• 729
  • 0
Latinski naziv: Salvia officinalis
 
Karakteristike po kojima se prepoznaje u prirodi:
 
Stabljika – polu-žbunasta, oko 60 cm visine, ima sitne i fine dlačice, četvorougaona, siva, granata.
 
Listovi – sivkasto-zeleni, meki i krzneni, imaju peteljku, 3 cm do 7,5 cm dužine i 2 cm do 2,5 cm širine, duguljasto-kopljasti (zaobljeni na krajevima), obe površine veoma isprepletane (umrežene žile) hrapave na dodir, koje se stapaju na krajevima.
 
Cvetovi – cvasti na vrhovima stabljika, plavi sa belim i ljubičastim (na vunastim stabljikama), sa usnama.
 
Miris – aromatičan.
 
Ukus – opor, aromatičan, gorak, jedak.
 
Delovi biljke za upotrebu u lekovite svrhe: Listovi.

Lekovito dejstvo: Dijaforetik (sudorifik), aromatik, stimulans, tonik, emenagog, astrigent, sredstvo za rane, antiseptik, sredstvo za olakšavanje varenja, sredstvo za umirenje nerava, moždani stimulans, ekspektorans, antispazmodik, antihelmintik, začin, anafrodizijak.
 
Žalfija je odličan dijaforetik kada se koristi vruća, otvara pore. Veoma umirujuće deluje na nerve i mozak, usled bilo kakvih stanja uzbuđenja i stresa. Dobar je astrigent i veoma je stimulativna kao tečnost za ispiranje grla. Podstiče snažnu cirkulaciju krvi kroz sistem. Žalfija je zamena za kinin i efikasnija je. Ima preko 500 vrsta ove biljke, od kojih veliki broj ima ili lekovitu ili kulinarsku svrhu.
 
Lekovita upotreba: Groznice, loše varenje, nadutost, čirevi u ustima i grlu, prekomerno pražnjenje sluzi, prekomerno lučenje pljuvačke, nosni katar, suzbija ili isušuje lučenje iz dojki, prekomerna seksualna želja, seksualna oslabljenost, otvrdnule rane, dispepsija, gnojno zapaljenje krajnika, nevoljno ispuštanje semena, problemi sa bubrezima i jetrom, problemi sa nervima, histerija, upala pluća, upala grla, laringitis, angina, nosne rane, za jačanje desni, za čišćenje zuba, okrepljuje kosu (utiče na rast kose, uklanja perut), izbacuje gliste, zaustavlja krvarenje pri povredama, čisti rane i čireve.
 
Preparati: Lekovite dobrobiti se mogu izdvojiti infuzijom. Postoji znatno osetljivo eterično ulje u listovima. Nikada ne kuvati. Tečni ekstrakt, infuzija, prah, tinktura.
 
Doziranje:
 
Tečni ekstrakt: 1/2-1 čajna kašičica.
Infuzija: 60 ml, 3 do 4 puta dnevno.
Prah: 1 g do 2 g.
Tinktura: 1/4-1 čajna kašičica (20-60 kapi).
 

PRIMENA U LEKOVITE SVRHE

 

Oralna

 
Noćna znojenja: Popiti šolju hladnog čaja od žalfije 2 puta dnevno.
 
Opuštena resica, ulcerisano grlo, gnojno zapaljenje krajnika, laringitis, angina: Koristiti jednake delove infuzije od žalfije i jabukovog sirćeta kao tečnost za ispiranje grla; videti takođe “LEKOVITE FORMULE”.
 
Nervni problemi, bunovne groznice: Davati toplu infuziju.
 
Upala pluća: Očistiti creva, davati 3-5 šolja vruće infuzije u razmaku od pola sata. Pacijent treba da je u krevetu dobro pokriven.
 

Kožna

 
Krvarenje povrede, otvrdle rane, čirevi: Koristiti infuziju za ispiranje ili toplu oblogu; ili istucati sveže listove i koristiti kao oblogu.
 

LEKOVITE FORMULE

 

Infuzija od žalfije

 
30 g listova žalfije, iseckano (Salvia officinalis)
830 ml destilovane vode
120 ml čistog glicerina
 
Preparat: Prokuvati vodu i izliti je preko biljke, prekriti i natopiti 20 minuta na toplom mestu; procediti, dodati glicerin, flaširati i čuvati na hladnom mestu.
 

Tečnost za ispiranje grla i usta

 
30 g listova žalfije, iseckano ili u prahu (Salvia officinalis)
60 g meda (divlji med ako postoji mogućnost)
 
Preparat: Potopiti u 470 ml vruće, ali ne provrele vode i prekriti dok se ne ohladi; procediti. Ako je neophodno stimulativnije ispiranje, koristiti 1 šolju vode i 1 šolju jabukovog sirćeta u pripremi, umesto 470 ml vode.
 

Tonik za stomak

 
1 g žalfije (Salvia officinalis)
3 g pelina (Artemisia absinthium)
1 g bobica kleke (Juniperus communis)
2 g pitome nane (Mentha piperita)
 
Prijatne kombinacije: Žalfija se dobro kombinuje sa tamnocrvenim rujem (Rhus glabra).
 
Karakteristike pri rastu: Višegodišnja biljka, prirodno stanište u južnoj Evropi, ali je generalno kultivisana za bašte. Najbolje raste na toplom, krečnom, peskovitom i kamenitom tlu, ali će napredovati čak i na siromašnom tlu, ako ima mnogo sunca. Žalfija cveta u junu i julu. Razmnožava se semenom (slobodno se samo-seje), isečcima i deljenjem korena na dobro isušenom i krečnom tlu; zahteva kultivaciju, obogaćivanje tla i biljka se treba povremeno obnoviti ili zameniti.
 
Branje: Branje se obavlja tokom sezone cvetanja i pažljivo se suši da bi se sačuvalo eterično ulje.
 
Sestrinske biljke: Sve naredne biljke, kao žalfija, proizvode znojenje u toploj infuziji, i regulišu prekomerno znojenje u hladnoj infuziji:
 
– Zlatna čia (Salvia columbariae); seme: aromatična, gorka; Meksiko.
 
– Divlja žalfija (Salvia pratensis); list: dijaforetik, ekspektorans; južna Evropa.
 
– Salvija (Salvia colorata); biljka; problemi sa plućima, astma, kašalj, prehlada, bronhitis, groznica (svi tipovi), upaljeno grlo, angina, difterija, ženski problemi, nadutost, višak lučenja žuči, čišćenje jetre, nervoza, glavobolja, eruptivne bolesti (male boginje, šarlahna groznica, velike boginje, varičele, itd.); lekovita zamena za žalfiju (slična po izgledu, sa crvenkastim listovima i stabljikom). 

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *