• 808
  • 0
Latinski naziv: Leonurus cardiaca
 
Karakteristike po kojima se prepoznaje u prirodi:
 
Stabljika – četvrtasta, uspravna, razgranata, purpurna, 0,6 m do 1,5 m visine, izdržljiva, lisnata.
 
Listovi – naspramni, tamnozeleni, hrapavi, paperjasti; prema Grivu (Grieve): vrlo blisko postavljeni, dugačke peteljke, jajasti, režnjeviti i nazubljeni, oni koji su na stabljici 5 cm do 7,5 cm dužine, sa peteljkom, klinasti; niži su okruglasti, zrakasti sa 5 režnjeva, režnjevi su delimično ili potpuno podeljeni na 3 dela na vrhu, na vrhu se nalaze tri lista, grubo nazubljeni, mrežasta nervatura, vaskularne niti su istaknute ispod, sa tankim zakrivljenim dlakama. Najviši listovi i listići su tesno smešteni i celi ili samo sa zubom na svakoj strani.
 
Cvetovi – ljubičasto rozi, svetlo ljubičasti ili beli, male grupe u gustim pršljenovima na osi gornjih listova, 6-15 cvetova u pršljenu, sesilni, kratki cevasti i čašica cveta u obliku zvona sa 5 krutih latica , bilabijalna krunica sa gornjom usnom blago izbočenom i ima brojne dugačke i vunaste dlake; donja usna ima 3 režnja, širi se i šarena je; cev ima dlake unutra, 4 prašnika, prednji su duži i dosežu do gornje usne (posuti su sa čvrstim, sjajnim tačkama), na vrhu se deli na dva dela, kruta i čekinjasta čašica (važna karakteristika razlikovanja).
 
Plod – duguljasta ahenija.
 
Ukus – veoma gorak.
 
Miris – blago opor (oštar, bridi).
 
Delovi biljke za upotrebu u lekovite svrhe: Biljka.
 
Lekovito dejstvo: Emenagog, dijaforetik, tonik, sredstvo za umirenje nerava, antispazmodik, srčani tonik, katartik (aperijens), hepatik, diuretik.
 
Iz Poterove Enciklopedije:
 
Naročito je važna kod ženskih slabosti i histerije, deluje kao tonik na reproduktivne organe i ublažava nervnu razdražljivost. Podstiče protok menstruacije i generalno ojačava membrane materice. Korisna je kao jednostavan tonik pri slabostima i oboljenjima srca i u oporavku od groznice kada su drugi tonici nedozvoljeni. Ona je koristan i umirujuć tonik koji ojačava srce, ublažava nervnu razdražljivost, dovodi do umirenja i pasivnosti celog nervnog sistema. A njeno tonično dejstvo nije korisno samo za srce i membranu materice već i za gastrointestinalni trakt.
 
Lekovita upotreba: Nervna razdražljivost, amenoreja, dismenoreja, atonija materice, vaginitis, problemi sa srcem (slabo i uzrujano srce, palpitacija, endokarditis, perikarditis, isprekidan puls, itd.), spazam, epilepsija, horeja, niske groznice, grip, prehlade, drhtavice, loše varenje, nervna iscrpljenost, histerija, delirijum tremens, nesvestica, neuralgija, bolest kičme, plućno zagušenje, problemi jetre, suzbijanje urina, grčevi u stomaku, konvulzije, bolovi u zglobovima, itd.
 
Srdačica je možda i najbolji poznati srčani tonik. Smiruje i podupire rad srca i nerava i može se koristiti u većim dozama. Srdačica je korisna kao isceljujući tonik pri oporavku od iscrpljujućih groznica, gde drugi tonici nisu prihvatljivi; dobar je i dijaforetik.
 
Preparati: Esencija, tečni ekstrakt, infuzija, prah, čvrsti ekstrakt, sirup, tinktura.
 
Doziranje: Velike doze se mogu davati ako je poželjno.
 
Esencija: 1-2 supene kašike, 3 do 4 puta dnevno.
Tečni ekstrakt: 1/2-1 čajna kašičica.
Infuzija: 60 ml, 3 do 4 puta dnevno.
Prah: 1/2-1 čajna kašičica.
Čvrsti ekstrakt: 325 mg do 1 g.
Sirup: 1 supena kašika, 3 do 4 puta dnevno.
Tinktura: 1/2-1 čajna kašičica.
 

PRIMENA U LEKOVITE SVRHE

 

Oralna

 
Gastrointestinalne tegobe: Davati tonik (videti “LEKOVITE FORMULE”) kao što je naznačeno.
 
Zakasnela menstruacija: Davati sirup (videti “LEKOVITE FORMULE”) u toploj vodi (naročito pre perioda) i kada normalan tok bude ponovo uspostavljen, davati hladnu dozu (kao tonik). Infuziju je takođe uvek dobro koristiti.
 
Srčani problemi: Davati hladnu dozu sirupa na svaka 3 sata, dok se ne postigne olakšanje, zatim 3 do 4 puta dnevo, kao što je naznačeno. Za hronična stanja, ovo treba uzimati kao tonik nekoliko nedelja ili meseci (savršeno je bezopasan i može se slobodno uzimati).
 
Epileptični napadi, nervna iscrpljenost: Slediti uputstva za srčane probleme.
 
Grip, teške prehlade, niske groznice: Dati 2 supene kašike sirupa u 235 ml tople vode (što je moguće toplija), čekati da se pojave kapi znoja na čelu u roku od jednog sata; ako se ne pojave, ponoviti dozu dok pacijent ne počne slobodno da se znoji (ovo je specifičan i efikasan lek).
 

Kožna

 
Hladne grudi, grčevi i bolovi: Staviti toplu oblogu preko povređenog mesta i uzeti kao topao čaj.
 

Vaginalna

 
Vaginitis: Koristiti infuziju ili esenciju kao vaginalni tuš.
 

LEKOVITE FORMULE

 

Sirup od srdačice
(zakasnela menstruacija, tonik za matericu, akutni i hronični srčani problemi, epileptični napadi, nervna iscrpljenost, horeja, spazam, grčevi, itd.)

 
115 g biljke srdačice, iseckano (Leonurus cardiaca)
1 l destilovane vode
900 g žutog ili sirovog šećera (ili 450 g meda)
 
Preparat: Staviti biljku u hladnu vodu i ostaviti da se natapa 6 sati; kada voda provri nastaviti sa krčkanjem 20 minuta; procediti i vratiti tečnost u čisti sud, umešati šećer i krčkati 5 minuta (ukloniti bilo kakvu penu ako se pojavi); staviti sa strane i ostaviti da se ohladi; flaširati i čuvati na hladnom mestu. Napomena: Med (približno 450 g) se može koristiti umesto šećera, bez potrebe za krčkanjem.
 
Doziranje: 1 supena kašika 3 do 4 puta dnevno.
 

Infuzija od mešavine

 
60 g biljke srdačice, iseckano (Leonurus cardiaca)
30 g bobica crvenog gloga, iseckano (Crataegus laevigata) ili zameniti sa bilo kojom od sledećih:
koren ili seme špargle (Asparagus officinalis)
biljka trublje (Lycopus americanus)
biljka đurđevka (Convallaria majalis)
sveža sočna stabljika kraljice noći (Selenicereus grandiflorus)
 
Preparat: Staviti biljke u odgovarajući sud, izliti 700 ml provrele vode preko njih, dobro ih prekriti i ostaviti da se natope 15 minuta; procediti, zasladiti po ukusu, ostaviti da se ohladi; flaširati i čuvati na hladnom mestu.
 
Doziranje: 60 ml 3 do 4 puta dnevno.
 

Amenoreja (potisnuta menstruacija), ženska slabost

 
115 g biljke srdačice (Leonurus cardiaca)
85 g cvetova rimske kamilice (Chamaemelum nobile; Anthemis nobilis)
60 g korena plave stanićarke (Caulophyllum thalictroides)
15 g korena kanadskog ljutića (Hydrastis canadensis)
7 g đumbira (Zingiber officinale)
 
Preparat: Krčkati lagano 1 čajnu kašičicu u šolji 5 minuta; dobro pokriti.
 
Doziranje: 1/4 šolje 3 do 4 puta dnevno.
 

Gastrointestinalni tonik

 
30 g biljke srdačice (Leonurus cardiaca)
30 g korena maslačka (Taraxacum officinale)
15 g korena kanadskog ljutića (Hydrastis canadensis)
15 g biljke kičice (Erythraea centaurium)
7 g đumbira (Zingiber officinale)
 
Preparat: Krčkati biljke u 1,5 l vode i smanjiti do 1 l; procediti, zasladiti po ukusu, ostaviti da se ohladi; flaširati i čuvati na hladnom mestu.
 
Doziranje: 3 supene kašike 3 do 4 puta dnevno.
 
Karakteristike pri rastu: Višegodišnji rizom, prirodna je u Evropi, naturalizovana i nađena obimno u mnogim delovima SAD-a; raste na poljima i pašnjacima, na obalama reka i ispod živica na peščanom i krečnjačkom tlu (veoma je izdržljiva i nije joj potrebno posebno tlo); cveta u periodu jun-septembar. Srdačica se razmnožava tako što razbacuje svoje seme, a koren ostaje dugi niz godina.
 
Srodne biljke:
 
– Crveni glog (Crataegus laevigata; C.oxyacantha); sveži ili osušeni glog ili plod; poseban za organske i funkcionalne srčane poremećaje (dispneja, ubrzano i slabo srčano dejstvo, hipertrofija, valvularna insuficijencija, srčane tegobe), upaljeno grlo, hidropsija, bubrežni problemi; kažu da ako se drvo koristi kao gorivo, pravi najtopliju vatru (bolje nego hrast), a rizom je odličan za kalemljenje nekog baštenskog voća (kao što su kruška, mušmula, itd.).

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *