• 855
  • 0
Latinski naziv: Mentha pulegium
 
Karakteristike po kojima se prepoznaje u prirodi: Postoje dve sorte – puzajuća i uspravna.
 
Stabljika – puzajuća: slaba, otvorena četvorougaona, 7,5 cm do 30 cm dužine, lako se uhvati koren na nižim spojevima ili čvorovima.
 
Uspravna: kruto uspravna i ne potpuno uspravna, otvorena četvorougaona, 20 cm do 30 cm visine, sa dosta grana.
 
Listovi – naspramni, ovalni (u obliku jajeta), 2,5 cm do 4 cm dužine, 1,3 cm širine, blago nazubljeni, sivkasto-zeleni, kratka drška, tamnozeleni, skoro glatki, više ili manje dlakavi na obe strane, stoje kruto pod pravim uglom u odnosu na stabljiku.
 
Cvetovi – bleda ili jorgovan plava do crvenkasto-purpurna boja, grupa pršljenova 10-12, rastu kao čvorovi jedan iznad drugog na svakom čvoru, cevasta čašica cveta, bilabijalni, krunica sa 4 režnja.
 
Plod – seme, svetlo braon, ovalno, veoma malo.
 
Koren – horizontalan, puzajući ispod površine, fibrozan.
 
Ukus – karakterističan nalik nani.
 
Miris – opor, nalik nani.
 
Delovi biljke za upotrebu u lekovite svrhe: Biljka, ulje.
 
Lekovito dejstvo: Emenagog, tonik, dijaforetik, stimulans, karminativ, antihelmintik, depurativ (za čišćenje), sredstvo za rane, protivotrov, antispazmodik, sedativ, začin.
 
Gorska nana je pouzdan i efikasan emenagog, posebno za zaostale i ometane menstruacije zbog iznenadne groznice ili prehlade. Dr Novel tvrdi da je gorska nana, kada se uzme topla u kombinaciji sa parnom kupkom poseban lek. Gorska nana ima prijatan i zagrevajući uticaj na stomak, odličan za stanja groznice, bronhijalna zapušenja, eruptivne bolesti (male boginje, velike boginje, itd.). Ona je umirujuća i opuštajuća za stanja sa spazmom, nervozom i zlovoljom. Deluje protiv otrova i kažu za nju da pročišćava vodu. Za neke, gorska nana može da izazove iritaciju u genitourinarnom traktu i može eventualno izazvati refleksne materične pokrete. Ovo je razlog zašto gorska nana ne bi trebalo da se koristi tokom trudnoće. Pripremljena u jabukovom sirćetu odlična je za tretiranje povreda i čišćenje kože, čak i u tako lošem stanju kao što je guba. Ulje od gorske nane je prvoklasna zaštita protiv ujeda insekata kao što su komarci, mušice i druge štetočine.
 
Lekovita upotreba: Amenoreja, menoragija, mučnina, prehlade, pneumonija, grip, groznica, nadutost, spazam, grčevi u trbuhu, nervoza, histerija, poremećaj želuca, male boginje, plućno zapušenje, vrtoglavica, čirevi, modrice, modro oko, veliki kašalj, guba, ujedi insekata i zmija, tuberkuloza, glavobolja, itd.
 
Preparati: Tečni ekstrakt, infuzija, ulje, prah, tinktura. Zbog svog bogatog eteričnog ulja (od kojeg većina njenog lekovitog delovanja zavisi), gorska nana nikad ne bi trebalo da se kuva, a treba voditi računa da se pokrije infuzija.
 
Doziranje: Ne uzimati tokom trudnoće; najbolje je uzimati u malim i čestim dozama.
 
Tečni ekstrakt: 1/4-1 čajna kašičica.
Infuzija: 60 ml do 1 čajna šolja, 3 do 4 puta dnevno.
Ulje: 1-3 kapi.
Prah: 1 g do 4 g.
Tinktura: 1/4-1 čajna kašičica.
 

PRIMENA U LEKOVITE SVRHE

 

Oralna

 
Menstrualni problemi, spazam, histerija, nadutost, grčevi u trbuhu, drhtavice, mučnina, nervoza, prehlade sa groznicom, poremećen želudac, male boginje, itd.: Davati infuziju u dozama od 180 ml (1 čajna šolja), učestalo ponavljati (na svakih 1 do 2 sata); kada biljka nije dostupna, 1-3 kapi ulja u toploj vodi.
 
Kijavica kod odojčadi: Davati 1 čajnu kašičicu ili manje infuzije 3 puta dnevo i majčinog mleka 60 ml 3 puta dnevno.
 
Otrovni ujedi, ubodi, itd.: Popiti infuziju napravljenu od alkoholne tinkture i staviti tinkturu na povredu. Takođe se preporučuje obloga od sveže izmvrljenih biljaka.
 
Modrice, čirevi, modro oko, opekotine lica, kožni problemi, guba, itd.: Napraviti tinkturu od jabukovog sirćeta i sveže izmrvljenih listova; staviti kao toplu oblogu spolja i popiti.
 
Prehlade, upala pluća, grip: Videti “LEKOVITE FORMULE”.
 
Veliki kašalj: Popiti 1 čajnu kašičicu do 1 supenu kašiku svežeg, zaslađenog soka.
 

Kožna

 
Modrice, čirevi, opekotine lica, itd.: Videti iznad.
 
Nesvestica, vrtoglavica: Primeniti tinkturu od jabukovog sirćeta na nozdrve.
 
Komarci, mušice, buve, itd.: Slobodno nanesite ulje koje je razblaženo maslinovim uljem; to čini prvoklasnu zaštitu od insekata.
 

LEKOVITE FORMULE

 

Gušobolja

 
30 g biljke gorske nane (Mentha pulegium; Hedeoma pulegioides)
2 čajne kašičice lobelije, kisela tinktura (Lobelia inflata) (videti stranu 380)
 
Preparat: Staviti gorsku nanu u 350 ml provrele vode, 10 minuta; pazite da bude dobro pokriveno. Možete koristiti ranije ako je neophodno, ohladiti dovoljno tako da tečnost ne opeče pacijenta; zatim dodati kiselu tinkturu od lobelije, zasladiti.
 
Doziranje: 60 ml na svakih pola sata dok ne dođe do olakšanja, zatim ređe i usklađeno sa potrebama pacijenta.
 
Primena: Gušobolja je zapaljenje grkljana i dušnika u pratnji sa spazmodičnim kašljem i velikim teškoćama u disanju. Formira se labava membrana u dušniku i traheji koja može ugušiti pacijenta, a napadi su uglavnom iznenadni, sa grubim kašljem, ubrzanim pulsom, ometanim disanjem. Lice može biti isceđeno groznicom. To je prouzrokovano mokrim stopalima, vlažnom odećom, iznenadnim promenama temperature, itd. kada je vitalnost sistema veoma umanjena i rezultira upalnim zapušenjima i opstrukcijama. Podići telesnu temperaturu, opustiti spazam i stimulisati krv kroz delove tela, što je brže moguće. Koristiti toplu slačicu, kupku za noge od kajenske paprike (u posudu dovoljno duboku da bi voda mogla doseći i gornje delove nogu) i vruću oblogu od flanela sa kajenskom paprikom (1 čajnu kašičicu u 2 l vode).
 

Amenoreja

 
1 deo biljke gorske nane (Mentha pulegium; Hedeoma pulegioides)
1 deo biljke srdačice (Leonurus cardiaca)
1 deo korena plave stanićarke (Caulophyllum thalictroides)
1 deo zlatne goluždravke (Senecio aureus)
1 deo biljke timijana (Thymus vulgaris)
 
Preparat: Naliti 1 šolju provrele vode preko 1 čajne kašičice bilja.
 
Doziranje: Pola šolje na svaka 2 sata.
 

Prehlade, upala pluća, grip

 
1 deo biljke gorske nane (Mentha pulegium; Hedeoma pulegioides)
1 deo cvetova zove (Sambucus canadensis, S. nigra)
 
Preparat: 1 čajna kašičica na šolju provrele vode; staviti i dobro prekriti dok se ne ohladi dovoljno da se može piti.
 
Doziranje: Jedna doza je 470 ml; pacijent treba da je u krevetu dobro pokriven. Ponavljati dok se pacijent ne bude obilno znojio.
 

SLUČAJ IZ PROŠLOSTI

 

Moćna telesna revitalizacija

 
Dr Kristofer je naglasio važnost jačanja reproduktivnog sistema, koji leči i čitavo telo. On je imao slučaj sa mladom ženom koja se jako plašila braka. Ona bi imala menstrualne periode otprilike na svake dve nedelje i svaki put bi bila u krevetu šest do sedam dana. Ona je bila slaba, anemična i jedva da je sedela u krevetu. Dr Kristofer je koristio formulu za debelo crevo (videti stranu 525) da bi očistio njena creva, stavio ju je na Program za čišćenje, Regenerativnu ishranu i biljke emenagoge. Za samo šest nedelja ona se divno osećala i lepo izgledala. Dobila je na težini, imala je sjaj zdravlja. Nedugo posle toga, ona se udala i ušla normalno u materinstvo sa zdravom bebom. Ove biljke pomažu u uspostavljanju reda i snage u generativnom sistemu, za novi život, kako majci (ili ocu) tako i potencijalnom detetu.
 
Karakteristike pri rastu: Višegodišnja biljka, domaća je u Velikoj Britaniji i Evropi, naturalizovana u velikom delu sveta i ranije se često nalazila u biljnim baštama; najbolje raste na čvrstim i vlažnim zemljištima na ivicama bara i potoka (puzajuća sorta dobro uspeva na vlažnom glinastom tlu i u delimičnoj senci); u toplijim krajevima ona čini koristan pokrivač zemljišta, a gde postoji opasnost od oštre zime može se uneti unutra (puzajuća sorta) kao kućna biljka; lako se uzgaja iz semena, ali uobičajeno širenje je deobom korena u jesen ili proleće, a ređe isečcima; pri sađenju razmak treba biti 13 cm do 15 cm; cveta u periodu jul-avgust. Uspravna sorta evropske gorske nane ima blede ili jorgovan plave cvetove, a puzajuća sorta ima više purpurne; jednogodišnja, raste najbolje na suvim, peskovitim i otvorenim mestima, sa punom sunčevom svetlošću i veoma je mirišljava.
 
Sestrinske biljke:
 
Buhača (Hedeoma pulegioides); biljka; ne uzimati tokom trudnoće; slična lekovita svojstva gorskoj nani: nadutost, grčevi u stomaku, slabo varenje, dijareja, bronhitis, reumatizam, amenoreja, korektiv za prekomernu upotrebu purgativa, groznica, prehlada, guba, zubobolja, žutica, hidropsija, grčevi, konvulzije, glavobolja, čirevi, rane u ustima, ujedi zmija i insekata, svrab, grozničavost, mučnina, modrice, modro oko, povrede, nervoza, histerija, kožne bolesti.
 
(Hedeoma piperita); biljka; raste u Meksiku i koristi se uglavnom kao i nana.
 
(Hedeoma thymoides); biljka; raste u Teksasu, ima prijatniji miris.
 
Monarda (Monarda punctata); biljka (listovi, vrhovi): nadutost, grčevi u trbuhu, mučnina, reumatizam, neuralgija, dijareja, nervoza, groznica, bubrežni problemi, menstrualne teškoće, itd. Jednogodišnja; stabljika: paperjasta, 60 cm do 90 cm visine, grana se; listovi: naspramni, kopljasti, fino nazubljeni, istačkani, 5 cm dužine, skoro glatki, sa peteljkom; cvetovi: žuti i tačkasto crveni sa rozikastim listićima (koji su sesilni), resice, paperjasti i cevasti, čašica cveta sa 5 zuba, bilabijalni, krunica; opor i gorkast ukus, aromatičan miris sličan timijanu.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *