• 810
  • 0
Latinski naziv: Chenopodium anthelminticum
 
Karakteristike po kojima se prepoznaje u prirodi:
 
Stabljika – travasta, poput vlati trave, ugaona, hrapava, čvrsto građena i uspravna, izbrazdana ili užljebljena (puna žljebova), razgranata, visoka 0,3 m do 1,5 m.
 
Listovi – naizmenični, žuto-zeleni, duguljasti u vidu koplja, ispod načičkani žlezdama koje sadrže smolaste čestice, nazubljeni (gornji listovi su sasvim nazubljeni, a zašiljeni su na oba kraja), pomalo liče na peteljku.
 
Cvetovi – cvetovi su mali, veoma brojni, iste boje kao i listovi, a rastu u zgusnutim grupama lisnatih loptastih šiljaka (na osama tankih, bočnih, lisnatih grančica); čašica cveta je rascepljena na 5 delova, sa jajolikim i zašiljenim listićima.
 
Plod – mali, nepravilni (tupo ćoškasti), ulubljeno loptasti, a veličine su vrha čiode, savršeno zatvoreni u čašici cveta, boje su zelenkasto-sive ili zelenkasto-žute, ili samo braon, žlezdast, dijametra je 2 mm, sa opnastim semenim omotačem. Seme je maleno, glatko, sjajno, usamljeno, ima oblik sočiva (lentikularno), boje je braon-crne, tupih krajeva, belance roda sadrži zakrivljeni embrion.
 
Koren – razgranat.
 
Ukus – jedak, gorak, astrigentan, nalik terpentinu.
 
Miris – jak, specifičan, podseća jako na ukus kamfora i na eukaliptus, aromatičan.
 
Delovi biljke za upotrebu u lekovite svrhe: Semenje, ulje, biljka.
 
Lekovito dejstvo: Antihelmintik (vermifugid) antispazmodik, sredstvo za snižavanje temperature, sredstvo za umirenje nerava, aromatična je biljka, ekspektorans, emenagog, tonik, difuzno sredstvo, stimulans, diuretik, srčani stimulans, dijaforetik.
 
Listovi i semenje su stari indijanski lek za gliste i bolne menstruacije. Semenke mirišljave pepeljuge u prahu su jedan od najboljih vermifugida u prirodi. Semenje je bogato eteričnim uljem koje je koristan ekspektorans za plućne tegobe. Preparati od mirišljave pepeljuge jačaju srce i podstiču lučenje u bronhijama, bubrezima i koži.
 
Lekovita upotreba: Čovečija glista, rudarska glista (ulje), svinjska pantljičara (naročito je dobro za decu), povratne groznice, histerija, horeja, nervna oboljenja, bolne menstruacije, plućna zakrčenja, bronhitis, astma, dispepsija sa flatulencijom, hronična malarija.
 
Preparati: Esencija, tečni ekstrakti, infuzija, sok, ulje, prah, tinktura. Ulje od mirišljave pepeljuge ne upotrebljavati tokom trudnoće, zbog toga što je veoma delotvorno kao emenagog.
 
Esencija: krčkati 30 g sveže biljke 20 minuta u 470 ml vode.
 
Infuzija: napraviti čaj od istucanog lišća; poklopiti da se sačuva eterično ulje.
 
Sok: iscediti sok iz sveže biljke.
 
Ulje: seme je veoma bogato lekovitim eteričnim uljem.
 
Prah: seme treba istucati ili samleti pre upotrebe.
 
Doziranje:
 
Esencija: 1 supena kašika do 60 ml.
Tečni ekstrakt: 1/2-1 čajna kašičica.
Infuzija: 60 ml.
Sok: 1 supena kašika.
Ulje: 3-20 kapi; deca: 3-10 kapi.
Prah: 1/4-2 čajne kašičice (1 g do 8 g); deca: 1 g do 2 g.
Tinktura: 1/2-1 čajna kašičica.
 

PRIMENA U LEKOVITE SVRHE

 
Uobičajeno je najčešći metod seme u prahu sa medom, sirupom ili džemom, ali i druge forme su takođe dobre.
 

Oralna

 
Čovečija glista: Deci davati 1 g do 2 g semena u prahu ili 3-10 kapi ulja; kada su u pitanju odrasli i odraslija deca, njima se daje 1-2 čajne kašičice semena u prahu ili 10-20 kapi ulja; seme u prahu treba davati prema proceduri koja je opisana na strani 154; takođe se može koristiti tečni ekstrakt, sveže isceđeni sok, esencija ili elektuarijum (1 g do 2 g praha za decu).
 
Plućna zakrčenja, astma i bolne menstruacije: Primeniti esenciju od mirišljave pepeljuge.
 

LEKOVITE FORMULE

 

Čovečija glista

 
30 g mirišljave pepeljuge (Chenopodium anthelminticum)
30 g rozog korena (Spigelia marilandica)
30 ml crnog jasena, eksudacija (Fraxinus ornus)
 
Preparat: Preliti biljke sa 1 l ključale vode, dobro poklopiti i ostaviti da tako odstoji sat vremena; potom procediti, zasladiti, flaširati i čuvati na hladnom mestu.
 
Doziranje: 120 ml, 4 puta dnevno, na prazan stomak.
 

Poterov emenagog

 
1 deo mirišljave pepeljuge (Chenopodium anthelminticum)
1 deo korena crnog kukureka (Helleborus niger)
1 deo korena valerijane (Valeriana officinalis)
1 deo crnog pelina (Artemisia vulgaris)
 
Preparat: 1 čajnu kašičicu mešavine ovog bilja sipati u šolju provrele vode i poklopiti da se mešavina dobro natopi u vodi.
 
Doziranje: 60 ml do 90 ml dok je toplo.
 
Karakteristike pri rastu: Višegodišnja ili jednogodišnja biljka, zavisno od klimatskih uslova u kojima raste; ova biljka potiče iz Centralne i Južne Amerike i zapadnih Indijskih ostrva, ali se može naći u skoro svim delovima sveta, u Evropi, severnoj Africi i u skoro svim delovima Severne Amerike; mirišljava pepeljuga raste uz puteve i prolaze, kao i u napuštenim oblastima ili pustarama, u blizini naseljenih mesta i zemljišta koje se đubri stajskim đubivom. Mirišljava pepeljuga cveta od jula do septembra.
 
Branje: Plod ove biljke sazreva sukcesivno u jesen, pa ga treba brati u mesecu oktobru.
 
Sestrinske biljke:
 
Loboda (Chenopodium ambrosioides); plod ili seme, biljka: lekovita svojstva slična mirišljavoj pepeljugi, osim što je aromatičnija, listovi su sa dubljim režnjevima, šiljci produženiji; pronađena je u Evropi i Aziji.
 
Prudnik (Chenopodium ambrosioides); biljka: gliste, katar, astma; listovi na maloj biljci podsećaju na listove hrasta po obliku, dužine su 2,5 cm, listovi se umanjuju do gotovo ničega prema vrhu koji može biti 60 cm do 90 cm visine, a pernate grančice se razvijaju; sama sebe seje; prirodna je u Evropi i Aziji.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *