• 1
  • 0

SIMPTOMI

 
Kila se može videti na telu. U slučaju uklještene kile prisutni su bol, povraćanje i nadutost stomaka.
 

UZROCI

 
Obično kao posledica naprezanja pri dizanju teškog tereta, negde na mišićnom zidu javlja se oslabljeno mesto. Stomačna kila (hernija) javlja se na abdomenu (donjem delu stomaka), često u donjem desnom ili levom uglu. Bedrena kila (femoralna hernija) javlja se u gornjem prednjem delu noge. To oslabljeno mesto se polako uvećava dok ne postane otvor.
 
Ako se nalazi na stomaku, povremeno mogu da izvire creva. Ako se ne leči, doći će do vrlo velikog pogoršanja. Uklještena kila nastaje kada se deo isturenog dela creva uklješti u otvoru, te se blokira i prolaz u crevima. Posledice toga mogu biti gangrena creva, epritonitis i smrt, ako se ista ne ukloni hirurški putem.
 
Kila kod dece je manje opasna, i otvor može zarasti sama od sebe ako se istureni deo creva gurne nazad i drži na mesu čvrstim zavojem ili nečim sličnim, tokom nekoliko meseci.
 
Kila se može pojaviti i blizu pupka; ta vrste se zove paraumbilikalna kila (hernija). One se najčešće javljaju kod gojaznih žena ili nakon više trudnoća.
 

PRIRODNI LEKOVI

 
– Najpre, možete kupiti pojas za kilu i nositi ga na sebi. To nije baš praktično rešenje, ali možda je neophodno za određeno vreme ako nemate novca za operaciju.
 
– Drugo, može se uraditi operacija. To je najčešće najbolje rešenje, pod uslovom da je izvodi stručan lekar.
 
Evo još nekoliko sugestija:
 
– Ako imate višak kilograma, najbolje bi bilo da krenete sa programom pročišćavanja tela, da smršate i očistite organizam.
 
– Jedite zdravu hranu i uzimajte dodatke vitamina/minerala iz biljnih izvora, a izbegavajte sve vrste masti, mesa i brze hrane.
 
– Izbegavajte hranu iz mikrotalasne, jer ona povećava rizik od dobijanja kile.
 
– Počnite sa programom svakodnevne fizičke aktivnosti, da biste ojačali mišiće (stomačne ili od nogu, zavisno od toga gde je kila). Na primer, sklekovi na kolenima („ženski sklekovi“) jačaju stomačne mišiće. 
 
– Možda možete da pokušate i s astrigentnim čajem. Napravite veoma jak čaj od kore belog hrasta, tj. od jedne šolje fino iseckane kore u litar vode. Neka vri 2 minuta i onda ostavite da stoji još 2 sata. Iscedite nakon toga i dodajte jednu kašičicu stipse (aluma) u prahu. U čaj umočite neku krpu ili oblogu, pa stavite preko hernije. Prekrijte plastičnim materijalom i učvrstite pojasom za kilu, zavojem ili lepljivom trakom. Radite tako 4 puta dnevno tokom jednog meseca, ali samo sa čistom krpom. Tanin iz kore i alum će pomoći i odebljaće kožu. Time se može zatvoriti onaj otvor na koži.
 
– Možete pokušati i sa kašnom oblogom od listova gaveza, korena srčenjaka i velikog korena Solomonovog pečata (troskota). Menjajte je svakih 12 sati, i radite tako mesec dana.
 
– Obloga sa čajem od rastavića se takođe može iskoristiti.
 
– Druga mogućnost je da tokom mesec dana uveče primenjujete kašnu oblogu, a preko dana običnu oblogu (kompresu).

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *