• 1
  • 0
Latinski naziv: Commiphora myrrha, var. molmol

Karakteristike po kojima se prepoznaje u prirodi:

Stablo – žbun ili zakržljalo drvo, 2,4 m do 3 m visine, debelo stablo, zakržljalo grananje pod pravim uglom i završava se sa oštrim bodljama.

Kora – beličasto-siva.

Listovi – trolisni, obrnuto jajasti (centralni list je oko 2,5 cm dužine, a sedeći listići su oko 1,2 cm dužine), na kratkim peteljkama.

Plod – otprilike veličine graška.

Smola – zaobljena, crvenkasto-braon (pokrivena žućkastom prašinom), nepravilne mase “suza”, voštane pukotine, uljana i zrnasta, glatke površine, bele unutrašnje tačke ili linije, prozračne ivice, neće se rastvoriti ili naduti ako se potopi u vodu. Postoje 3 sorte: 1) Turska (afrička), najbolja i zvanična sorta, ima oko 60% smole (mire), 25-40% resina, 4-8% eteričnog ulja. 2) Arapska (zove se mur od strane Arapa), podseća na tursku sortu ali je manja, žilavija, bez unutrašnjih belih linija, manje resina, ima eterično ulje i aromu. 3) Indijska, komercijalno je poznata kao Opoanaks (Opoanax), liči na tamnu smirnu, miris kao kod pečurke i snažan oštar ukus, sadrži mnoštvo nečistoća, ima resin i eterčno ulje.

Miris – (turska i arapska sorta); jedinstven, prijatan sa aromom.

Ukus – gorak, oštar, ali nije neprijatan.

Lekovito dejstvo: Tonik, stimulans, moćni antiseptik (sluznica), sredstvo za dezinfekciju (sluznica), sredstvo za povrede, ekspektorans, emenagog, astrigent, karminativ, purgativ (velike doze), emetik (velike doze), srčani stimulans.
 
Smirna podstiče protok krvi do kapilara i daje topao, prijatan osećaj u stomaku. Povećava broj belih krvih zrnaca i do 4 puta, kada postoji potreba za borbom sa infekcijom i ubrzava delovanje srca. Poboljšava eliminativne funkcije sluznice u bronhijama i genito-urinarnom traktu. U isto vreme dezinfikuje ta tkiva i smanjuje pražnjenje sluzi iz tih oblasti. Odličan je unutrašnji tonik za sunđeraste desni, ulcerisanu upalu grla, čireve, itd. Lokalno čini dobar kožni tonik i omekšivač. Dobar je stimulans, sredstvo za dezinfekciju i antiseptik za otvorene ili ulcerisane površine. Smanjuje mogućnost infekcije i ubrzava izlečenje. Podstiče menstruaciju i iskašljavanje.

Lekovita upotreba: Humoralna astma, amenoreja, anemija, neprijatan zadah, bronhitis, karijes, kolaps, duboka kongestija, kašalj, sveže posekotine, cistitis, opšta iznurenost, hronična dijareja, difterija, atonična dispepsija, sunđeraste i upaljene desni (nežne i krvareće), laringitis, plućni i grudni problemi, potisnuta menstruacija (amenoreja), sprečava izumiranje (gangrena), obolela površina sluzokože, bolne i nagrižene bradavice, ozena, hronična upala grla, klonulost, reumatizam (liniment), šok, stare rane, uganuća, afte, drozd, tuberkuloza, ulceracija (jezik, usta, grlo), tromi i gangrenozni čirevi, zaštita pupčane vrpce, hronična materična i vaginalna leukoreja, povrede.

Preparati: Esencija, emulzija, tečni ekstrakt, infuzija, liniment, ulje, melem, pilula, flaster, prah, tinktura.
 
Smirna je samo delimično rastvorljiva u vodi, tako da je poželjno koristiti je kao emulziju. Ako je potrebno da je koristite u infuziji ili esenciji, prah je prvi. Delovi sa belim prugama imaju manje ulja i najbolji su za emulzije i pilule, a delovi bez pruga su sa više ulja i najbolji su za tinkture. Nerastvorena smola u tinkturi čini odličnu lepljivu supstancu, sličnu akaciji (Acacia senegal).
 
Doziranje:

Infuzija: 60 ml, 3 do 4 puta dnevno.
Pilule: 1/2 g do 2 g.
Prah: 325 mg do 1 g (do 2 g se može dati).
Tinktura: 1/2-1 čajna kašičica.
 

PRIMENA U LEKOVITE SVRHE

 

Oralna


Neprijatan zadah: Uzeti malo za unutrašnju upotrebu.

Desni (mekane, koje krvare, sunđeraste): Primeniti rastvorenu tinkturu ili koristiti kao prah za zube.

Ispiranje grla i usta: Pomešati 1 čajnu kašičicu smirne u prahu sa 2 supene kašike tople vode (napraviti snažnije ili slabije, po želji).

Upaljeno grlo, ulceracija jezika, usta i grla: Koristiti tinkturu (po želji rastvorena) za ispiranje grla i usta (za bebe i malu decu, naprskati u usta i do grla).

Prah za zube: Lekovita i pročišćavajuća svojstva smirne čine je superiornim prahom za zube.

Hronična dijareja: Pomešati 1 čajnu kašičicu smirne u prahu sa 2 supene kašike tople vode (napraviti snažnije ili slabije, po želji).
 

Kožna


Omekšivač kože i zaštita za atoniju i iznurenost tkiva: Posle parne kupke i sušenja, koristiti delimično rastvorenu tinkturu za ispiranje.

Hronični bronhitis, hronično zapaljenje plućne maramice, astma, hronični reumatizam, marazam: Primeniti liniment preko celog zaraženog dela i dobro izmasirati.

Ulcerisane površine (stomatitis), ptializam, rane, čirevi: Primeniti rastvorenu tinkturu ili prah formu.

Pupčana vrpca: Primeniti prah nakon prekidanja vrpce. Ovo je mnogo blaže i lepše za upotrebu nego alkohol koji se tako često koristi na novorođenim bebama; to je antiseptik i pomaže da vrpca brzo zaraste. Staviti malu količinu praha smirne u porođajnu opremu.

Povrede: Primeniti razređenu tinkturu ili prah formu.
 

LEKOVITE FORMULE

 

Neprijatan zadah

 
1 čajna kašičica smirne uprahu (Commiphora myrrha, var. molmol)
1 čajna kašičica kanadskog ljutića u prahu (Hydrastis canadensis)

Preparat: Natopi 9 minuta u 500 ml vode, izliti čistu tečnost.

Doziranje: 1 čajna kašičica 5 do 6 puta dnevno.
 

Kolik, flatulencija

 
115 g smirne (Commiphora myrrha, var. molmol)
15 g muskatnog oraščića, mleven (Myristica fragrans)
15 g kajenske paprike (Capsicum frutescens; C minimun)
1 l brendija

Preparat: Natopiti 10 dana, zatim procediti i flaširati.

Doziranje: 1 čajna kašičica po potrebi.
 

Ispiranje grla i usta

 
1 čajna kašičica smirne u prahu (Commiphora myrrha, var. molmol)
1 čajna kašičica listova maline (Rubus idaeus)

Preparat: Potopiti u 500 ml provrele vode i ostaviti da stoji pola sata, izliti čistu tečnost.

Primena: Koristiti po potrebi.
 

Hemoroidi, rane, čirevi, difterija

 
1 deo smirne u prahu (Commiphora myrrha, var. molmol)
1 deo kanadskog ljutića (Hydrastis canadensis)

Preparat: Za hemoroide, pomešati sa toplom vodom dovoljno da se napravi kašasta masa; za rane, čireve i difteriju, pomešati dobro prahove.

Primena: Primeniti po potrebi. Za difteriju udahnuti malo kroz grlo.
 

Šok, kolaps, klonulost, duboka kongestija
(moćni unutrašnji stimulans i antiseptik); spolja za reumatizam, neuralgiju, uganuća, modrice, sveže posekotine, čireve, prevenciju izumiranja

 
1 deo smirne, tinktura (Commiphora myrrha, var. molmol)
1/4 dela kajenske paprike, tinktura (Capsicum frutescens; C minimun)
2 dela ehinacee, tinktura (Echinacea angustifolia)

Preparat: Dobro promešati.

Doziranje: 10-15 kapi u dosta vode.
 

Slab želudac
(fermentacija)

 
1 čajna kašičica smirne u prahu (Commiphora myrrha, var. molmol)
1 čajna kašičica kanadskog ljutića (Hydrastis canadensis)
1/4 čajne kašičice đumbira (Zingiber officinale)

Preparat: Ubaciti u 500 ml provrele vode, dobro pokriti i natopiti 10-15 minuta, izliti čistu tečnost.

Doziranje: 1 čajnu kašičicu na svaka 2 sata.
 

Gliste

 
30-45 g smole smirne (Commiphora myrrha, var. molmol)
1/4 čajne kašičice kajenske paprike (Capsicum frutescens; C minimun)
230 g suvog grožđa

Preparat: Rastvoriti biljke u 700 ml vrele vode, dodati suvo grožđe i natopiti na 3 dana.

Doziranje: 3 do 4 supene kašike tečnosti dok postite svako jutro.

Karakteristike pri rastu: Višegodišnja biljka, prirodna za istočnu Afriku i jugoistočnu Arabiju i druge zemlje koje izlaze na Crveno more, a uglavnom je obrađena u Bombaju, Indija. Drveće iz žbunja u šumama kraj Crvenog mora, gde su temperature visoke, vegetacija oskudna, a voda retka. Turska sorta dolazi iz istočne Afrike, a Arapska je kultivisana u južnoj Arabiji, istočno od Adena.

Branje: Biljni sok smirne (nalik drvetu trešnje) izlučuje se prirodno iz jezgra i kore (ili je proces ubrzan veštačkim rezovima kroz koru stabljike); u početku je mekan i svetložut, a nakon sušenja postaje tvrđi i zlatan, zatim taman i crvenkast.

Sestrinske biljke:

– Afrička smirna (Commiphora africana); liči na smirnu gugul, miris se razlikuje od smirne i prilično je gorka.

– Gugul (Commiphora mukul); “suze” liče na one kod smirne, žućkasto-braon boje, prašnjav i prozračan, blago aromatičan i nije gorak, sadrži eterično ulje, resin i smolu.

– Balsamatska topola (Commiphora opobalsamum).
 
Srodne biljke:

– Balsamatska topola (Populus balsamifera); lepljiva tečnost koja je neprozirna, žućkasta i mirisna (sadrži oko 20-30% eteričnog ulja, 70% mekanog resina i 12% tvrdog resina).
 
– (Guarea rusbyi);osušena kora; ekspektorans (superiorna u odnosu na ipekakuanu, (Cephaelis ipecacuanha), laksativ, emetik; koristi se kod bronhitisa, bronhijalne pneumonije, sušice; liči na drvo velike jabuke i raste donjim delom u rekama Bolivije.
 
– Elemi (Canarium commune); stimulans, nadražajno sredstvo; visoko drvo koje raste na filipinskim ostrvima; balsam se veštački izvlači zasecanjem; postaje mekan, žućkast i zrnasto-kristalan; ima snažan miris koji liči na morač (Foeniculum vulgare) i limun (Citrus limon); ukus je gorak i opor; koristi se u flasterima i melemima.
 
– Indijski jorgovan (Melia azedarach); kora od korena, emetik, antihelmintik; prirodan u Kini i Indiji, ali se uzgaja u južnom delu SAD-a; prelepo drvo od 9 m do 12 m visine sa namotanom korom.
 
– Tamjan (Boswellia carterii); stimulans, ekspektorans; raste u istočnoj Africi i Saudijskoj Arabiji; smola i resin se izvlače veštačkim zasecanjem kore; “suze” su žućkasto-braon boje i pokrivene belom prašinom; balsamski miris i gorak, balsamski ukus; delimično je rastvorljiv u alkoholu i bele boje (mleka) je u vodenoj emulziji; koristi se za emulziju, kađenje ili flastere.
 
Napomena: Pazite na sledeća falsifikovanja koja se mogu naći kod smirne:
 
– Tamne smole koje se naduju ili su lepljive sa vodom.
 
– povrtni fragmenti, pesak, so.
 
– smola od srodnih vrsta, kao što su afrička smirna i gugul, kod kojih je pukotina vidljivija ili neprozirna, a miris i ukus se razlikuju.
 

ISTORIJA

 

Istorijska vrednost smirne

 
Smirna se spominje u Bibliji u ranom periodu, kada je Josif prodat grupi trgovaca sa kamiljim karavanom “noseći začine, balsam i smirnu u Egipat” (Postanak 37:25). Kasnije, pomenuta je u kontekstu procedure pročišćavanje žene: “A ovako je proticalo razdoblje u kom su ulepšavane: šest meseci uljem od smirne (mire), šest meseci balzamom, zajedno sa posebnim tretmanom za žene” (Jestira 2:12), što nesumnjivo ima takođe i religijske implikacije, ali samo njeno blagotvorno dejstvo na telo je dobro utvrđeno. Jevreji su takođe koristili smirnu za pomazanje kovčega, oltar kovčega i sveto posuđe. Velika vrednost smirne pokazana je na rođenu Hrista; to je bio jedan od poklona izabran od strane 3 mudraca.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *