• 613
  • 0

Istraživanje okruga Alameda je pokazalo da naše životne navike vezane za san, vežbanje i pušenje utiču na rizik od smrti. Rezultati su predstavljeni na slici 2. 6 do 9 časova sna noću izgleda idealno za većinu ljudi. Moguće je dobiti previše, kao i premalo sna. Oni koji su spavali značajno više ili manje od ovog opsega imali su 60 do 70% uvećan rizik od umiranja u toku perioda od 9 godina.

san-i-smrtnost.jpgZa muškarce, previše ili premalo sna je nosilo rizik koji je sličan nere- dovnom vežbanju. U toku perioda od 9 godina, osobe koje ne vežbaju imale su 50% povećan rizik od umiranja u poređenju sa onima koji su činili  dosledne  napore  da  ostanu  uvežbani. Žene sa slabom fizičkom aktivnošću su prošle još gore. One su imale preko dva puta veći rizik od umiranja u toku tog 9-ogodišnjeg perioda.

 

 

Vežbanje

 

Nikada nije kasno da se počne sa programom vežbanja. Odvojeno istraživanje je otkrilo da koliko god je osoba van forme, rizik od smrti od svih uzroka može se smanjiti jednostavno poboljšanjem kondicije kroz redovan program vežbanja. Količina koristi je prikazana tabelom na slici 3. Zapazite da stopa smrtnosti fizički uvežbanih muškaraca iznosi samo trećinu stope onih koji nisu u kondiciji. Kod onih koji nisu vežbali, a onda su postali aktivni, stopa smrtnosti iznosi oko polovine vrednosti u odnosu na one koji ne vežbaju.

 

Opasnosti od pušenja

 

Podaci iz oblasti Alameda su otkrili da je muškarac, ako je pušio, bio izložen dvostruko većem riziku od umiranja u toku devetogodiš- njeg perioda u poređenju sa muškarcem koji nije pušio. Ako je žena pušila, bila je izložena 60% povećanom riziku od umiranja. Drugo istraživanje je utvrdilo da su muškarci koji su pušili tokom celog svog odraslog doba imali prosečnu očekivanu dužinu života od samo 65 godina. To je 12 godina kraće od očekivanog 77-ogodišnjeg životnog veka za osobe koje nikada nisu pušile.Iako je dužina života važna, kvalitet života je takođe ključan za sve nas. Pušači u proseku imaju slabiji kvalitet života. Na primer, čir želuca je mnogo češći među pušačima. Buđenje u 2:00 ujutru uz gorući bol u stomaku svakako nije kvalitetan život. Čak iako pušač ne dobije čir, problemi sa varenjem mogu da nastanu u vezi sa navikom pušenja. Na primer, duvan smanjuje tonus u mišićnom prstenu između jednjaka (cev za gutanje) i stomaka. Usled toga je stomačnoj kiselini lakše da ulazi u jednjak i prouzrokuje gorušicu, još jedan čest problem koji smanjuje kvaliteta života.

vezbanje-i-smrtnost.jpg
Pušenje cigareta takođe utiče na druge organske sisteme: doprinosi ranom stvaranju bora na koži i osteoporozi (mekane, krte kosti). Stvaranje bora na koži je samo nepoželjno stanje,  ali  osteoporoza  može  da  ugrozi  život.

Prelom kuka je među vodećim uzrocima smrti kod starijih Amerikanaca. Što su tanje nečije kosti, to je verovatnije da će se prelomiti kada se podvrgnu čak i manjoj povredi. Kada osteoporoza ne ugrožava život, često smanjuje njegov kvalitet. Bolest može da dovede do hroničnog bola, kao i do fizičkog deformiteta. Ovo su samo neki od primera velikog broja opasnosti od pušenja.
 

 

 

 

dr Nil Nidli

    

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *