• 1
  • 0
Latinski naziv: Berberis vulgaris

Karakteristike po kojima se prepoznaje u prirodi: Ovo je uspravan, razgranat, širok i listopadan žbun koji raste 0,9 m do 2,5 m visine (a može dostići 3,5 m). Kora stabljike je tanka, žućkasto-siva na spoljašnjoj površini, sa narandžasto-žutom unutrašnjom korom koja se deli na tanke slojeve. Drvo je žuto; grane su prožete oštrim trostranim bodljama; listovi su jajasti, nazubljeni i trnoviti (mekane čekinje); cvetovi su mali, žuti (imaju neprijatan miris), u grupama na grozdovima, ali su jedva primetni kada mali cvetovi izađu u maju, junu. Kora korena je tamnobraon sa spoljnje strane i ponekad ima male pukotine. Kora je veoma gorka. Grimizne ili sjajnocrvene duguljaste bobice su veoma kisele i prave veoma živopisan prizor u septembru, kada su grančice presavijene sa ovim lepim plodom.

Delovi biljke za upotrebu u lekovite svrhe: Kora, kora korena (ona je najaktivnija); bobice.

Lekovito dejstvo: Tonik, laksativ (blagi), antiseptik, sredstvo za rashlađivanje, gorak astrigent, antacid, diuretik, rastvorno sredstvo, sredstvo za jačanje želuca, holagog, purgativ (velike doze). Bobice: sredstvo za rashlađivanje, astrigent, antiskorbutik (sadrži citričnu i jabučnu kiselinu).
 
Ovo je jedna od najznačajnijih biljaka u prirodi, čuveni indijanski lek. To je jedan od najboljih lekova za ispravljanje lučenja jetre, jer izaziva da žuč teče slobodnije i uklanja otpadne materije iz želuca i creva. Ona je odličan tonik za osetljive i slabe ljude (naročito za decu). Od anemije i opšte malnutricije, dovešće do potpunog oporavka u samo nekoliko nedelja. Reguliše digestivni sistem, smanjuje veličinu slezine i uklanja prepreke u crevnom traktu.

Lekovita upotreba: Gubitak apetita, žučni problemi, katar, konstipacija, opšta iznurenost, dijabetes, hronična dijareja, slabo varenje, hidropsija, dizenterija, dispepsija, groznice, problemi sa žučnim kanalima, slab rad creva, žutica, problemi sa jetrom, kožni problemi, uvećana slezina.
 
Preparati: Esencija, tečni ekstrakt, infuzija, prah, ukuvan plod, pilule, čvrsti ekstrakt, sirup, tinktura.
 
Doziranje: Potpuno je bezopasno u velikim dozama, ali se ne treba davati do tačke izazivanja dijareje.
 
Koncentrat: 2 čajne kašičice do 1 supena kašika 3 puta dnevno. Deca: 1/2 do 1 čajna kašičica u vodi sa medom, 3 puta dnevno dok creva ne uspostave normalan rad, onda smanjiti dozu.
Infuzija: 60 ml (2-3 supene kašike) 3 do 4 puta dnevno.
Tečni ekstrakt: 1/2 do 1 čajna kašičica.
Prah (kora): 1/4 čajne kašičice 3 do 4 puta dnevno.
Čvrsti ekstrakt: 325 mg do 650 mg.
Tinktura: 1/2 do 1 čajna kašičica.
 

PRIMENA U LEKOVITE SVRHE

 

Oralna


Prehlade, podstiče znojenje: Neposredno pre odlaska u krevet, staviti 1 supenu kašiku ili više želea šimširike (napravljenog od sazrelih bobica) u 180 ml do 240 ml tople vode i popiti.

Groznice, oporavak od groznica: Promešati 1 supenu kašiku želea šimširike u 180 ml do 240 ml veoma hladne vode i popiti.
 
Ispiranje grla i usta: Koristiti odgovarajuće razređenje u vodi.
 
Upaljeno grlo: Uzimati često 1 čajnu kašičicu želea šimširike.
 

LEKOVITE FORMULE

 

Kolik zbog viška žuči

 
15 g kore šimširike (Berberis vulgaris)
15 g korena maslačka (Taraxacum officinale)
15 g petrovca (Agrimonia eupatoria)
15 g kičice (Erythraea centaurium)
7 g preparata u prahu 
1/4 čajne kašičice kajenske paprike (Capsicum frutescens; C minimun)
 
Preparat: Krčkati prvih 5 sastojaka mešavine u 1 l vode, dok se nivo ne spusti na 120 ml (esencija), procediti dok je vruće preko kajenske paprike (infuzija).
 
Doziranje: 60 ml 4 do 6 puta dnevno.
 

Prekomerno lučenje žuči, digestivni tonik
(tinkture)

 
115 g kore šimširike (Berberis vulgaris)
115 g kore američke jasike (Populus tremuloides)
115 g kore kasne sremze (Prunus serotina)
3.8 l jabukovog sirćeta
 
Preparat: Izmrviti i omekšati biljke i potopiti nedelju dana u jabukovom sirćetu; procediti, flaširati.
 
Doziranje: 1 supena kašika 3 ili više puta dnevno.
 

Koncentrat od šimširike

 
115 g kore šimširike, iseckano (Berberis vulgaris)
1,5 l vode (destilovane kad je moguće)
240 ml glicerina (biljnog)
 
Preparat: Potopiti biljku sat vremena u vodu; kuvati koru lagano u 500 ml vode, dok voda jedva pokriva koru; procediti ovu tečnost kroz tkaninu i ostaviti po strani; vratiti biljku u posudu i sipati 1 l vode i kuvati 15-20 minuta; procediti i pomešti dve dobijene tečnosti; staviti u čisti lonac i krčkati tečnost do koncentrata od 500 ml; skinuti ovo sa vatre, dodati glicerin, ohladiti i flaširati.
 

Infuzija od šimširike

 
30 g kore šimširike, iseckano (Berberis vulgaris)
120 ml vode (destilovana je uvek bolja od obične)
 
Preparat: Kada voda provri, izliti preko biljke; pokriti i natopiti 15 minuta, na toplom mestu, procediti, flaširati i čuvati na hladnom mestu.
 

Žutica

 
15 g kore šimširike (Berberis vulgaris)
15 g listova maline (Rubus idaeus)
15 g petrovca (Agrimonia eupatoria)
15 g prilepače (Galium aparine)
7 g divljeg lana (Linum catharticum ili koristiti Linum usitatissimum)
1/4 čajne kašičice kajenske paprike (Capsicum frutescens; C minimun)
 
Preparat: Krčkati prvih 5 sastojaka 15 minuta u 1 l vode, zatim procediti preko kajenske paprike.
 
Doziranje: 60 ml 3 puta dnevno.
 

Laksativ, germicid, dečije gliste

 
115 g kore šimširike, iseckano
1 punu čajnu kašičicu korena američke mandragore, iseckano (Podophyllum peltatum)
120 ml glicerina
 
Preparat: Lagano krčkati biljke 15 minuta u otprilike 700 ml vode, procediti i staviti sa strane; pokriti biljke (2,5 cm od vrha biljaka) vodom i krčkati dok voda ne dođe u nivo biljaka, procediti; staviti obe količine tečnosti u čistu posudu i krčkati dok se količina ne spusti na 240 ml; skinuti ovaj koncentrat sa toplote, umešati glicerin; ostaviti da stoji dok se ne ohladi, flaširati i čuvati na hladnom mestu.
 
Doziranje: 1 supena kašika ujutru i uveče dok se creva potpuno ne očiste.
Deca: 1/2-1 čajna kašičica.

Karakteristike pri rastu: Ovaj grm/žbun je obilato nađen u umerenim zonama Amerike i Evrope i u delovima Azije. Raste u šikarama, šumama, živicama, pokraj puteva, na suvom ili čvrstom, peščanom tlu i mnoge sorte dobro uspevaju u kultivisanim baštama, naročito baštama koje su senovite, kamenite i dobro navodnjene. U divljini uglavnom raste u Novoj Engleskoj i ređe u Kanadi i na Zapadu, ali je povremeno nađena ovde na bogatom tlu. Kada se šimširika gaji na suvom, peščanom ili kamenitom tlu, mnogi listovi i grančice se modifikuju u trnje (ovo umanjuje gubljenje vode kroz isparavanje i deluje kao prirodna zaštita); ali u dobro navodnjenom baštenskom tlu, većina ovih trnova pretvara se u lisnate rozete i brojne grančice. Može se uzgajati u ličnoj lekovitoj bašti.
 

Sestrinske biljke

 
– Mahonija (Mahonia aquifolium; M. repens; Berberis aquifolium); ovo je sestrinska biljka šimiširike. Veoma je slična u hemijskom sastavu i lekovitom dejstvu, ali šimširika sadrži blago veću količinu berberina. Šimširika deluje većom brzinom i efikasnošću na jetru, želudac i digestivne organe, a mahonija deluje povoljnije i pouzdanija je pri problemima sa sifilisom i skorbutom.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *