• 979
  • 0
Latinski naziv: Jateorhiza palmata

Karakteristike po kojima se prepoznaje u prirodi:
 
Ovo je vinova loza koja jako podseća na kanadsko mesečevo seme (Menispermum canadense); rizom je kratak, debeo, nepravilan i razgranat. Korenje koje se širi ima tanku, sivkasto-braon koru, koja je obeležena dijagonalnim bradavicama. Muška biljka ima jednu stabljiku oko 2,5 cm debljine koja proizlazi iz korena, dok ženska ima dve. Listovi su veliki (oko 25 cm dužine i oko 35 cm širine), imaju peteljku, dlakavi, zrakastih režnjeva (3-7 režnjeva); a cvetovi su mali i neupadljivi (nošeni na visećim maksilarnim grozdovima). Korenje koje dolazi iz rizoma je brojno, mesnato, vretenasto i podseća na paškanat (ali je veće, više cilindrično i raste u klasterima). Prodaje se komercijalno u ovalnim diskovima 4 cm do 10 cm širine i 0,6 cm do 2 cm debljine, sa bikonkavnim centrima, koji su grubo naborani; sa unutrašnje strane žućkasti (sivkasto-žute ili žućkasto-braon), a spoljašnja kora je sivkasto-braon. Ovi delovi pokazuju trajna tkiva u zrakastim linijama, blede i kratke pukotine; imaju blag i aromatičan miris, sluzav i veoma gorak ukus.

Delovi biljke za upotrebu u lekovite svrhe: Koren.

Lekovito dejstvo: Tonik, sredstvo za snižavanje temperature, sredstvo za jačanje želuca, antiemetik, digestivni stimulans (stimuliše nerve digestivnog trakta, koji proširuju želudačne sudove i povećavaju lučenje), sredstvo za podsticanje lučenja pljuvačke, antiseptik, sredstvo za dezinfekciju, antihelmintik, katartik (velike doze), blagi laksativ (male doze).
 
Ovaj gorki tonik, bez astrigencije ili arome, je jedan od najefikasnijih i najčistijih tonika za osnaživanje pacijenata, koji su iscrpljeni do tačke indolencije (naročito u vrelim, močvarnim predelima). Podstiče varenje, eliminaciju toksina, okrepljenje i ishranjuje čitav telesni sistem. Kalumba je dobra zamena za kinin, kada nije dostupan. Odlično ga je koristiti pre porođaja, za povećanje energije i izdržljivosti. Sličan je kao kanadski ljutić, kao želudačni tonik, ali ne i tonik za nervni sistem.

Lekovita upotreba: Mokrenje u krevetu, kolera dece, gastrointestinalna bolest, problemi sa debelim crevom, konstipacija, oporavak od groznica, iznurenost, dijareja (hronična), dizenterija, dispepsija (atonična), groznice (na mahove i naizmenična), flatulencija (creva), loše varenje, troma jetra (neaktivnost), sluzavi kolitis, gliste (deca), prolaps materice, tuberkuloza, plućna tuberkuloza, reumatizam, morska bolest, želudačni problemi, povraćanje u trudnoći.

Preparati: Esencija (videti “LEKOVITE FORMULE”), infuzija (staviti 30 g biljke u 500 ml hladne vode, kada provri krčkati pola sata ili više).

Doziranje:

Koncentrat: 1/2-1 čajna kašičica.
Esencija: 1 supena kašika, 3 do 4 puta dnevno između obroka. Deca: 1-2 čajne kašičice u vodi sa medom, 2 puta dnevno.
Tečni ekstrakt: 10-30 kapi.
Infuzija: 2 supene kašike, 3 do 4 puta dnevno.
Prah: (koren) 1/2 g do 2 g.
Čvrsti ekstrakt: 100 mg do 300 mg.
Tinktura: 1-10 kapi.
 

PRIMENA U LEKOVITE SVRHE

 
Ova biljka se daje oralno, ili putem analnog ubrizgavanja u ekstremnim slučajevima.
 

LEKOVITE FORMULE

 

Esencija od kalumbe

 
30 g (2 supene kašike) korena kalumbe, iseckano (Jateorhiza palmata)
500 ml vode
60 ml glicerina

Preparat: Kada voda provri izliti preko korena; staviti na veoma nisku temperaturu (da ne provri) pola sata; procediti i dodati glicerin; ohladiti, flaširati i čuvati na hladnom mestu.
 

Flatulencija
(crevna)

 
15 g (1 supena kašika) kalumbe u prahu (Jateorhiza palmata)
15 g đumbira u prahu (Zingiber officinale)
1 čajna kašičica sene u prahu (Cassia angustifolia)

Preparat: Napraviti infuziju izlivanjem 500 ml provrele vode preko navedenih sastojaka; dobro pokriti i ostaviti da se natopi 1 sat. Procediti i zasladiti po ukusu (po želji).

Doziranje: 60 ml 3 puta dnevno.
 

Slabo i umanjeno varenje

 
30 g korena kalumbe (Jateorhiza palmata)
30 g kore američke jasike (Populus tremuloides)
30 g listova maline (Rubus idaeus)
15 g biljke očajnice (Marrubium vulgare)
1/2 čajne kašičice kajenske paprike (Capsicum frutescens; C minimun)

Preparat: Krčkati prvih 4 biljaka oko 15 minuta u 1 l vode; procediti dok je vruće preko kajenske paprike.

Doziranje: 30 ml 3 do 4 puta dnevno.

Karakteristike pri rastu: Višegodišnji koren, ova biljka je prirodna u jugoistočnim šumama Afrike i blizu Mozambika (niži deo Zambezi reke) i kultivisana je u Africi i na ostrvima Istočne Indije.

Napomena: Čuvajte se falsifikovane kalumbe.
 
Kalumba je ponekad falsifikovana sa korenom debele tikve (Bryonia alba) koja je katartik koji utiče na izbacivanje vode iz creva – velike doze su opasne. Može biti falsifikovana sa američkim kolumbom (Frasera carolinensis), koji ima različita lekovita svojstva od kalumbe (videti ispod). Ovi falsifikati su obojeni u žuto kurkumom ili šafranikom i učinjene gorkim sa kalumbom ili kvazijom (dajući približnu fizičku sličnost afričkom kalumba korenu). Ovi falsifikati mogu da se prepoznaju sledećim jednostavnim testovima: 1) boja će biti blago svetlija, 2) oni nisu sluzavi, 3) nedostaje im tamna kambijum zona i zrakaste linije pravog korena, 4) oni zacrvene lakmus papir. Drugi, više tehnički, testovi se mogu sprovesti: falsifikati su nataloženi sa solima gvožđa, razvija se amonijak sa fiksnim alkalijama i ne sadrže skrob.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *