• 717
  • 0
Latinski naziv: Marrubium vulgare
 
Karakteristike po kojima se prepoznaje u prirodi:
 
Stabljika – četvrtasta, pokrivena belim i vunastim dlakama, razgranata, brojne stabljike, 30 cm do 60 cm visine, žbunasta i lisnata.
 
Listovi – srcasti, okruglasto-jajasti, naspramni, 1,5 cm do 5 cm dužine, grubo zupčasti, hrskavi, sivo-zeleni, neravni (vrlo naborani), snažne peteljke, gornji su sedeći i belo-dlakavi.
 
Cvetovi – mali i beličasti ili krem boje, cevasti, u gustim pršljenovima odmah iznad gornjih listova, 10 zuba; čašica cveta, širi se i oštra je.
 
Koren – vlaknast, izdanak rizom ispušta dugotrajnu gorku kiselinu.
 
Ukus – aromatičan i gorak, ali prijatan.
 
Miris – karakterističan (poseban).
 
Delovi biljke za upotrebu u lekovite svrhe: Biljka.
 
Lekovito dejstvo: Ekspektorans, tonik, sredstvo za jačanje želuca, dijaforetik, blagi diuretik, emenagog, sredstvo za grudi, hepatik, rastvorno sredstvo, stimulans, katartik (velike doze), antihelmintik i kulinarsko dejstvo.
 
Očajnica je verovatno najpopularnija među biljnim lekovima za respiratorni sistem. Najčešće se uzima u formi pastile ili kapi za kašalj. Veoma je efikasan za plućne probleme kao ekspektorans, tonik i dijaforetik. Kao blagi dijaforetik, očajnica će podstaći obilno znojenje i olakšaće hiperemična stanja pluća i druga zagušenja, lagano podstičući spoljašnju cirkulaciju krvi. Visoko se ceni kao umirujući ekspektorans bar u zadnjih 350 godina. Kulpeper (Culpepper) je napisao da, “pomaže u izbacivanju teške sluzi iz pluća”.
 
Kao emenagog agens, u slučajevima abnormalnog odsustva ili suzbijanja menstruacije (amenoreja) ona će regulisati tok, a kod porođaja će pomoći u izbacivanju posteljice.
 
Lekovita upotreba: Promuklost, kašalj, astma, plućni problemi, amenoreja, gušobolja, prehlada, kongestija, dispepsija, žutica, histerija, izbacivanje glista, hronično upaljeno grlo, tuberkuloza, dispneja ili teško disanje, konstipacija, potisnuti urin, hronični reumatizam, kolik, bol u želucu, povratna groznica, upala pluća, hronični hepatitis, tuberkuloza pluća, kaheksija, katar.
 
Preparati: Koncentrat, tečni ekstrakt, infuzija, prah, čvrsti ekstrakt, sirup, tinktura.
 
Doziranje:
 
Koncentrat: 1/2-1 čajna kašičica.
Tečni ekstrakt: 1/2-1 čajna kašičica.
Infuzija: 60 ml, 3 do 4 puta dnevno.
Prah: 1/4-1/2 čajne kašičice.
Čvrsti ekstrakt: 325 mg do 1 g.
Sirup: 1/2-1 čajna kašičica.
Tinktura: 10-60 kapi (1/6-1 čajna kašičica).
 

PRIMENA U LEKOVITE SVRHE

 

Oralna

 
Dečiji kašalj, gušobolja i prehlada: Napraviti sirup od infuzije ili koncentrata i meda (količine po želji) ili uzeti toplu infuziju proizvoljno.
 
Opstruiran menstrualni tok (od skorašnje prehlade): Koristiti toplu infuziju sa malo đumbira (Zingiber officinale) zaslađenu medom.
 
Laksativ: Uzimati u većim dozama.
 
Dispepsija, žutica, astma, histerija, izbacivanje crvi: Uzimati hladno.
 
Astma, dispneja ili otežano disanje: Koristiti sirup očajnice.
 

LEKOVITE FORMULE

 

Višak lučenja žuči

 
30 g očajnice (Marrubium vulgare)
30 g maslačka (Taraxacum officinale)
15 g iđirota (Acorus calamus)
7 g divljeg lana (Linum catharticum)
 
Preparat: Krčkati biljke u 1,5 l vode dok se nivo ne spusti na 240 ml, procediti i ostaviti da stoji dok se ne ohladi. Flaširati i čuvati na hladnom mestu.
 
Doziranje: 60 ml posle obroka.
 

Bronhijalni problemi

 
30 g očajnice (Marrubium vulgare)
30 g podbela (Tussilago farfara)
15 g korena belog sleza (Althaea officinalis)
15 g valerijane (Valeriana officinalis)
15 g meksičke leptirove trave (Asclepias tuberosa)
 
Preparat: Krčkati biljke 10 minuta u 1,5 l vode, procediti i zasladiti. Ohladiti, flaširati i čuvati na hladnom mestu.
 
Doziranje: 60 ml 4 puta dnevno.
 

Uobičajen kašalj

 
30 g očajnice (Marrubium vulgare)
15 g miloduha (Hyssopus officinalis)
15 g korena gaveza (Symphytum officinale)
30 g sladića (Glycyrrhiza glabra)
 
Preparat: Krčkati biljke u 1 l vode dok se nivo ne spusti na 500 ml, procediti i zasladiti sa 170 g meda. Ohladiti, flaširati i čuvati na hladnom mestu.
 
Doziranje: 1 supena kašika onoliko često koliko je potrebno, na svakih sat ili dva. Napomena: ako je kašalj prekomeran i teško je osloboditi se sluzi, dodati 1 čajnu kašičicu biljke lobelije (Lobelia inflata) u formulu, ili 15 ml kisele tinkture lobelije.
 

Bombona od očajnice

 
60 g biljke očajnice, osušeno (Marrubium vulgare)
700 ml destilovane vode
1,6 kg žutog šećera
 
Preparat: Napraviti esenciju od biljke tako što ćete je krčkati, dok se nivo vode ne spusti na 500 ml, dodati šećer. Nastaviti sa krčkanjem dok se ne dobije odgovarajuća gustina, povremeno mešajući. Izliti u odgovarajući, premazan i spljošten sud. Obeležiti štapiće i kvadratiće nožem dok postaje dovoljno čvrsto da zadrži svoj oblik.
 
Primena: Davati po potrebi.
 
Karakteristike pri rastu: Višegodišnja biljka, prirodna u Evropi, naturalizovana u SAD-u, gde se brzo raširila skoro širom cele zemlje putem svog obilnog rasejavanje i širenja korena. Raste na pustom, peskovitom tlu, napuštenim poljima, pokraj puteva. Očajnica cveta od juna do septembra. Najbolje je saditi je iz semena.
 
Branje: Brati biljke kada počinju da cvetaju.
 
Sestrinske biljke:
 
Crna kopriva (Ballota nigra); biljka sa sličnom upotrebom kao očajnica. Neki herbalisti tvrde da je glavni lek za pesak u mokraći, amenoreju, menoragiju, dismenoreju, hidropsiju, kašalj, promuklost, bronhitis, tuberkulozu pluća, slabost želuca, višak lučenja žuči, žučni kolik, povraćanje, kiselinu u želucu, za okrepljenje sluznice i korektiv za oštra pražnjenja.
 
Za plućne i respiratorne probleme, kombinovati sa agensima kao što su beli slez (Althaea officinalis), miloduh (Hyssopus officinalis), lobelija (Lobelia inflata), oman (Inula helenium). Za porođaj, zateže materične membrane i obnavlja ravnotežu, u kombinaciji sa srdačicom (Leonurus cardiaca).

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *