• 1
  • 0
Ukoliko je potrebno pri spravljanju nekog jela da voće i povrće budu kuvani, onda treba nastojati da se minimalno kuva, da bi se sačuvali vitamini koji se kuvanjem gube. Treba obratiti pažnju da voće i povrće budu svezi i ne ostavljati ih za sutra ili neki drugi dan. Preduslov da jedna maska za lice uspe i da pruži onaj efekat koji se od nje traži jeste da voće, odnosno povrće, bude sveže.
 
U kom obliku i kako se upotrebljava sirovo voće ili povrće kao izvor vitamina za negu kože lica? Voće i povrće, kao što je poznato, može da se upotrebi u najrazličitijem obliku, ali je uvek potrebno, zavisno od namene i efekta koji se želi postići, izabrati najprikladniji oblik. Obično su to razne vrste maski, voćne, zatim kombinovane, sa medom, kvascem, kiselim mlekom, mlađim mesom, raznim hormonima (placentil), žumancetom i dr. Sve su to elementi neophodni za takozvane kombinovane maske za lice. Pored ovih primenjuju se maske od sitno seckanog voća, tankih režnjeva, gnječenog, pasiranog, pulpe i dr. Zajednički cilj svih njih je da se na najbolji mogući način očuvaju hranljivi sastojci voća i povrća da bi se postigao željeni cilj.
 
 

Hrana za ulepšavanje lica

 
— Sargarepa se upotrebljava u kozmetici za osetljivu kožu, jer ublažava crvenilo kože, osim toga, bogata je provitaminom A. Upotrebljava se kao maska, sečena u tanke režnjeve ili sitno iseckana. Drži se na licu do 15 min. Koža postaje baršunasta i nežna. 
 
— Kisele jabuke jako osvežavaju masnu kožu lica. Upotrebljavaju se za masku sirove, pečene ili kuvane. Kada se upotrebljavaju pečene, potrebno je dodati bademovo ulje za suvu kožu, a za masnu kožu jedno ulupano belance. Maska od sirove jabuke upotrebljava se za normalnu kožu, koja nije masna ni suva.
 
— Slatka trešnja je veoma dobra za jačanje suve normalne kože. Ona daje koži mekoću i baršunasti izgled. Od nje se može koristiti sok i pulpa. Može se kombinovati sa parafinskim uljem, ali koristi se i kao maska za lice.
 
— Kisela trešnja daje koži elastičnost, jača tkivo i steže pore na licu. Posebno se preporučuje za uvelu kožu. Osobama sa otvorenim porama na koži maska od kiselih trešnja sa kiselim mlekom.
 
— Kisele višnje upotrebljavaju se za mlitavu izboranu kožu lica, čije su pore proširene. Sok od višanja je odličan losion, dakle, sredstvo protiv mlitave, uvele izborane kože lica.
 
— Kajsija sadrži provitamin A, uz to i dosta glikoze, šećera, što je važno za ishranu kože, kao i druge mineralne soli koje joj daju vlažnost. Sok od kajsija ublažava iritaciju kože izazvanu suncem. Kajsija je pogodna i za normalnu i za masnu kožu. Najbolje je stavljati sveže komade kajsija na površinu kože.
 
— Breskva je bogata ugljenim hidratima, i to je jedno od najblagotvornijih voća, jer daje koži baršunast sjaj i čini je mekom. Pored toga, breskva sadrži kiseline koje stežu otvorene pore na površini lica. Najbolje odgovara normalnoj koži kojoj nedostaje vlažnost. Sok od breskve upotrebljava se kao losion sa jednim delom konzervansa (natrium-benzoicum) koji sprečava hemijsku promenu soka Pulupa ili sveza breskva koristi se za »pakovanje lica.« Breskve se mogu samleti na vodenici za meso i koristiti kao maska za lice.
 
— Dunja se upotrebljava kao sredstvo za skupljanje pora na koži lica, i to samo u sirovom stanju. Prethodno se istruže i takva drži na licu do 10 min. Njena uloga u nezi kože lica sa otvorenim porama nepobitno je dokazana; pored toga, sprečava i mlitavost kože.
 
— Limun je voće sa univerzalnom primenom, a ima ga i kod nas tokom cele godine, pa je potrebno da se i češće koristi za negovanje tena. Upotrebljava se kao losion, krem, pasta, a služi i za uklanjanje crvenila, beljenje kože, protiv gnojnica, bubuljica i mitesera. Stručnjaci prvenstveno preporučuju sok od limuna za masnu kožu i otvorene pore. Kao sredstvo za skidanje dnevne šminke upotrebljava se sok od limuna sa slatkim mlekom, a sa dodatkom pavlake, kiselog mleka i drugih sredstava koristi se za negovanje lica i kose. Limunov sok daje kosi čvrstinu i jača koren kose.
 
— Maline i jagode najčešće se koriste u vidu sokova. Sokovi se mešaju sa raznim sredstvima, a upotrebljavaju se za normalnu i masnu kožu. Losioni ovih sokova osvežavaju kožu i čine je mekom i nežnom. Kozmetičari ih preporučuju za jutarnje časove, jer osvežavaju kožu.
 
— Banana je veoma bogata vitaminima (B, H, C) i zbog sastava predstavlja veoma dobru komponentu za podmlađivanje kože lica. Najefikasniji je krem napravljen od pulpe banane, koji je pripremljen na bazi amonijum-stearata. Naravno, potrebno je dodati konzervans da bi se pulpa banane zaštitila od raznih bakterija.
 
— Tikvica se upotrebljava u kozmetici u vidu soka za suvu kožu lica. Ona se sitno iseče i tako drži na licu najmanje 20 min. Potom se skida toplim nekuvanim mlekom, kamilicom ili toplom vodom.
 
— Crveni paradajz skuplja pore na licu i maska od njega upotrebljava se u vidu tankih režnjeva stavljenih na lice. Ova maska odlično čisti kožu. Sok od paradajza, kad se upotrebljava kao losion, uvek mešati sa istom količinom vode. 
 
Treba znati da sve neutrošene kremove, losione ili maske od voća i povrća, treba čuvati na hladnom mestu, kao što je frižider, eventualno bunar ili podrum. To je najbolji način da se pripremljena maska očuva od kvarenja. Potrebno je još naglasiti da sve vrste maski od voća ili povrća treba skidati s lica toplim nekuvanim mlekom ili čajem od kamilice. Poznavanje mesta i uloga voća i povrća u kulturi svake žene predstavlja jedan od bitnih preduslova za održavanje i negu lepote lica. 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *