• 486
  • 0
Simptomi: Psihoneurotičan poremećaj karakterističan po emotivnoj razdražljivosti, krajnji emocionalizam u koji su uključene sledeće funkcije: motoričke (refleksi), vazomotoričke, čulne, visceralne (mišićne). Histerija je stanje koje varira od blagih uzbuđenja do smeha i plača sa krajnjom nervnom napetošću  koju prate emocionalni nastupi i izlivi, grčenje (konvulzija), gubitak osetljivosti i osećajnosti i manija.
 
Uzrok: Smatra se da histerija nastaje kao posledica mentalnih uzroka, kao što su autosugestija, disocijacija i potisnuta emocija. Ovakvo stanje nastupa samo kada je osoba u budnom stanju, pa je reč o voljnom oslobađanju emocija, sa ciljem da se stekne nečija simpatija, da se neko zastraši itd. u slučaju da su te reakcije usmerene prema nekoj drugoj osobi. Histeričan tip osobe pati od mnogo strepnje (anksioznost) i straha.
 
Biljke koje pomažu: Za momentalno olakšanje od histeričnog napada pacijentu dati (ili uliti u grlo da proguta) čaj za nerve, kao infuziju koji se sastoji od: gospine papučice, kapice, đumbira, malinovog lišća, topoline kore, vrele usne, korena kalumbe, kajenske paprike ili antispazmodik biljke, kako bi se olakšala njegova ili njena nervna napetost. U čaj za nerve dodati malo tinkture od lobelije, da posluži kao sredstvo protiv grčeva. Ukoliko nije moguće oralno primeniti ove biljne preparate, čaj od istog bilja može da posluži u vidu klistira, a takav postupak će veoma brzo da smiri histeričan poremećaj. Pacijentu je potreban odmor i vedro i veselo okruženje. Pored toga, potrebno je uskladiti rad organa za varenje, odnosno vratiti ih u normalne funkcije.
 
Korisne biljke: Antispazmodik tinktura, divlji ruzmarin (Cimicifuga racemosa), plava stanićarka (Caulophyllum thalictroides), mačja menta (Nepeta cataria), kajenska paprika (Capsicum frutescens; C. minimum), celer – seme (Apium graveolens), lipa – cvetovi (Tilia europaea), imela (Viscum album), srdačica (Leonurus cardiaca), gorska nana (Mentha pulegium), pitoma nana (Mentha piperita), ruta (Ruta graveolens), šafran (Crocus sativus), kapica (Scutellaria lateriflora), močvarni kupus (Symplocarpus foetidus), vratić (Tanacetum vulgare), valerijana (Valeriana officinalis), ljutovnica (Verbena officinalis).

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *