• 1
  • 0
Latinski naziv: Cimicifuga racemosa

Karakteristike po kojima se prepoznaje u prirodi:

Stabljika – jednostavna (nerazgranata), vitka, glatka, izbrazdana, 0,9 m do 2,4 m visine i lisnata.

Listovi – naizmenični, sa dugačkim drškama, trojni list (2,5 cm do 5 cm dužine) koji je duguljast i zasečen (duboko nazubljen ili rascepan).

Cvetovi – brojni, pernati, beli, mali i pravilni, u produženom grozdu, nalik štapiću (jednostavna cvast u kojoj produženi vrh nosi cvetove na kratkim stabljikama uzastopno prema vrhu). Cvetovi su 20 cm do 50 cm dužine, smrdljivi, sa čašičnim listićima nalik laticama koji rano padaju, brojni prašnici sa 2 rascepa sa dugim prašnikovim koncem, i sa 1 do 2 sesilna tučka sa širokim žigovima.

Plod – suve ovalne mahune sa semenima u 2 reda.

Rizom – horizontalan, krupan (2 cm do 15 cm dužine, 1 cm do 2,5 cm debljine), tvrd i zamršen. Rizomi su blago prstenasti, sa kružnim ožiljcima kod zaštitnih listova pupoljka i gornja površina sa brojnim tvrdim, uspravnim, zakrivljenim granama koje se završavaju sa dubokim ožiljcima u obliku čaše, prikazujući zračnu strukturu. Oni su tamnobraon ili sivkasto-crne boje, a niža i bočna površina imaju brojne korenske ožiljke, nekoliko kratkih žila i rožnate pukotine. Sa unutrašnje strane rizom je beličast i brašnav ili tamnobraon i sličan vosku. Kora je jasno zračno drvo sa centralnim jezgrom iste debljine. Korenje je cilindrično, tupo četvorougaono, 1 mm do 3 mm debljine i 3 cm do 10 cm dužine, braonkaste ili crnkaste boje, uzdužno naborano, sa kratkim pukotinama. Unutrašnja kora je tanka, braonkasta i ima žućkasto drvo sa 4 do 6 zrakova. Prah je svetlobraon.

Ukus – gorak, opor i jedak.

Miris – blag i izaziva gađenje.

Delovi biljke za upotrebu u lekovite svrhe: Rizom i korenje.
 
Lekovito dejstvo: Antispazmodik, alterativ, emenagog, diuretik, astrigent, ekspektorans, dijaforetik, arterijski i nervni sedativ, srčani stimulans, želudačni tonik, antiseptik, protivotrov.
 
Kao srčani stimulans, koren divljeg ruzmarina blago smanjuje otkucaje srca dok podiže snagu pulsa i izjednačuje cirkulaciju. To je dragocen emenagog pri karličnim poremećajima i problemima materice, jer efektno skuplja matericu i povećava menstrualni tok. Divlji ruzmarin ima snažan efekat na mišićni sistem i koristi se za razne oblike reumatizma, artritisa i neuralgije. To je plodan ekspektorans za akutne i hronične plućne i bronhijalne probleme. Divlji ruzmarin vrši tonični uticaj na sluznicu i serozna tkiva, stimulišući lučenje jetre, bubrega i limfe. Takođe pomaže pri varenju. Pri porođaju, divlji ruzmarin je koristan u pokretanju materičnih kontrakcija, smanjuje krvarenje, i ublažava nervozu i posle porođajne bolove. 
 
Lekovita upotreba: Insomnija, glavobolja (potiljak, u osnovi mozga), reumatizam, horeja, amenoreja, dismenoreja, nepotpuna involucija, iritacija kičme, poremećaj karlice, problemi materice, apopleksija, eruptivne bolesti (velike boginje, itd.), veliki kašalj, kolera, periodični konvulzivni grčevi, epilepsija, nervna razdražljivost, astma, drhtanje od delirijuma, spazmodične tegobe, plućna tuberkuloza, kašalj, skrofula, neuralgija, histerija, akutni i hronični bronhitis, dispepsija, krvarenje materice, reumatoidni artritis, lumbago, upala trbušne maramice, seminalne emisije, zapaljenje nerava, čirevi, hidropsija, kičmeni meningitis, problemi jetre i bubrega, otrovni ujedi insekata i zmija.
 
Preparati: Tečni ekstrakt, infuzija, prah, čvrsti ekstrakt, sirup i tinktura. Alkohol je najbolje sredstvo za rastvaranje kako bi se izvukla antispazmodik svojstva.

Doziranje: Divlji ruzmarin je veoma jak agens, i ako se uzme prevelika doza može proizvesti mučninu i povraćanje.
 
Tečni ekstrakt: 5-30 kapi.
Infuzija: 1 čajna kašičica na svakih pola sata do 3 supene kašike na svaka 3 sata, u zavisnosti od potrebe.
Prah: 325 mg 3 puta dnevno.
Čvrsti ekstrakt: 50 mg do 200 mg.
Sirup: 2 čajne kašičice do 1 supena kašika 3 do 4 puta dnevno.
Tinktura: 1/2-1 čajna kašičica.
 

PRIMENA U LEKOVITE SVRHE

 
Sirup divlji ruzmarin može se upotrebljavati kao osnova za alterativ preparate.
 

Oralna


Apopleksija: Videti “LEKOVITE FORMULE”.

Kašalj, veliki kašalj, problemi jetre i bubrega: Davati sirup.

Dismenoreja, amenoreja: Davati toplu infuziju od jednakih količina divljeg ruzmarina i plave stanićarke (Caulophyllum thalictroides).

Kolik, konvulzije, nervni problemi: Davati sirup; videti “LEKOVITE FORMULE”.

Insomnija, glavobolja, loše varenje, bronhitis, itd.: Davati infuziju divljeg ruzmarina u malim dozama.

Visok krvni pritisak, podrhtavanje srca, krvarenje, kontrakcije materice, itd.: Davati punu dozu infuzije divljeg ruzmarina.
 

LEKOVITE FORMULE

 

Apopleksija

 
30 ml divljeg ruzmarina, tečni ekstrakt (Cimicifuga racemosa)
30 ml ranilista, tečni ekstrakt (Stachys officinalis)
1 čajna kašičica kajenske paprike, tinktura (Capsicum frutescens; C. minimum)

Preparat: Dobro promešati.

Doziranje: 1 čajna kašičica na svakih pola sata dok se pacijentu stanje ne poboljša, a zatim na svakih 1 do 2 sata radi sigurnosti.

Primena: Uraditi pacijentu kupku stopala u toploj vodi sa slačicom i kajenskom paprikom. Natopiti parče flanela u jabukovo sirće i iscediti. Omotati ovo oko flaše sa toplom vodom i staviti na stopala. Uraditi klistir od oko 1/4 čajne kašičice od tinkture lobelije (Lobelia inflata), kapice (Scutellaria lateriflora) i kajenske paprike (Capsicum frutescens; C. minimum) i ubaciti ih u 360 ml tople vode, kako bi se pomoglo u izjednačavanju cirkulacije i uklonio pritisak iz mozga. Ako klistir ne isprazni creva, ponoviti. Pacijent treba da se obimno znoji.
 

Kolik, konvulzije i spazmodični nervni problemi
(dečiji sirup)

 
60 g divljeg ruzmarina (Cimicifuga racemosa)
600 ml destilovane vode
120 ml glicerina
450 g žutog šećera

Preparat: Staviti biljku i glicerin u vodu, dobro pokriti i ostaviti da stoji 4 sata, mešajući povremeno. Kada mešavina provri, krčkati 15 minuta; procediti i vratiti u čistu posudu. Umešati unutra šećer, krčkati nekoliko minuta, i skinuti skramu ako naraste. Ostaviti da stoji dok se ne ohladi, flaširati i čuvati na hladnom mestu.

Doziranje: 2 čajne kašičice do 1 supena kašika, 3 do 4 puta dnevno. 1/4 do 1/2 čajne kašičice za malu decu, 1 čajna kašičica za decu od 5 godina i 1,5-2 čajne kašičice, 3 puta dnevno za decu 3-15 godina.
 

Formula dr Kristofera za žlezdanu ravnotežu

 
1 deo divljeg ruzmarina (Cimicifuga racemosa)
1 deo korena sladića (Glycyrrhiza glabra) za nadbubrežne žlezde
1 deo atlanskog bračića (Fucus vesiculosus) za tiroidnu žlezdu (ili zamena morske alge)
1 deo kanadskog ljutića (Hydrastis canadensis)
1 deo lobelije (Lobelia inflata)
1/2 dela đumbira (Zingiber officinale)
1/4 dela kajenske paprike (Capsicum frutescens; C. minimum)

Preparat: Koristiti u formi finog praha. Dobro pomešati biljke i staviti u kapsule #0, koje su ekvivalent 1/4 čajne kašičice.

Doziranje: 1 do 2 kapsule pre podneva (1/4 do 1/2 čajne kašičice).
 

Epilepsija, horeja

 
30 g divljeg ruzmarina u prahu (Cimicifuga racemosa)
30 g plave stanićarke u prahu (Caulophyllum thalictroides)
30 g ljutovnice u prahu (Verbena officinalis, V. hastata)

Preparat: Staviti biljke u 600 ml alkohola od 45% (votka ili viski). Dobro zatvoriti, promućkati i staviti na umereno toplo mesto. Svakog dana dobro promućkati u narednih 14 dana, pazeći da svaki put otvorite i zatvorite flašu pre mućkanja. Filtrirati i flaširati.

Doziranje: 1 čajna kašičica u 30 ml vode (zaslađeno medom) 3 do 4 puta dnevno. Ne davati ovaj preparat deci mlađoj od 5 godina. Staviti 5 kapi u 1 supenu kašiku vode sa medom za decu 5-7 godina, 10 kapi u vodu sa medom od 8-12 godina, 1/2-1 čajna kašičica u 60 ml vode sa medom za decu 13-16 godina. Napomena: Ne davati prevelike doze. Ako izaziva mučninu i povraćanje, smanjiti dozu za 1/4 do 1/2 razblaživanjem sa medom u vodi.
 

Krvarenje pluća

 
1 deo divljeg ruzmarina, tinktura (Cimicifuga racemosa)
1 deo crvenog korena, tinktura (Sanguinaria canadensis)

Preparat: 1 čajna kašičica tinkture u 1/4 šolje vode.

Doziranje: 1 čajna kašičica na svaka 3 sata.
 

Veliki kašalj

 
30 ml divljeg ruzmarina, tinktura (Cimicifuga racemosa)
60 ml američkog pečatnjaka, tinktura (Ceanothus americanus)
30 ml crvenog korena, tinktura (Sanguinaria canadensis)
15 ml lobelije, tinktura (Lobelia inflata)

Preparat: Promešati i promućkati dobro pre upotrebe.

Doziranje: 15 do 20 kapi u vodi, zaslađenoj medom.

Prijatne kombinacije: Divlji ruzmarin se dobro kombinuje sa plavom stanićarkom (Caulophyllum thalictroides) pri problemima sa matericom.

Karakteristike pri rastu: Višegodišnja biljka i uglavnom se prostire od Kanade do Džordžije i istočno od reke Misisipi. Najbolje raste u senovitim i stenovitim mestima, kao što su bogate šume, šumovite ivice i obronci. Divlji ruzmarin cveta od juna do avgusta.

Branje: Rizom i korenje treba vaditi u jesen, kada su najaktivniji.

Sušenje i čuvanje: Rizom propada sa godinama i treba ga koristiti ubrzo nakon vađenja. Takođe se može čuvati u formi tinkture.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *