• 899
  • 0
Latinski naziv: Achillea millefolium
 
Karakteristike po kojima se prepoznaje u prirodi:
 
Stabljika – jednostavna, nagnuta, gruba, dlakava (čitava biljka je pokrivena sa belom, svilenkastom dlakom), uspravna, 30 cm do 70 cm visine, sivkasto zelena, grana se prema vrhu.
 
Listovi – fino secirani, veliki broj sićušnih listića (“stolisnik”), usko duguljasti (kopljasti), naizmenični perasti, 7,5 cm do 10 cm dužine, 3 cm širine, sa žlezdom ispod, širi se po zemlji.
 
Cvetovi – sivkasto beli ili rozi, 4-6 zračnih cvetića (tvrdi, bliski ili gusti, ravni na vrhu, centralni grozdasti skup).
 
Koren – horizontalan (rizom).
 
Miris – oštar aromatičan, prijatan.
 
Ukus – gorak, jedak i grub, bljutav.
 
Delovi biljke za upotrebu u lekovite svrhe: Cela biljka (sve iznad zemlje).
 
Lekovito dejstvo: Dijaforetik, diuretik, stimulans, astrigent, tonik, alterativ, emenagog, sredstvo za rane.
 
Hajdučka trava kada se primenjuje vruća i obilno, podići će temperaturu tela, ujednačiti cirkulaciju i proizvesti znojenje. Otvara pore opuštajući kožu i pročišćava krv od toksina. Hajdučka trava reguliše jetru i lučenje čitavog probavnog kanala; zateže sluznicu želuca i creva i isceljujuća je za žlezdani sistem. Hajdučka trava nikada neće oslabiti pacijenta, zbog svog toničnog dejstva.
 
Lekovita upotreba: Groznice, eruptivne bolesti (male boginje, velike boginje, varičela, itd.), krvarenje pluća i creva, dispepsija, žutica, hemoroidi, mukoidna pražnjenja bešike, inkontinencija urina, hronična dizenterija, tifuzna groznica, dijareja (uključujući decu), prehlade, otežano znojenje, katar (naročito respiratornog trakta), problemi materice (amenoreja, menoragija, leukoreja), potisnuti urin, oskudan urin, povrede, čirevi, grčevi, dijabetes, Brajtova bolest, stomačni gasovi, opušteno grlo, bolne bradavice, reumatizam, nadutost, fistule, grip, kongestivna glavobolja, malarična groznica, gubitak kose.
 
Preparati: Esencija, tečni ekstrakt, infuzija, ulje, prah, tinktura.
 
Doziranje:
 
Esencija: 1/2 šolje.
Tečni ekstrakt: 1/2-1 čajna kašičica.
Infuzija: 60 ml do 90 ml, 3 do 4 puta dnevno.
Ulje: 5-20 kapi.
Prah: 1/4-1/2 čajne kašičice.
Tinktura: 1 supena kašika, 3 do 4 puta dnevno.
 

PRIMENA U LEKOVITE SVRHE

 

Analna

 
Dijareja (deca): Ubrizgati 1 šolju infuzije ili više (u zavisnosti od starosnog doba).
 
Hemoroidi, krvarenje creva: Koristiti čist klistir, zatim ubrizgati hladan čaj u creva (pri bolovima, čaj treba biti 45 stepeni); zatim ubrizgati 2 kašike nekoliko puta u toku dana, i posle svake stolice.
 

Oralna

 
Prehlade: Uzimati slobodno kao toplu infuziju na početku prehlade, samostalno, ali poželjno je u kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama kao što su zova i nana. To će prekinuti prehladu u toku noći ili u roku od 24h; umotati stopala u flanel natopljen jabukovim sirćetom, isceđen, održavati ga toplim sa bocom tople vode.
 
Groznice: Za sve tipove groznice, davati 60 ml do 90 ml esencije hajdučke trave (videti “LEKOVITE FORMULE”) na svaka 2 do 3 sata vruće onoliko koliko pacijent može udobno da izdrži. Postarajte se da creva budu čista, koristeći čaj od sene (Cassia acutifolia) ako je potrebno.
 
Enureza, bronhitis (i drugi respiratorni problemi): Popiti hladnu esenciju.
 
Lažne membrane u tankom crevu: Hajdučka trava je veoma pouzdana u njihovom otklanjanju; davati 60 ml do 115 ml esencije 3 do 4 puta dnevo, sat vremena pre obroka.
 
Krvarenje, pljuvanje krvi: Popiti toplu infuziju; to će ujednačiti cirkulaciju i osloboditi pritisak sa prekinutih sudova, omogućavajući da se oporave.
 

Kožna

 
Stare rane, čirevi, fistule: Koristiti melem od hajdučke trave; natapanje i pranje čajem je takođe veoma korisno.
 

Vaginalna

 
Leukoreja, zapaljenje bešike: Hajdučka trava je odlična kao ispiranje za ovaj problem; upotrebljavati hladno.
 

LEKOVITE FORMULE

 

Infuzija od hajdučke trave

 
1 čajna kašičica hajdučke trave (Achillea millefolium)
1 šolja provrele vode (poželjna je destilovana)
 
Preparat: Natopiti 15 minuta, prekriti tacnom.
 
Doziranje: 3-4 šolja dnevno, sat vremena pre obroka i pre odlaska u krevet.
 
Napomena: Količina treba biti 1 supena kašika za svakih 500 ml.
 

Esencija od hajdučke trave

 
30 g osušene hajdučke trave (Achillea millefolium) ili
115 g zelene hajdučke trave (Achillea millefolium)
1 l destilovane vode
 
Preparat: Staviti biljku u hladnu vodu, dovesti do ključanja i krčkanjem smanjiti količinu na 500 ml; procediti, ohladiti, flaširati i čuvati na hladnom mestu.
 
Doziranje: Davati hladno, dozu od pola šolje.
 

Hemoroidi, fistula, lažne membrane u tankom crevu

 
60 g osušene hajdučke trave (Achillea millefolium)
30 g đumbira, izgnječen ili u prahu (Zingiber officinale)
 
Preparat: Staviti 3,8 l vode i dovesti do ključanja, krčkanjem smanjiti na 2 l tečnosti; procediti i dok je vruće dodati 900 g melase ili 1,4 kg kineske šećerne trske; ohladiti.
 
Doziranje: 1/2 šolje 4 puta dnevo, pre obroka (hladno).
 

Groznica

 
30 g hajdučke trave (Achillea millefolium)
30 g anđelike (angelica atropurpurea)
 
Preparat: Dovesti biljke do ključanja ili sipati 1 l provrele vode preko biljaka, krčkati dok se ne spusti nivo na 500 ml; procediti, ohladiti, flaširati i čuvati na hladnom mestu.
 
Doziranje: 60 ml (toplo) na svaka 2 sata.
 

Hemoroidi

 
2 dela hajdučke trave (Achillea millefolium)
1 deo divizme (Verbascum thapsus)
 
Preparat: Pomešati u provreloj vodi, prekriti i natopiti dok se ne ohladi.
 
Doziranje: 1 šolja 2 do 3 puta dnevno.
 

Enureza
(mokrenje u krevetu, inkontinencija urina)

 
7 g hajdučke trave (Achillea millefolium)
7 g crvenog triliuma Trillium erectum)
7 g bobica tamnocrvenog ruja (Rhus glabra)
7 g petrovca (Agrimonia eupatoria)
7 g suvog lokvanja (Nymphaea odorata)
 
Preparat: Dovesti do ključanja 470 ml vode, krčkati polako 10 minuta, procediti i ohladiti.
 
Doziranje: 1 supena kašika do 60 ml, 3 do 4 puta dnevno.
 
Prijatne kombinacije: Hajdučka trava se dobro kombinuje sa đumbirom (Zingiber officinale). Siguran je lek za groznicu kada se kombinuje sa zovom (Sambucus canadensis ili S. nigra) i nanom (Mentha piperita). Sve one su i stimulansi i dijaforetici.
 

SLUČAJ IZ PROŠLOSTI

 

Oporavak od gripa preko noći

 
Herbalista iz ranijeg doba nije nikada skidao temperaturu pacijenta ukoliko je imao groznicu. Često nije znao šta je to klinički termometar. Stavljao je ruku punu hajdučke trave u lončić, zatim prelio sa 470 ml provrele vode i nakon što je ostavio da stoji par minuta, davao je isceđeni čaj pacijentu da popije vruć, koliko je god mogao da podnese. Rezultat je bio obilno znojenje. Zapušenost je uklonjena, a cirkulacija ujednačena. Tretman je bio lak, rezultat garantovan, a lek siguran, jednostavan i prirodan. Hajdučka trava je ista danas kao što je bila i pre hiljadu godina. Dr Kristofer ih je sakupljao u gomilama svake godine da bi ih koristio u svojoj praksi.
 
Dok je bio odsutan na letnjem kampu, ćerka dr Kristofera je dobila tešku prehladu. Dr Kristofer je otišao na ostrvo za vikend i pronašao je uznemirenu u krevetu sa visokom temperaturom, glavoboljom i drugim simptomima gripa, bolovima u telu. Primetio je da hajdučka trava raste malo podalje od kućice, otišao i sakupio punu šaku. Nije merio, nije imao vagu. Nije ni bilo potrebno, jer nije štetan lek. Stavio je gomilu očišćene cele biljke u činiju i prelio je sa 700 ml provrele vode, prekrio je 5 minuta i zatim sipao šolju vrućeg čaja. Dao je ovo svojoj ćerki koja je tvrdila da će povraćati, ako bude morala da popije svu količinu. Dr Kristofer je rekao da ako se to desi, rezultat će biti čistiji želudac za sledeću dozu. Popila je punu šolju.
 
On je otišao u kuhinju i sipao drugu šolju vrućeg čaja i dao joj. Ona je popila sve i u roku od par minuta počela je da se znoji. Za pola sata rekla je ocu da se oseća bolje, a do jutra se potpuno oporavila. Dr Kristofer je rekao:”Pitala si me šta bih uradio da nije bilo hajdučke trave tamo. Ja bih potražio žalfiju, nanu, miloduh ili bilo koju među mnogobrojnim biljem koje bi obavile posao”.
 
Karakteristike pri rastu: Višegodišnja biljka, nađena je širom Severne Amerike, u Evropi i Aziji; raste pored puteva, na zapuštenim staništima, pašnjacima, livadama, suvim poljima; cveta skoro tokom celog leta i jeseni. Biljka raste poprilično lako i može se raširiti podelom korena i rizomom.
 
Svaka kućna lekovita bašta treba da sadrži hajdučku travu; takođe raste i kao dekorativni divlji cvet, a koristi se svež i osušen.

Branje: Sakupljati hajdučku travu u vreme cvetanja.
 
Sestrinske biljke:

– Močvarna hajdučica (Achillea ptarmica); list; katar, epilepsija, problemi sa matericom.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *