• 648
  • 0

Da bi pomogli svojoj deci da očuvaju moralnu čistotu roditelji treba da se staraju o njihovoj pravilnoj ishrani i higijeni tela kao i da im i daju potrebne savete u pravo vreme.

Čistoća u domu, čist krevet i higijena tela utiču na dete da gaji čiste misli. Tajni gresi dece i omladine upropašćuju njihov nervni sistem, onesposobljavaju ih za rad, za učenje i slabe njihovo pamćenje. Ona nija je više rasprostranjena nego što neki roditelji misle. Kada ova navika postane hronična, nju je vrlo teško pobediti. Zato, čim primete da njihova deca čine to zlo, roditelji treba da preduzmu sve mere da ih od toga odvrate.

Treba da obrate pažnju na dete koje izbegava rad, tuži se na umor, glavobolju, bolove u krstima; takvoj deci su noge i ruke hladne, sanjiva su, ne gledaju u oči, traže samoću, lako su uzbudljiva, ne pamte, imaju kolutove ispod očiju. Deca ne znaju koliko su teške posledice onanije, i zato roditelji treba da ih čuvaju da ne padnu u zlo vodeći neprimetnu kontrolu nad njima. Ukoliko deca rastu bez nadzora, utoliko će rasti i jačati njihove strasti.

Majka treba izmalena da uči svoju decu da gaje čiste misli.

Decu treba naviknuti da ustanu čim se probude. Pre spavanja deca ne smeju da čitaju ili slušaju uzudljive priče. Sem toga suviše jaka hrana a naročito jako začinjena jela i mnogo slatkiša u kasnijim satima mogu da prouzrokuju loš san. Naročito uveče treba izbegavati jaku hranu.

Kada deca odrastu, treba da budu poučena u pogledu polnog nagona.

Roditelji treba da budu prvi koji će svojoj deci pravilno da objasne to pitaje, a ne da ona o tome saznaju od druge dece. Ako deca čuju o tome prvo od svojih roditelja, ono što posle čuju od drugih neće na njih štetno uticati , pošto su o tome pravilno obaveštena.

Otac treba da dobije poverenje svog sina i da s njime razgovara o polnom nagonu.

To pitanje treba da mu objašnjava postepeno, u više mahova, na način koji odgovara njegovim godinama i njegovoj prirodi. Važno je da otac i sin postanu pravi prijatelji, da sin može ocu slobodno da priča o onome što razgovara sa svojim drugovima. Ne bi bilo razborito da ga otac ukori za izvesne stvari koje dozna, jer sin kasnije neće hteti ništa da mu poveri niti da ga pita što ga interesuje. On treba da nastoji da bude sinu ne samo otac nego i najbolji prijatelj, kome će sin moći slobodno da poveri sve tajne. Na taj način otac može da pomogne sinu da izbegne mnoga iskušenja.

Otac i majka su odgovorni da svojoj deci pruže plemenito vaspitanje, dobro zdravlje i potrebno obrazovanje za njihov budući život. Ako roditelji postupaju sa decom nežno i sa ljubavlju, ali u isto vreme i odlučno, oni će imati jak uticaj na decu, i deca će osetiti da mogu imati poverenje u svoje roditelje.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *