnje kore), a samo unutrašnja da se koristi.
 

Pupoljci

 
Kao što su: američka jasika, karanfilić. Brati kada su lepo formirani, pre nego što se cvet razvije.
 

Lukovica

 
Kao što su: morski luk, beli luk. Brati nakon što listovi biljke odumru.
 

Bobice

 
Kao što su: krkavina, plava zova. Brati kada sazri. Bobice plave zove treba brati kada su tamne i ne previše zelene. Bobice gloga treba brati kada su crne i skoro spremne da se razmrskaju. Bobice kleke i mirike treba brati pred samo sazrevanje, ali ne potpuno zrele. Bobice kleke su obično u dve grupe bobica na grmu, zelene i tamne. Tamne su druga godina i zrele su – ove uberite, ali nikad ne koristite zelene.
 

Izdanak

 
Kao što su: šišarka, žir. Brati kada su listovi sazreli – nakon što je snaga uzeta iz korena.
 

Cvetovi i peteljke

 
Kao što su: zova, lavanda, detelina, kamilica, podbel. Brati pred otvaranje iz pupoljka (svako poduže odlaganje rezultovaće gubitkom esencijalnog ulja). Kod većih cvetova, peteljke treba ukloniti pre sušenja. Kod nekih cvetova, samo se peteljke čuvaju, a bezbojni osnovni deo latice se seče, ali cvetovi koji imaju čašicu cveta bez mirisa su potpuno očuvani. Kada su cvetovi previše mali da bi se brali pojedinačno, seku se sa delom peteljke.
 

Plod

 
Kao što su: kleka, hmelj, mirođija, biber, kajenska paprika, kardamom. Brati kada je sočan i zreo (osim kada je naznačeno da se bere u nezreloj fazi, kao sa kubebom), ali pre nego što spontano padnu.
 

Smola

 
Kao što su: kamfor, kopaiba, garcinija. Smola koja izlazi na površinu kore lakše se skuplja u hladnijem delu dana (jutro i veče) kada je čvršća. Postupak točenja može se takođe iskoristiti da bi se izvukli sokovi.
 

Listovi

 
Kao što su: ruzmarin, eukaliptus, uva, sena, buču. Brati pred puno sazrevanje, pre cvetanja ili posle sazrevanja ploda. Lekovita vrednost smenjuje se u periodu rasta od lista do ploda i nazad. Obratite pažnju, sakupite listove kada je potencijal najveći u tom specifičnom delu.
 
Valjano brinite u žetvi. Nikada potpuno nemojte da ogulite bilo koju biljku, kada berete listove. Izbegavajte da oštetite biljku. Uzmite nekoliko listova iz različitih delova biljke i uzmite dovoljno, ali ne lišavajte nijedno žbunje ili drvo svih njegovih listova. Veliki listovi se pojavljuju pre nego što se peteljka pojavi, obično su sočniji i vredniji nego oni koji se kasnije nastave iz peteljke, jer ti veliki imaju punu ishranu iz korena, ali oni često izgube svoju vrednost i venu, jer peteljka počne da raste.
 
Jednogodišnje: Brati pred cvetanje ili u cvetanju.
 
Aromatične jednogodišnje: Brati nakon formiranja cvetnih pupoljaka.
 
Dvogodišnje: Brati samo listove druge godine rasta (listovi prve godine rasta nemaju svoju punu lekovitu vrednost), pre nego što peteljka počne da izbija. Višegodišnje: Brati pre cvetanja (naročito ako vlakna posle toga postanu drvenasta).
 
Listovi sa peteljkama ili stabljikama treba da budu odvojeni, što je pre moguće, i svo drugo lišće treba poseći blizu korena. Listove treba protresti, a ne oprati.
 

Biljka (cela)

 
Kao što su: irska mahovina, pulsatila, lobelija, pitoma nana, mačja menta, očajnica. Brati kada su formirane glave za cvetanje, ali još uvek neotvorene. Kada se cvet otvori, biljka počne da gubi potencijal i opada lekovita vrednost. Ako se koristi sveža (za infuziju), iseći samo vrhove (videti “vrhovi”). Jednogodišnje: Iseći 7,5 cm do 10 cm iznad zemlje kako biste omogućili drugi rast. Višegodišnje: Iseći bočne grane 2/3 niz stabljiku.
 

Oleoresini

 
Slični smoli.
 

Rizomi

 
Kao što su: đumbir, iđirot, perunika, geranium, američka mandragora, valerijana, planinska arnika, kanadska vučja jabučica, kanadski ljutić. Slično korenju (videti ispod).
 

Korenje

 
Kao što su: gavez, sarsaparila, vinobojka, američki ginseng. Korenje jednogodišnjih i dvogodišnjih biljaka uglavnom imaju limitirane vrednosti, a korenje višegodišnjih poseduje velike koncentracije, koje generalno rastu u potencijalu sa godinama. Korenje se uglavnom sakuplja u ranom delu proleća (kasni februar, rani mart) kada su biljni sokovi koncentrisani.
 
Korenje jednogodišnjih: Sakuplja se pre cvetne sezone, ne posle, jer onda koren postaje manje aktivan.
 
Korenje dvogodišnjih: Sakupljati u jesen prve godine, nakon što lišće opadne. Puna lekovita snaga je jača u prvoj godini korena.
 
Korenje višegodišnjih: Sakupljati u jesen nakon što su listovi i cvetovi (ili vrhovi) potpuno zreli, a biljni sok se vratio u korenje, ili u proleće pre nego što period rasta započne i biljni sok počne da teče. Ako je koren pokriven žilavom korom (kao što su babica, ipekakuana), treba je oljuštiti dok je sveža, pri čemu sklizne lako i ne prijanja.
 

Semenje, koštice, itd.

 
Kao što su: mrazovac, badem, bundeva, slačica, lan, muskatni oraščić, čičak. Postoje tri vrste semena: ona sa štitastom cvasti (morač, peršun), u mahunama (slačica, kres salata) i okružena mesnatim plodom (dinja, krastavac).
 
Štitaste cvasti: Glave treba otkinuti kada su semena braon, a peteljke suvog izgleda; oni se mogu razdvojiti blagom vršidbom. Nemojte predugo čekati na žetvu, jer će seme otpasti. Cvasti se mogu sakupljati lako sa širenjem papira u korpu i sečenjem direktno u nju, kako bi se sprečilo gubljenje semena koje je spremno da otpadne. Obratite pažnju da vršite veoma nežno semena, finije glave ili mahune, kako ne bi oštetili semena. Cvasti se mogu trljati između dlanova šaka, a semena i pleva da se odvoje kroz odgovarajuće sito koje omogućava prolaz semena, ali ne i pleve. Pleva se takođe može izdvojiti držanjem semena visoko i izručivanjem polako, pri blagom povetarcu, na platno ili drugi odgovarajući materijal.
 
Ulje semena iz mirisnih biljaka i onih koja sadrže eterična svojstva, moraju se sakupljati svake godine, jer se dosta snage izgubi u skladištu. Druga semena sa trajnijim i stabilnijim svojstvima mogu se čuvati nekoliko godina.
 
Mahune: Semenje u mahunama treba ostaviti na biljci dok skroz ne sazre i otkinuti nakon što biljka počne da se suši; i ova semena mogu da se razdvoje (izmeste) iz mahuna snažnim udarcem ili dva, biljke o pod.
 
Mesnati plod: Semenje mesnatog ploda mora se ukloniti i odvojiti od membrana koje ih okružuju i vlažne materije. To treba ukloniti nakon što plod postane potpuno zreo i sočan.
 

Klice

 
Brati pre nego što se pupoljci otvore.
 

Peteljke

 
Brati u jesen, ubrzo posle prolaska cveta.
 

Stabljika

 
Travasta: Brati nakon što se pojavi lišće, pre nego što se razvije cvetanje. Drvenasta: Brati u jesen nakon što lišće opadne i istruli, pre nego što se vegetacija pojavi u proleće.
 

Vrhovi

 
Kao što su zanovet metlaš, smilje. Vrhovi se beru kada cela biljka treba da se koristi sveža, sa vrhovima 7,5-10 cm dužine, ali se bere samo 2,5 cm ili manje kada se jedu sirovi.
 

Lukovica

 
Kao što su: mrazovac, indijska repa, jalapa. Sakupljati isto kao i korenje. Obratite pažnju da lukovice nisu oštećene pri sakupljanju, jer gube lekovitu moć kada su isečene preduboko.
 

Grančice

 
Kao što su: paskvica, zanovet metlaš, mahonija. Brati ubrzo posle opadanja cvetova.
 

Šume

 
Kao što su: kvazija, gvajak. Brati kada su aktivna svojstva najkoncentrisanija, što je u proleće ili jesen, poželjno je sa starijih drveća. Albumin (mlado meko drvo koje ima dva kotiledona, tkivo van srca drveta i blizu kambijuma) treba odbaciti. Kod smolnog drveća treba birati samo teži materijal, koji će potonuti u vodu.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *