• 1
  • 0
Staviti u odgovarajuću čvrstu posudu, koja nije napravljena od formaldehida ili izvesne oštećujuće plastike i zaptiti voskom za pečaćenje, kako bi se sprečilo da vazduh dođe do biljke. Obratite pažnju da dobro umotate posudu pri skladištenju, stavljajući dovoljno materijala za postavu između, jer može biti opasno ako dođe do pucanja stakla. Uskladištene biljke treba da uvek budu obeležene, datirane i dobro organizovane u ormaru za lekovito bilje.
 

DUGOROČNO ČUVANJE

 
Za konzerviranje biljaka na dug vremenski period, delove i biljke trebalo bi staviti u formu tečnog ekstrakta, tinkture i sirupa. U formi tinkture stajaće neograničeno, ukoliko je na tamnom mestu, u obojenim staklenim bocama (30 ml je dobro za uobičajene potrebe i lako rukovanje) koje treba da budu dobro zatvorene.
 

GODIŠNJA UPOTREBA

 
U većini slučajeva, kada će se biljka iskoristiti u roku od godinu dana, stavi se u čvrstu konzervu ili drugu odgovarajuću, zatvorenu posudu. Ako želite da sačuvate ove biljke i drugu godinu, zapečatite posude koje se trenutno ne koriste. Zapečaćenje se vrši punjenjem posude, što je više moguće istinuti kiseonik, a zatim zaptiti voskom. Dok je prethodna procedura generalno dobra za skoro sve biljke, postoji par specifičnih (kao što je vinobojka) koja izgubi lekoviti potencijal istog dana kada je i ubrana. Biljke ovog tipa se moraju odmah staviti u formu tinkture.
 

ČUVANJE ULJA

 
Ulje se mora čuvati u braon bocama ili posudama, dobro zatvoreno, van domašaja sunca i ekstremne toplote.
 

ČUVANJE PRAHA

 
Rok trajanja praha zavisi od uslova čuvanja. Trajaće do godinu dana ili više i zadržati skoro pun potencijal kada se čuva na prilično hladnom mestu. Oni prahovi koji sadrže ulje (kao što je kajenska paprika) treba da se čuvaju u posudama, koje se mogu hermetički zatvoriti ili voskiranim posudama (kao tegla za med). Nikada ih ne stavljati u papir. Voskiran karton, celofan ili plastična posuda može da se koristi, ali preporučljivo je čuvanje u zaptivenoj posudi ili boci. Biljkama u prahu obično ne treba hlađenje, jer pokriven prah na sobnoj temperaturi može trajati šest meseci do godinu dana, a kada je hermetički zatvoren, trebalo bi dve ili tri godine.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *