• 797
  • 0
Latinski naziv: Smilax ornata; S. officinalis; S. medica; S, papyracea
 
Karakteristike po kojima se prepoznaje u prirodi:
 
Stabljika – velika bodljikava puzavica, na kojoj se nalazi mnoštvo drvenastih, čvrstih ugaonih (ćoškastih) i grebenastih bodlji ili čvorića.
 
Listovi – četvorougaonog srcolikog oblika, bez dlačica (glatki), kožasti, tamonozelene svetlucave boje, dužine 10 cm do 30 cm, širine 8 cm do 15 cm, celoviti, u dnu stabljike imaju režnjeve.
 
Cvetovi – mali štitasti i rastu u grupi od 10-20, razdvojenih reproduktivnih organa.
 
Plod – male crvene bobice, sa dva do tri semena, debljine oko 8,5 mm.
 
Koren – Honduras (S. officinalis): tamnonarandžasto-braon, dužine do oko 2,4 m, debljine do 2 mm do 5 mm, veoma razgranat, naboran po dužini ili fino izbrazdan, obično se isporučuju naručiocu bez zemlje i sa tek ponekim vlaknastim korenčićem, sa svetlobraonkastim vlaknastim središnjim cilindrom; unutra je crvenkasto-smeđe boje, ima svetložutu poroznu oblast u drvetu i beličastu srž.
 
Jamajka (S. ornata): sivkaste boje, ili crvenkasto-smeđe boje, dužine 1,8 m do 2,4 m, debljine 2 mm do 5 mm, veoma razgranat, po dužini naboran, skoro gladak i bez dlačica, retko izbrazdan, isporučuje se obično bez zemlje i sa mnoštvom grubih vlaknastih korenčića, kratkom frakturom ili žilavim vlaknastim sadržajem u centralnom cilindru, poroznim drvenastim područjem, žutom ili beličastom srži; slično je gore opisanim karakteristikama korenja sarsaparile u Hondurasu, ali ima izraženiju crvenu boju, manji broj nabora, ima više skroba i iz njega se može izvući više ekstrakta.
 
Meksiko (S. medica): sivo-braon ili tamnobraon boja, finih dlačica i skoro bez ikakvih grančica ili vlaknastih korenčića, debljine 3 mm do oko 6 mm; kada se osuše dolazi do skupljanje tog korenja i do stvaranja oštrih ivica po dužini i širokih brazdi (koje često sadrže ostatke crne zemlje u sebi); kora je krta i beličaste boje poput brašna koja vuče malo na smeđe nijanse; kora je rožnata, a središnji cilindar ima vlaknasti prelom; tu je i drvenasta zona koja je porozna; srž ima izrazitu belu boju; grančice stabljike su tanke i često nemaju bodlje.
 
Ekvador (S. officinalis): koren je tamne boje, sadrži mnogo vlakana, veću debljinu, kora liči na krzno, ima dosta skroba (ili štirka), u unutrašnjosti se nalazi svetložuti rizom, a prilikom isporuke često ćete dobiti i delove stabljike.
 
Paragvaj i Brazil (S. papyracea): taman koren, sa tek nekoliko korenčića, dosta skroba i jetkog ukusa, podseća na vrstu koja raste u Hondurasu; stariji izdanci i grančice ostaju okruglog oblika i imaju uglove sa spljoštenim bodljama; listovi imaju mnogo više opni u odnosu na vrste koje rastu u drugim krajevima sveta; kada se istuca, prah je sivosmeđe boje.
 
Ukus – slatkast, sluzav, pomalo jedak.
 
Miris – skoro da ne odaje nikakav miris.
 
Delovi biljke za upotrebu u lekovite svrhe: Koren.
 
Lekovito dejstvo: Alterativ, diuretik, tonik, stimulans, relaksant, demulcent, dijaforetik, katartik, antiartritis, antisifilitik, depurant, sredstvo za otvaranje kanala, antiskorbutik, karminativ.
 
Sarsaparila je izvanredan tonik koji pročišćava krv zato što sadrži organski sumpor koji deluje protiv truljenja i raspadanja i neutrališe takve procese u krvi. Ova biljka takođe sadrži manju količinu magnezijum sulfata, koji je takođe supstanca koja čisti organe i krv, gvožđe (koje oksidiše krv, odnosno pospešuje njenu funkciju doturanja kiseonika u sve ćelije i oživljava rad krvi), kalcijum oksalat (koji je veoma bogat kiseonikom i odlično upija ugljen-dioksid), kalijum hlorid (koji rastvara fibrine) i magnezijum (gorki tonik). Sarsaparila izaziva izobilno znojenje ako se popije topla, takođe pojačava protok mokraće, a ujedno je i moćno sredstvo koje izbacuje gasove iz želuca i creva. Istraživanja su takođe pokazala da koren sarsaparile sadrži vredne biljne hormone: testosterone, progesterone i kortin.
 
Lekovita upotreba: Skrofula, reumatizam, giht, sifilis, osip na koži, bubuljice, artritis, razne vrste kožnih oboljenja, lišaj na koži, protivotrov, unutrašnje upale, prehlade, katar, groznica, oftalmija, flatulencija, venerične bolesti, rane, hronični gnojni čirevi, nekroza, stari čirevi, psorijaza, fizička iznurenost, slabost, seksualna impotencija, venerične bolesti koje su prenete na dete u trudnoći.
 
Preparati: Esencija, tečni ekstrakt, prah, čvrsti ekstrakt i tinktura. Obično se meša sa drugim alterativ lekovitim biljkama.
 
Doziranje:
 
Esencija: 60 ml, do 240 ml.
Tečni ekstrakt: 2-4 čajne kašičice.
Prah: 1/2 -1 čajna kašičica.
Čvrsti ekstrakt: 1/2 g do 1 g.
Tinktura: 1-2 čajne kašičice.
 

PRIMENA U LEKOVITE SVRHE

 

Oralna

 
Smrtonosno trovanje: Stomak potpuno očistiti pomoću preparata od lobelije koji izaziva povraćanje, a zatim izobilno piti esenciju od sarsaparile.
 
Dijaforetik, prehlade i groznice: Piti esenciju ili smešu od esencije, ali toplu.
 

Kožna

 
Artritis, giht zglobova, itd.: Piti esenciju kao što je naznačenu u “LEKOVITE FORMULE”; istu esenciju rastvoriti u jednakoj količini destilovane vode, a zatim stavljati tople obloge od tog rastvora na delove tela koji su pogođeni tim bolestima; da bi se zadržala toplota obloga, obolela mesta na kojima je obloga umotati u velike peškire; obloge menjati sve dok se ne postigne olakšanje.
 
Čmičak: Na obolelo oko staviti toplu oblogu od jakog čaja.
 
Venerične bolesti koje su se sa obolele majke prenele na novorođenčad: Upotrebite esenciju za lokalno ispiranje; koren u prahu izmešati sa hranom.
 

LEKOVITE FORMULE

 

Smeša od sarsaparile i kanadskog mesečevog semena

(artritis, giht, itd.)

 
140 g korena sarsaparile (Smilax ornata; S. ornata; S. medica)
85 g kanadskog mesečevog semena (Menispermum canadense)
1,9 l destilovane vode
180 ml glicerina
 
Preparat: Kuvati ove sastojke u vodi do trenutka kada nivo vode bude 25 mm iznad biljaka koje se u njoj kuvaju (kako se nivo vode bude bližio navedenoj razmeri, smanjiti vatru kako bi se korenje u završnom krčkanju smirilo u loncu); procediti i ostaviti tečnost sa strane, a korenje vratiti u sud u kojem se kuvalo i preliti svežom vodom; krčkati 10 minuta, a zatim procediti i obe tečnosti pomešati u jednu; dobijenu tečnost sipati u čist sud, i ponovo krčkati dok se količina tečnosti ne smanji na 350 ml; tečnost procediti kroz gazu i dodati odmah glicerin; ostaviti da se smeša ohladi, flaširati i čuvati na hladnom mestu.
 
Doziranje: 1 supena kašika, 3 do 4 puta dnevno (dozu regulisati prema kretanju creva).
 

Pročišćivač krvi

 
30 g korena sarsaparile (Smilax ornata; S. ornata; S. medica)
30 g korena čička (Arctium lappa)
30 g čipsa od gvajaka (Guaiacum officinale)
30 g prilepače (Galium aparine)
30 g obične dimnjače (Fumaria officinalis)
30 g korena sladića (Glycyrrhiza glabra)
 
Preparat: Zagrejati 3,3 l vode do ključanja, a zatim proključalom vodom preliti biljke i ostaviti da se krčka na vatri dok se tečnost ne smanji na 2 l; procediti i zasladiti po ukusu medom; ostaviti da se ohladi, flaširati i čuvati na hladnom mestu.
 
Doziranje: 1/2 šolje, 3 do 4 puta dnevno pre jela.
 

Reumatizam

 
Dodati sledeće biljke gotovom produktu gornje formule “pročišćivač krvi” kada se ohladi.
30 ml američkog bodljikavog jasena (Zanthoxylum americanum)
15 g silvatike (Stillingia sylvatica)
 
Doziranje: 60 ml, 3 do 4 puta dnevno.
 

Smeša esencija od sarsaparile

 

115 g korena sarsaparile (Smilax ornata; S. ornata; S. medica)
60 g kore sasafrasa (Sassafras albidum)
60 g čipsa od gvajaka (Guaiacum officinale)
60 g korena sladića (Glycyrrhiza glabra)
30 g hajdučke opute (Daphne mezereum)
 
Preparat: U 1,9 l vode staviti sve biljke; ostaviti biljke da se kuvaju dok se nivo vode ne smanji na 1 l; procediti tečnost, izliti u drugi sud i ostaviti po strani; biljke potom vratiti u sud i dodati ponovo 1,9 l vode, pa ostaviti da se krčka dok se količina vode ponovo ne smanji na 1 l; ponovo procediti dobijenu tečnost, pa je izmešati sa već prethodno dobijenom tečnošću; zasladiti medom po ukusu, ostaviti da se prohladi, flaširati i čuvati na hladnom mestu.
 
Doziranje: 60 ml, 4 puta dnevno.
 

Kofinova smeša od sarsaparile

 
30 g korena sarsaparile, iseckano (Smilax ornata; S. ornata; S. medica)
30 g kore korena ili čipsa od sasafrasa (Sassafras albidum)
15 g kanadske vučje jabučice, istucano (Aristolochia serpentaria)
15 g korena sladića, isečeno na kriške (Glycyrrhiza glabra)
 
Preparat: Ostaviti biljke da se natapaju 10 minuta u 1 l vode; zatim uzeti natopljen koren sarsaparile i istucati ga, pa vratiti u vodu; kuvati na tihoj vatri 10 minuta i ostaviti da stoji dok se ne ohladi; zatim procediti, zasladiti po ukusu medom, flaširati i čuvati na hladnom mestu.
 
Doziranje: 60 ml, 3 do 4 puta dnevno.
 

Pivo od korena sarsaparile

 
60 g korena sarsaparile (Smilax ornata; S. ornata; S. medica)
60 g kore korena sasafrasa (Sassafras albidum)
42 g biljke zimzelena (Gaultheria procumbens)
15 g vratića (Tanacetum vulgare)
1/4 čajne kašičice pivskog kvasca (može da se upotrebljava i običan kvasac za testo)
450 g melase
 
Preparat: Biljke poklopiti i ostaviti da se krčkaju dok se iz njih ne izvuče sva snaga (obično je potrebno 30-45 minuta krčkanja); procediti i dodati melasu u proceđenu tečnost; kada se tečnost ohladi, dodati pivski kvasac; posle 2 sata dodati 9,5 l mlake vode; sama smeša će se ujednačiti i završiti za 5 do 6 časova, a onda tečnost treba flaširati, veoma čvrsto zatvoriti i držati na hladnom mestu.
 
Doziranje: Piti po želji kao hladan, osvežavajući i zdravi napitak.
 

Prolećni tonik

 
230 g korena sarsaparile (Smilax ornata; S. ornata; S. medica)
60 g korena sladića (Glycyrrhiza glabra)
30 g korena čička (Arctium lappa)
3 čajne kašičice listova sene (Cassia angustifolia)
30 g krkavine, tečni ekstrakt (Rhamnus purshiana)
150 ml glicerina
 
Preparat: Prve četiri biljke krčkati pola sata na tihoj vatri u 1 l vode; procediti dok je vrelo preko krkavine i glicerina, poklopiti i ostaviti da odstoji sve dok se ne potpuno ne ohladi; zasladiti po ukusu medom; flaširati i čuvati na hladnom mestu.
 
Doziranje: 1 čajna kašičica, 3 puta dnevno pre obroka.
 

Kožna oboljenja

 
1 deo koren sarsaparile (Smilax ornata; S. ornata; S. medica)
1 deo kvazije (Quassia amara; Picraena excelsa)
1 deo kore korena sasafrasa (Sassafras albidum)
1 deo korena sladića (Glycyrrhiza glabra)
1 deo bobica kleke (Juniperus communis)
1 deo paskvice (Solanum dulcamara)
1 deo korena maslačka (Taraxacum officinale)
1 deo korena čička (Arctium lappa)
 
Preparat: Krčkati biljke 15-20 minuta.
 
Doziranje: 60 ml u pola šolje, 3 puta dnevno između obroka.
 

Slabost želuca

 
6 čajnih kašičica korena sarsaparile (Smilax ornata; S. ornata; S. medica)
6 čajnih kašičica korena običnog štavelja (Rumex crispus)
6 čajnih kašičica kore krkavine (Rhamnus purshiana)
5 čajnih kašičica korena kanadske vučje jabučice (Aristolochia serpentaria)
5 čajnih kašičica indijske repe (Arisaema triphyllum)
4 čajne kašičice vrhova i listova boneseta (Eupatorium perfoliatum)
4 čajne kašičice korena žute lincure (Gentiana lutea)
3 čajne kašičice korena američke mandragore (Podophyllum peltatum)
 
Preparat: Esencija, ostaviti da se natapa u 7,5 l vode; krčkati dok se nivo vode ne spusti do 2 l, pa dodati 450 ml glicerina.
 
Doziranje: 1 čajna kašičica do 1 supena kašika, rastvoreno u vodi, 3 puta dnevno.
 
Karakteristike pri rastu: Višegodišnja biljka koja raste u tropskim predelima Severne Amerike, u Peruu i Brazilu; najpogodnija mesta gde uspeva ova biljka su močvarne šume; osim u Hondurasu, honduraški tip ove biljke raste i u drugim zemljama Centralne i Južne Amerike: Gvatemali, Kolumbiji, Peruu. Jamajski tip ove biljke raste pretežno u Kosta Riki i u pojedinim delovima obale Amazona; Meksički tip ove biljke raste u meksičkim Andima; postoji i gvajadahilski tip ove biljke, koji raste u dolinama zapadnih Anda; Brazilski tip ove biljke raste u severnom Brazilu i u Gvajani, osim što je zastupljena u samoj zemlji porekla.
 
Branje: Branje sarsaparile je prilično nezgodno pošto ona raste ispod gustog rastinja. Potpuno zrela biljka obično daje 14 kg do 27 kg kada se seče prvi put. Svake druge godine posle prvog sečenja biljka će davati manje količine prinosa, odnosno korenje sarsaparile postajaće tanje i sadržaće manje skroba. U odabiru sarsaparile koja će se upotrebiti u lekovite svrhe treba biti izuzetno obazriv koliko je biljka stara. Naime, sa starenjem lekovita svojstva te biljke postaju skoro potpuno nedelotvorna, ili sasvim prestaju! Stoga treba birati i uzgajati vrste koje neće biti slabog lekovitog svojstva.
 
Sarsaparila najboljeg kvaliteta ima mnogo korenja iz stabljike, standardan jedak ukus (posle kratkotrajnog žvakanja korena te biljke u ustima treba da ostane jako jedak ukus koji će potrajati izvesno vreme), kao i bodlje i listove koji rastu veoma blizu jedno drugog.
 
Sestrinske biljke:
 
– Smilax glauca (Meksiko), S. syphilitica (Brazil), S. utilis; komercijalne vrste.
– Kineski koren (Smilax china); rizom: prirodna je u Kini i Japanu, ima slična lekovita svojstva kao i sarsaparila.
– Peščarska oštrika (Carex arenaria); ima slična lekovita svojstva.
– Divlja sarsaparila (Aralia nudicaulis); slična ali slabija svojstva i zbog toga se više upotrebljava kao tonik.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *