• 839
  • 0
Latinski naziv: Rheum palmatum
 
Karakteristike po kojima se prepoznaje u prirodi:
 
Stabljika – nadzemna, opstaje tokom zime, posle nekoliko godina dostiže 30 cm visine i 10 cm do 15 cm debljine; dosta grana ima od 25 cm do 38 cm dužine, tupog vrha, tamnobraon opna od uvele ljuske i baze lista, mesnata iznutra (polu mekana), žućkastog soka.
 
Listovi – veoma veliki, 60 cm do 120 cm dugački i široki, peteljke 25 cm do 30 cm dugačke i oko 2,5 cm debele (čvrste), zrakastih žila, 5-7 režnjeva, polukružni, mrežasti (žile), prekriveni kratkim dlačicama, svetlo zeleni, sa veoma velikim pegama.
 
Cvetovi – cvetne stabljike ili grane, nekoliko, 1,5 m do 3 m visine, zeleni, glatki, debeli, izdubljeni, brazdasti; grupa od 7-10 nalik na resice složenih u metlicu, zelenkasto-beli, oko 6 mm dužine.
 
Plod – male grupe, tamno crven, trougaoni, oko 12 mm dužine, oko 6 mm širine, čvrsto seme.
 
Koren – približno cilindričan (u obliku bureta), kupast, nepravilan, 5 cm do 17 cm dugačak, rizom, 2,5 cm do 10 cm debeo, tvrd, gladak, umereno težak, žućkasto-braon (sa blagim brazdama i povremenim malim komadićima tamne plute, manje ili više prekrivene prahom žućkasto-braon boje), nejednakih pukotina, zvezdastih vaskularnih snopova, zrnasta žućkasta išarana površina. Prah je žućkasto-braon.
 
Ukus – gorak, jedak, črvst dok se žvaće, oboji pljuvačku u žuto.
 
Miris – aromatičan, prijatan.
 
Delovi biljke za upotrebu u lekovite svrhe: Sušeni rizom ili koren, lišen većeg dela svoje kore (periderm tkivo).
 
Lekovito dejstvo: Katartik (aperijens do brzi purgativ, u zavisnosti od doze), hepatik, holagog, astrigent, tonik, sredstvo za jačanje želuca, poremećaj žučne kese, sredstvo za podsticanje lučenja pljuvačke, sredstvo za rane, antihelmintik, peristaltik.
 
Rabarbara, data u malim dozama, je vredan stomačni tonik, uvećava lučenje pljuvačke i protok želudačnog soka, poboljšava apetit, unapređuje rad jetre i protok žuči bez stezanja iznutrice i olakšava apsorpciju kroz čitav sistem. Kao katartik, stimuliše cirkulaciju žlezda crevnih kanala i povećava peristaltiku stimulišući mišićni sloj želuca; u većim dozama (2 g do 3 g), proizvodi obimnu žutu, kašastu-meku stolicu u 6-8 sati, sa znatnim dejstvom na jetru i sa nešto tegoba (iako veće doze mogu povremeno da proizvedu poprilično ozbiljne tegobe, biljka neće nikada izazvati zapaljenje probavne sluzokože).
 
Rabarbara je visoko poštovana kao laksativni tonik za decu i odojčad jer ima kvalitet i dejstvo kao mleko; deluje prvenstveno na dvanaestopalačno crevo i generalno ne zapušava ili proizvodi naknadne zatvore kao što mnogi aktivni katartici rade. Tonično i astrigentno dejstvo nakon pražnjenja čini rabarbaru dragocenim lekom za dijareju zbog iritirajuće materije u želucu; ona uklanja iritantne supstance, zatim se aktivira delovanje astrigentnih svojstava za proveru dijareje, a nakon toga se daje tonus tkivu i ispravlja prateću atoničnu lošu probavu.
 
To je naročito pogodan blagi laksativ za hemoroide sa zatvorom; možete proveriti astrigentnu post-reakciju tako što se uzme 2-4 čajne kašičice maslinovog ulja preko noći. Delovaće kao katartik jednostavnom lokalnom primenom na čireve, vlažnu ili nagriženu kožu ili u oblogama na stomaku. Urin pacijenta koji koristi rabarbaru će često biti veoma crven, što znači da alkalni urin deluje na žutu materiju iz korena. To je najpouzdaniji i najvredniji organski prijatelj za stimulaciju, čišćenje i usklađivanje vitalnih probavnih i crevnih područja.
 
Lekovita upotreba: Dijareja, dizenterija, slabo varenje (oslabljena dispepsija), hemoroidi, dečija kolera, valjkasti crvi, žutica, skrofula (sa proširenim crevima), stomačni bolovi, salivacija.
 
Dečiji problemi: Rabarbara se pokazala delotvornom kod dečijih digestivnih i crevnih tegoba.
 
Skrofula: Rabarbara je veoma blagotvorna za decu sa proširenim crevima.
 
Oslabljena dispepsija: Rabarbara veoma pomaže u varenju svojim blagotovrnim dejstvom na organe za varenje kada su oni u stanju oslabljenosti i iznurenosti.
 
Salivacija: Rabarbara će često rešiti ovaj problem.
 
Hemoroidi: Rabarbara je naročito pogodna za ova stanja.
 
Dijareja, zatvor: Rabarbara je korisna za oba stanja.
 
Preparati: Tečni ekstrakt, infuzija, prah, čvrsti ekstrakt, sirup, tinktura. Za instrukcije o infuziji, prahu (smeši) i sirupu, videti “LEKOVITE FORMULE”.
 
Doziranje:
 
Tečni ekstrakt: 10-30 kapi.
Infuzija: 60 ml 3 puta dnevo, posle obroka. Deca: 1 čajna kašičica do 1 supena kašika u zavisnosti od starosnog doba.
Prah: 100 mg do 200 mg.
Čvrsti ekstrakt: 100 mg do 200 mg.
Tinktura: 1/2-1 čajna kašičica.
 

PRIMENA U LEKOVITE SVRHE

 
Velike doze su jednostavne i sigurne za pražnjenje; male i česte doze su tonični hepatik. Često se meša sa aromatičnim i stimulativnim agensima da se eliminišu moguće tegobe, naročito u velikim dozama.
 

Oralna

 
Blagi katartik, abdominalni bolovi: Koristiti neku formu rabarbare u smeši sa đumbirom ili aromaticima (cimet, karanfilić, oraščić, sladić, anis, kardamom, itd.).
 
Akutna dijareja: Dati sirup od rabarbare prema navedenoj dozi (videti “LEKOVITE FORMULE“).
 
Mučnina, povraćanje: Videti “LEKOVITE FORMULE”.
 

LEKOVITE FORMULE

 

Infuzija od rabarbare

 
30 g korena rabarbare, iseckano (Rheum palmatum)
600 ml destilovane vode
 
Preparat: Izliti provrelu vodu preko biljaka i natopiti 2 minuta, na toplom mestu; procediti, ostaviti da se ohladi, flaširati i čuvati na hladnom mestu. Ako želite, može se očuvati dodavanjem 25% (1/4 dela) glicerina.
 
Doziranje: 60 ml 3 puta dnevo, posle jela. Deca: 1 čajna kašičica do 1 supena kašika, u zavisnosti od starosnog doba.
 

Smeša rabarbare i đumbira

 
60 g korena rabarbare u prahu (Rheum palmatum)
15 g đumbira u prahu (Zingiber officinale)
 
Preparat: Pomešati prahove dobro dok se ne ujedine.
 
Doziranje: Staviti 1/4-1/2 čajne kašičice smeše od praha u 60 ml vode; pomešati i popiti. 
 
Deca: ne davati deci ispod 5 godina, jer je to prejak stimulans.
 

Sirup od rabarbare

 
115 g korena rabarbare, iseckano (Rheum palmatum)
2 l destilovane vode
1,4 kg žutog šećera (ili 400 g do 900 g meda)
115 ml glicerina
 
Preparat: Krčkati biljku u destilovanoj vodi 80 minuta; procediti, vratiti tečnost u čistu posudu i smanjiti količinu tečnosti laganim kuvanjem na 470 ml; dodati šećer ili med dok se meša i krčkati polako 5 minuta (skinuti skramu sa površine ako je neophodno); skloniti sa toplote kada je ujednačeno i dodati glicerin; ostaviti da se ohladi, flaširati i čuvati na hladnom mestu.
 
Doziranje: 1 supena kašika 3 do 4 puta dnevno. Deca: manje, u zavisnosti od
starosnog doba.
 

Smeša dr Šoka za jetru i žuticu

 
3,2 g korena rabarbare, čvrsti ekstrakt (Rheum palmatum)
3,8 g listova obične aloje, čvrsti ekstrakt (Aloe vera)
2,6 g hionantusa, čvrsti ekstrakt (Chionanthus virginicus)
1,3 g kandelaber veronike, čvrsti ekstrakt (Veronicastrum virginicum)
650 mg kore kurike, čvrsti ekstrakt (Euonymus atropurpureus)
650 mg vinobojke, čvrsti ekstrakt (Phytolacca decandra)
130 mg semena strihinovca, čvrsti ekstrakt (Strychnos nux-vomica)
 
Preparat: Dobro pomešati (koristiti fini materijal u prahu), prosejati; napuniti u 40 kapsula (jednako podeljenih); ovo bi bilo oko 325 mg po kapsuli.
 
Doziranje: 1-2 kapsule 1 do 2 puta dnevo, u zavisnosti od želje delovanja laksativa.
 
Upotreba: Prema dr Šoku, ova formula je posebno korisna pri problemima sa velikim lučenjem žuči, sporom ili ukočenom jetrom, konstipacijom od dugog stajanja, katar želuca, creva i žučne kese. Koristan je pri vrtoglavici, glavobolji, mučnini i problemima sa gasovima.
 

Neaktivna creva
(ubrizgavanje)

 
1/2 čajne kašičice rabarbare u prahu (Rheum palmatum)
1/2 čajne kašičice smirne u prahu (Commiphora myrrha, var molmol)
1/2 čajne kašičice đumbira u prahu (Zingiber officinale)
 
Preparat: Staviti biljke u 240 ml provrele vode, ostaviti da se ohladi do temperature tela.
 
Primena: Ubrizgati u creva. Ovo će generalno dovesti do pokretanja creva i često će izazivati znojenje kod pacijenta, što je takođe korisno.
 

Mučnina, povraćanje (naročito tokom trudnoće)

 
1 čajna kašičica rabarbare (Rheum palmatum)
30 g divlje nane (Mentha spicata)
1 čajna kašičica cimeta (Cinnamomum verum; C. Loureirii)
1 čajna kašičica karanfilića (Syzygium aromaticum; Eugenia aromatica)
 
Preparat: Lagano krčkati prve dve biljke 10 minuta u 470 ml vode sa čvrstim poklopcem; izliti vrelu vodu preko cimeta i karanfilića, čvrsto prekriti i ostaviti da se ohladi; procediti, zasladiti po ukusu, flaširati i čuvati na hladnom mestu.
 
Doziranje: 2 čajne kašičice na svakih pola sata.
 

Reumatizam

 
30 g rabarbare u finom prahu (Rheum palmatum)
30 g smole drveta gvajak u finom prahu (Guaiacum officinale)
30 g kajenske paprike u finom prahu (Capsicum frutescens; C. minimum)
 
Preparat: Dobro promešati.
 
Doziranje: 1 nivo čajne kašičice šećerne trske ili melase u toku noći; ili 3-6 kapsula #00 svake noći. Ovo pomaže crevima, ali će takođe pomoći i cirkulaciji i krvotoku.
 
Karakteristike pri rstu: Višegodišnja biljka, prirodna je u zapadnoj i centralnoj Kini i Tibetu; najbolje cveta na 2,5 km do 3 km nadmorske visine na Himalajima i drugim planinama, na senovitim stranama i vlažnim klisurama, sa prostiranjem prema severu; najveći deo snabdevanja dolazi iz Hankova na Gornjem Jangceu, sa rabarbarom iz Šensija kao najskupljom i bez sumnje najboljom (podvrsta iz istočne Indije). Turska podvrsta (više je nema na tržištu) sastoji se od najboljih rizoma, ranije se prevozila brodom iz kineskog Tartarija preko Sibira do turskih luka. Podvrsta iz Šensija ima karakterističnu narandžastu boju i prijatan miris; podvrsta iz Kantona ima miris dima, gorka je i oker žute boje; a podvrsta iz Šangaja ima miris dima i svetlo žute je boje. Ove biljke liče na našu rabarbaru iz bašte.
 
Branje: Rizom se može iskopati u jesen kada je biljka stara osam do deset godina (Tartarska rabarbara se skuplja u proleće).
 
Sušenje i čuvanje: Korenje i središnji sloj se uklanjaju iz rizoma; seku se u delove (da bi se lakše sušilo), probuše, nanižu na strunu i okače u hladu ili ispod pokrivača (kućnih krovova, nadstrešnica, itd.) da bi bili pod delovanjem vazduha koji cirkuliše. Ovaj proces traje otprilike godinu dana i dovodi do 80% gubitka u težini. To što podvrste imaju miris dima ukazuje na različite tipove visoke temperature sušenja što je medicinski nepoželjno (uobičajeno imaju široke grebene, crnkaste žljebove, težak neprijatan miris). Iskusne osobe mogu otkriti prema mirisu i podvrstu i kvalitet rabarbare. Pošto je meta napada insekata, biljka bi trebalo biti čuvana u dobro zatvorenim kontejnerima. Teba paziti, jer neke osobe koriste natopljen pamuk hloroformom ili ugljenik tetrahloridom kao insekticid.
 
Sestrinske biljke:
 
– Evropska rabarbara (Rheum rhabarbarum); rizom, slična lekovita svojstva, ali je slabiji nego rabarbara; kultivisana je u Evropi, maloj Aziji i Sibiru. Kada se iseče liči na tursku ili kinesku rabarbaru, ali nema spoljašnje bele mreže, sa isprekidanim sržnim zracima, uzak i skoro prav, svetlija boja, slabiji miris, a i ukus je manje čvrst i više sluzav (retko se uvozi). Ova biljka se generalno kultiviše za pite.
 
– Engleska rabarbara (Rheum australe); rizom (koren): sličan, ali blaži u delovanju od turske ili kineske rabarbare; naročito je koristan za dečije stomačne tegobe i opuštenost creva, deluje kao laksativ u velikim dozama; kora se generalno ne uklanja; engleska rabarbara ima tamne žile, a evropska crvene, sa rozikastim pukotinama.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *