• 1
  • 0
Latinski naziv: Arctium lappa
 
Karakteristike po kojima se prepoznaje u prirodi:
 
Stabljika – čvrsta, razgranata, koja može da naraste do blizu 2 m, hrapava.
 
Listovi – srcoliki, veliki, valoviti, grubi, mesnati, nazubljeni, pričvršćeni peteljkom za stabljiku, lekoviti, beličasti sa donje strane.
 
Cvetovi – ružičaste loptaste glave, čije čašice imaju preklapajuću skalu (listiće), sa kukastim ekstremitetima koji mogu da se blago drže za druge predmete.
 
Plod – mali, suvi plodovi koji sadrže jedno seme i ne otvaraju se; loptastog oblika širine 13 do 27 mm, preklapajućih listića sa kukicama koje mogu da se zakače bilo gde. Seme je duguljasto, uglasto, blago zakrivljeno, dužine oko 6 mm, tamnosmeđe boje, naborano.
 
Koren – skoro jednostavan, vretenast sa obe strane, debljine od 5 do 20 mm, dužine 25 cm do 75 cm, tamnosmeđe boje sa spoljne strane, naboran po dužini, sa krunicom u obliku prstena (često ostaju vunasti čuperci listova), donekle rogljaste strukture; tamni kambijum (celulozno biljno vlakno) odvaja gustu spoljnu koru od žućkastog ili beličastog poroznog sjajnog drveta, šuplje sredine, ili sadrži belo tkivo. Prah je svetlosmeđe boje.
 
Ukus – koren i seme imaju blago gorak ukus slatkaste sluzi.
 
Miris – blag.
 
Delovi biljke za upotrebu u lekovite svrhe: Koren (i to koren koji izraste u prvoj godini čičkovog života), listovi, stabljika (koja ima hranjivu vrednost). Koren čička ima najsnažnije alterativ karakteristike.
 
Lekovito dejstvo: Alterativ, tonik, diuretik, dijaforetik, sredstvo za jačanje želuca, aperijens, depurativ, antiskorbutik, demulcent.
 
Čičak spada među najbolje čistače krvi u prirodi, a ne izaziva mučnine i osećanje gađenja. Koren ove biljke je blagotvoran za kožu, smiruje tegobe bubrega i uklanja zapušavanje limfnih kanala. Čičak pojačava protok mokraće i veoma je koristan za gubitak prekomerne telesne težine.
 
Stabljika čička je hranjiva i može se upotrebiti kao dodatak salatama ukoliko se iseče pre nego što se cvetovi rascvetaju i ako se sa nje ukloni njena gorka kora. Ubranu stabljiku možete i skuvati u vodi, ili je dodati salatama, ili je pojesti čak sirovu uz zdravo ulje i jabukovo sirće. Ima delikatan ukus špargle.
 
Lekovita svojstva: Poremećaj na koži, osip, bubuljice, čirevi, skorbut, ekcemi, psorijaza, svrab, reumatizam, skrofula, sifilis, guba, kancer, giht, oboljenja na plućima, katar, naslage mokraće, otok, hemoroidi, opekotine, rane, kancerogene ranice, išijas, gonoreja, poremećaji u radu bubrega i bešike, prehlada, groznica itd.
 
Preparati: Esencija (koren), tečni ekstrakt, infuzija (listovi), prah, čvrsti ekstrakt, tinktura.
 

Doziranje:

 
Esencija (koren): 60 ml, 3 do 4 puta dnevno.
Tečni ekstrakt: 1/2-1 čajna kašičica.
Infuzija (listovi): 1 šolja, 3 do 4 puta dnevno.
Prah: 2 g do 4 g (2-8 kapsula #0 težine po 500 mg).
Čvrsti ekstrakt: 325 mg do 1 g.
Tinktura: 30-60 kapi (1/2-1 čajna kašičica) 3 do 4 puta dnevno.
 

PRIMENA U LEKOVITE SVRHE

 

Oralna

 
Za pospešivanje znojenja kod prehlada i groznica: Udvostručite dozu u toploj vodi, a u svaku šolju dodajte i 1/8 do 1/4 čajne kašičice đumbira.
 
Bolovi: Popiti infuziju od vrhova čička.
 
Kožna oboljenja, furunkuli, karbunkuli, plućni katar, skrofula, sifilis, guba, reumatizam, itd.: Redovno piti esenciju od čička.
 

Kožna

 
Velike rane, kožne bolesti, zapaljenja i otoci: Staviti toplu oblogu natopljenu čajem od čička na obolelo mesto i prekriti plastikom ili nauljenom svilom da bi se sprečilo isparenje lekovitog čaja, a zatim povezati zavojem; ostaviti oblogu dok se skoro ne osuši, a potom očistiti obolelo mesto i napraviti novu oblogu; postupak ponoviti do potpunog isceljenja.
 
Kožne erupcije, opekotine, otoci, hemoroidi: Primeniti mast od čička, videti “LEKOVITE FORMULE”.
 
Osipi, bubuljice, furunkuli, skorbut, ekcemi: Upotrebiti esenciju od jednakih delova čičkovog korena i običnog štavelja za ispiranje obolelih mesta; takođe piti čaj od kombinacije ovih biljaka.
 
Gušavost: Pomešati prah od čičkovog korenja sa maslinovim uljem i tim melemom premazati spolja žlezdu koja je obolela ili površinu upaljenog mesta.
 
Ukočeni zglobovi: Staviti oblogu od korenja preko obolelog mesta.
 

LEKOVITE FORMULE

 

Dobijanje esencije od čičkovog korena

 
115 g korena čička, iseckano ili u prahu (Arctium lappa)
1,4 l destilovane vode
235 ml glicerina (da bi se duže sačuvalo lekovito dejstvo)
 
Preparat: Ostaviti da se biljka krčka u vodi pola sata, potom procediti, zasladiti medom, ostaviti da se ohladi, flaširati i čuvati na hladnom mestu. Da bi se esencija duže sačuvala sa svojim lekovitim svojstvima, biljku prokrčkati pola sata u vodi i procediti, pa proceđenu tečnost vratiti u očišćeni sud i ostaviti da se krčka dok se ne smanji do 450 ml; zatim procediti i ostaviti da se ohladi, pa dodati glicerin i dobro izmućkati; držati na hladnom mestu; ne zaslađivati do upotrebe.
 
Doziranje: Uzimati 60 ml 3 do 4 puta dnevno, 1-2 supene kašike za snažnije esencije sa glicerinom (razblaženo u nešto vode); jače doze mogu da se primene u teškim slučajevima ukoliko ne izazivaju mučninu u stomaku.
 

Snažna esencija od čičkovog korena

 
115 g korena čička, iseckano (Arctium lappa)
1,9 l destilovane vode
120 ml glicerina
 
Preparat: Ostaviti biljku sat vremena u vodi da omekša, potom staviti da se kuva dok ne proključa i krčkati dok se nivo ne spusti na 1 l; procediti i proceđenu tečnost vratiti u očišćeni sud i pustiti da se krčka dok se tečnost ne smanji na 375 ml; dodati glicerin i dobro izmešati, ostaviti da se ohladi, flaširati i čuvati na hladnom mestu.
 
Doziranje: 1 čajna kašičica do 1 supena kašika u vodi (3 puta jačine infuzije). Velike doze mogu da očiste creva, pa u skladu sa tim dozirajte količinu leka koji će pacijent uzimati.
 

Glicerinski ekstrakt od čičkovog korena i orahovog lišća

 
230 g korena čička, iseckano (Arctium lappa)
230 g listova crnog oraha (Juglans nigra)
240 ml glicerina
 
Preparat: Staviti biljke u 3,8 l destilovane vode; ostaviti da se krčka dok se nivo ne smanji na 2 l vode; procediti i ostaviti tu tečnost po strani; u čistu posudu staviti ponovo biljke i preliti vodom i pustiti da se krčka još 10 minuta, zatim procediti i pomešati sa glicerinom; ostaviti da odstoji dok se ne ohladi, flaširati i čuvati na hladnom mestu.
 
Doziranje: 2 čajne kašičice do 1 supena kašika razblažena vodom, 3 do 4 puta dnevno između obroka.
 
Upotreba: Olakšava tegobe i okrepljuje organe za varenje, tumore, kancere, zagnojavanja, gnojne čireve, ubija gliste i parazite, leči sifilis, skrofulu, tuberkulozu, zadebljanje arterija, vlaknaste izrasline, naslage sluzi, bronhijalno lučenje sluzi, suvoću sluzokože, dizenteriju, proliv, matericu koja je ispala iz ležišta, organe koji ispadnu iz ležišta, hemoroide, uvećanu prostatu, herniju (kilu), gušobolju (u kojoj dolazi do guranja jezika na dole i napred), kožna oboljenja (nanositi putem pamučne tkanine) itd.
 
Za ubrizgavanje i tuširanje, razblažiti ekstrakt u vodi prema stanju u kojem se nalazi pacijent i količinu koja je potrebna za željeno skupljanje ili stezanje organa ili stimulaciju (imajte u vidu da razblaženi ekstrakt ima blagotvornije dejstvo u smislu da smiruje i ublažava neko stanje, namesto da stimuliše i osnažuje rad nekog organa).
 

Akne

 
30 g korena čička (Arctium lappa)
30 g sarsaparile (Smilax ornata)
30 g običnog štavelja (Rumex crispus)
30 g sasafrasa (Sassafras albidum)
15 g korena maslačka (Taraxacum officinale)
15 g kore američkog bodljikavog jasena (Zanthoxylum americanum)
15 g silvatike (Stillingia sylvatica)
7 g cvetova rimske kamilice (Chamaemelum nobile)
 
Preparat: Prvih sedam biljaka krčkati 10 minuta u 1 l vode, a zatim tu vrelu tečnost preliti preko cvetova kamilice, zaklopiti i ostaviti da se cvetovi kamilice natapaju u toj tečnosti 10 minuta, a zatim procediti i ostaviti da se ohladi; zasladiti medom, flaširati i čuvati na hladnom mestu.
 
Doziranje: 1 supena kašika, 3 do 4 puta dnevno pre obroka i pred spavanje.
 

Pročišćivač krvi

 
4 supene kašike korena čička (Arctium lappa)
4 supene kašike običnog štavelja (Rumex crispus)
1 supena kašika crvenog korena (Sanguinaria canadensis)
450 ml glicerina
 
Preparat: U 1,5 l provrele vode spustiti bilje i ostaviti da se krčka na tihoj vatri dok voda ne ispari i ostane 1 l; potom procediti tečnost, zasladiti medom i glicerinom, te dobro izmešati; kada se ohladi, flaširati i čuvati na hladnom mestu.
 
Doziranje: 60 ml, 3 do 4 puta dnevno.
 

Furunkuli

(obloga)

 
1 deo korena čička (Arctium lappa)
1 deo sarsaparile (Smilax ornata),
1 deo običnog štavelja (Rumex crispus)
1 deo pršljenaste božikovine (Prinos verticillatus)
 
Preparat: Mešati sastojke u toploj vodi, dok mešavina ne postane povoljna da se napravi obloga.
 
Primena: Toplu oblogu stavljati na obolelo mesto do olakšanja tegoba.
 

Kožna oboljenja, ekcem, itd.

(za ispiranje)

 
30 g korena čička (Arctium lappa)
30 g korena običnog štavelja (Rumex crispus)
30 g hajdučke trave (Achillea millefolium)
30 g korena belog sleza (Althaea officinalis)
 
Preparat: Krčkati biljke u 1,9 l vode dok se voda ne smanji na 1,2 l, a zatim procediti.
 
Primena: Obolela mesta ispirajte često toplom esencijom (najmanje 2 puta na dan).
 

Kožna oboljenja, ekcem, itd.

(esencija)

 
30 g korena čička (Arctium lappa)
30 g biljke kičice (Centaurium erythraea)
15 g listova obične dimnjače (Fumaria officinalis)
15 g korena običnog štavelja (Rumex crispus)
1 čajna kašičica kajenske paprike (Capsicum frutescens; C. minimum)
 
Preparat: U 1,5 l vode krčkati 15 minuta prve četiri navedene biljke, a zatim vrelu tečnost procediti na kajensku papriku; pokriti i ostaviti da se ohladi, pa zasladiti medom, flaširati i čuvati na hladnom mestu.
 
Doziranje: 60 ml, 4 puta dnevno.
 

Melem protiv svraba

 
450 g korena čička, sveže narendanog (Arctium lappa)
240 ml maslinovog ulja
30 g pčelinjeg voska
 
Preparat: Krčkati sastojke na tihoj vatri 2 sata; procediti kroz grubu krpu, ili fino sito i mešati dok ne očvrsne; potom naliti u tegle.
 
Primena: Mazati obolela mesta uveče i ujutru; istovremeno piti esenciju od čičkovog korenja.
 

Reumatizam

 
30 g korena čička (Arctium lappa)
30 g hajdučke trave (Achillea millefolium)
30 g gorke deteline (Menyanthes trifoliata)
15 g vrste suručice (Spiraea tomentosa)
15 g listova maline (Rubus idaeus)
15 g kore šimširike (Berberis vulgaris)
30 g sladića (Glycyrrhiza glabra)
1 čajna kašičica kajenske paprike (Capsicum frutescens; C. minimum)
 
Preparat: Krčkati prvih šest biljaka 20 minuta u 1,5 l vode, a zatim dodati sladić koji trenutak pre nego što sklonite bilje sa vatre; procediti vruće preko kajenske paprike i ostaviti poklopljeno dok se ne ohladi; zasladiti medom, flaširati i čuvati na hladnom mestu.
 
Primena: Na početku svakog dana upotrebljavajte ovu tečnost za parnu kupku, a potom postepeno smanjujte do jedne nedeljno; kada pacijent počne da se preznojava, održavajte cirkulaciju i očistite creva.
 
Doziranje: 60 ml, 4 puta dnevno.
 

Išijas, reumatizam

 
15 g korena čička (Arctium lappa)
15 g hajdučke trave (Achillea millefolium)
15 g prilepače (Galium aparine)
15 g ustupnika (Scrophularia nodosa)
15 g anđelike (Angelica archangelica)
7 g đumbira (Zingiber officinale)
 
Preparat: U 1 l ključale destilovane vode ubaciti biljke i dobro poklopiti da odstoji 2 sata; procediti, zasladiti medom po ukusu, flaširati i čuvati na hladnom mestu.
 
Doziranje: 60 ml, 4 puta dnevno.
 

Prolećni tonik

 
1 deo korena čička (Arctium lappa)
1 deo običnog štavelja (Rumex crispus)
1 deo sarsaparila (Smilax ornata)
1 deo korena maslačka (Taraxacum officinale)
1 deo ruse (Chelidonium majus)
1 deo istočnoindijske sene (Cassia angustifolia)
1 deo uve (Arctostaphylos uva-ursi)
1 deo bobica kleke (Juniperus communis)
1 deo narda (Aralia racemosa)
 
Preparat: U 1 l destilovane provrele vode ubaciti bilje, dobro poklopiti i ostaviti da se u toj vodi natapa pola sata; procediti, po ukusu zasladiti medom, flaširati i potom čuvati na hladnom mestu.
 
Doziranje: 180 ml do 240 ml, 3-4 puta dnevno.
 

Čirevi na bilo kom delu tela

 
115 g korena čička (Arctium lappa)
450 ml sluzi gaveza (Symphytum officinale)
 
Preparat: Kuvati na jačoj vatri čičkovo korenje 15 minuta, a zatim procediti i 450 ml proceđene tečnost staviti u čistu posudu; kada se tečnost ohladi, dodati joj gavez (videti stranu 139) i dobro promućkati dok ne bude sve dobro izmešano; zasladiti medom i čuvati na hladnom mestu.
 
Primena: Natopiti pamučnu tkaninu i potom staviti na čir; paziti da taj povez bude uvek navlažen i često menjati obloge. Nikako nemojte da dopustite da se obloga osuši pre nego što je zamenite novom.
 
Doziranje: 60 ml do pola šolje, 3 do 4 puta dnevno.
 
Upotreba: Ovaj lek je iscelio i mnoge kancere, teške slučajeve sifilisa i mnoga kožna oboljenja.
 

SLUČAJ IZ PROŠLOSTI

 
Hranio je sopstvene kožne probleme
 
Dok je dr Kristofer služio vojsku tokom Drugog svetskog rata, po medicinsku pomoć došao mu je čovek koji je imao veoma loše stanje sa furunkulima ispod oba pazuha. Dr Kristofer ih je probio i tretirao kao što se obično tretiraju čirevi, ali se vojnik vratio nakon nedelju dana sa još jednom gnojnom izraslinom. Štaviše, izjavio je da je celog života patio od te pošasti.
 
Dr Kristofer se konsultovao sa vojnikom i upitao ga da li želi da se zauvek reši čireva koji mu se pojavljuju na telu. Pošto je dobio potvrdan odgovor, dao je vojniku uputstva koja su se odnosila na vodnika, a ne na apotekara. Uputstva su glasila da ne jede pržena jela, da ne pije mleko, da ne jede meso, da ne jede krompir, da ne konzumira gazirana bezalkoholna pića, nego da jede svo sveže voće i povrće. Nije potrebno isticati da su se čirevi brzo povukli i nikada se više nisu pojavili. Takve vrste zdravstvenih poremećaja moraju da se tretiraju čišćenjem krvotoka i održavanjem krvi u čistom stanju.
 
Karakteristike pri rastu: Dvogodišnja biljka koja raste duž puteva i u pustarama bogatim vegetacijom (po pravilu, gde god da se nalazi kopriva, tu ćete naći i čičak); cveta od jula do septembra.
 
Branje čička: Korenje semenjače ili biljke čička koja je stara godinu dana treba iskopati iz zemlje na jesen ili u rano proleće.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *