• 737
  • 0
Latinski naziv: Zingiber officinale

Karakteristike po kojima se prepoznaje u prirodi:
 
Biljka nalik trsci sa horizontalnim segmentima rizoma, svetlobraon boje, utisnutim matičnim ožiljcima, skrobasta, smolna, žućkasta unutra, prijatnog aromatičnog mirisa, ljutog ukusa.
 
Delovi biljke za upotrebu u lekovite svrhe: Osušeni rizom ili koren (sa spoljnjim kortikalnim slojevima delimično ili potpuno uklonjenim).
 
Lekovito dejstvo: Difuzni stimulans, antispazmodik, karminativ, dijaforetik (vruć), sredstvo za izazivanje kijanja, rubefacijens, anodin, sredstvo za izazivanje lučenja pljuvačke, ljuto, začin, afrodizijak. Đumbir je blagi stimulans; ide od kapilara, kroz strukturu vena do srca i nazad. Brže se rasprostire od kajenske paprike, ali se može koristiti kao zamena za nju kada nije dostupna.
 
Lekovita upotreba: Furunkuli, bronhitis (hroničan), kolera, prehlade, kolik, kongestija, dijareja, dispepsija (atonična), flatulencija (potisnuti gasovi), grip, giht (atoničan), glavobolja, krvarenje pluća, menstruacija, mučnina, neuralgija, paraliza jezika, reproduktivni problemi, reumatizam, upaljeno grlo, zubobolja.
 
Preparati: Generalno koristiti đumbir u infuziji. Ponekad se pravi esencija sa drugim biljkama. Dobar je u mnogim formama: kuglicama, esenciji, infuziji, linimentu, tečnom ekstraktu, flasteru, oblozi, tinkturi, sirupu.
 
Doziranje:
 
Tečni ekstrakt: 15-60 kapi.
Infuzija: 60 ml ili 1 šolja.
Ulje: 2-3 kapi u šolju vode.
Prah: 500 mg.
Tinktura: 5-20 kapi.
 

PRIMENA U LEKOVITE SVRHE

 
Kombinuje se sa gotovo svim biljkama.
 

Analna

 
Đumbir se često koristi samostalno ili u kombinaciji sa drugim biljkama pri ubrizgavanju, ne više od 1 šolje (tako da se može zadržati); utiče na čitav sistem.
 

Oralna

 
Đumbir se može staviti u čajeve, kapsule, pilule ili na bilo koji način želite; sveži koren đumbira se žvaće u slučajevima paralize grla.
 
Bebe: Za bebe, napraviti čaj od đumbira u istoj proporciji (čajna kašičica u šolju) i davati u manjoj količini (sa pipetom). Za veoma male bebe, koristiti destilovanu vodu i razblažiti.
 
Reproduktivni problemi: Čaj đumbira je odličan za probleme u genito-reproduktivnim organima. Koristiti samo đumbir pri menstrualnim grčevima; možete biti iznenađeni kakav efekat ima. U skoro svim slučajevima, koristi se u formi kapsula ili čaja, generalno u jednakim delovima kao sa drugim biljkama.
 
Flatulencija (nadutost): Videti “LEKOVITE FORMULE”.
 
Nosilac: Đumbir se generalno kombinuje sa biljkama za abdominalnu oblast, zbog toga što je nosilac. Đumbir naglašava većinu biljaka za donji abdominal i debelo crevo.

Krvarenje pluća i pljuvačnih žlezdi: Žvakati rizom ili koren.
 

Kožna

 
Mišićni spazam i iritacije: Koristiti liniment ili flaster.
 
Groznice: Đumbir se može staviti u vodu za kupanje (1 čajna kašičica ili prema gramima) kako bi se uklonio dermatitis.
 

Nosna

 
Đumbir se veoma retko koristi u nosu.
 

LEKOVITE FORMULE

 

Flatulencija

 
1 čajna kašičica đumbira (Zingiber officinale)
1 čajna kašičica sode bikarbone
 
Preparat: Staviti sastojke u 1 čašu tople do vrele vode; mešati dok se voda ne izbistri.
 
Doziranje: Popiti 1 čašu po potrebi.
 

Obloga za sazrevanje potkožnih čireva

 
1 deo đumbira (Zingiber officinale)
1 deo brašna (kukuruznog ili lanenog semena)
 
Preparat: Pomešati sastojke sa malom količinom vode, kako bi se dobila gusta pasta.
 
Primena: Staviti obimno preko obolelog dela; zatim pokriti sa plastikom i bandažirati.
 

Blagi laksativ

 
1/4 čajne kašičice đumbira u prahu (Zingiber officinale)
20 listova sene (Cassia angustifolia)
1 kriška limuna (Citrus limon)
 
Preparat: Staviti u šolju; natopiti sa 1/3 šolje provrele vode (pazite da bude pokriveno); zasladiti medom po ukusu.
 
Doziranje: Popiti čistu tečnost iz 1 šolje.
 

SLUČAJ IZ PROŠLOSTI

 

Želudačni bolovi

 
Dr Kristofer se podsetio ovog slučaja: Sećam se kada je gospođa pozvala iz Solt Lejka, a moj stan je bio u Kotonvudu, u 3 sata ujutru. Njena ćerka je vrištala u pozadini sa strašnim želudačnim bolovima. Ja sam bio umoran, jer sam bio napolju zbog noćnih poziva i samo što sam legao u krevet. Rekao sam: “Uzmite malo đumbira i sode bikarbone. Bol će prestati i vratite se u krevet. Ja ću pozvati ujutru”. Ona je molila: “Vi morate doći!” Tako da sam rekao: “U redu”. Obukao sam se i otišao. Bilo je to između 13 i 16 km, tako da dok sam došao, bol je toliko narastao, da je konačno odlučila da uradi kako sam joj rekao. I kada sam stigao, devojka me je sačekala ispred vrata, smejala se i bila bez bolova.
 
Karakteristike pri rastu: Višegodišnja biljka, prirodna u Indiji i Hindustanu; kultivisana je u zapadnoj Indiji (Antili) i Africi. Najbolje napreduje na svežem šumskom tlu, kada je stara godinu ili više godina (mlađi rizomi su najbolji); ali uz malo veštine, može se uzgajati u vašoj bašti.
 
Branje: Vaditi rizome ili korenje u januaru ili februaru nakon što stabljike uvenu; pažljivo čistiti, kako bi se izbegle modrice.
 
Sušenje i čuvanje: Sušiti što je brže moguće, dok čuvate eterično ulje i smolu. U stvari, u nekim slučajevima, ako se dobro flašira u tamnim flašama, prah đumbira će trajati mnogo duže nego što bi sama osušena biljka. Đumbir se najbolje čuva hermetički zatvoren u formi praha ili tinkture. Tečni ekstrakt je takođe dobar.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *