• 694
  • 0
Latinski naziv: Humulus lupulus
 
Karakteristike po kojima se prepoznaje u prirodi:

Stabljika – zeljasta puzavica (s leva na desno), sa nekoliko grubih, ćoškastih i fleksibilnih stabljika. Dužine je do 6 m i uvrnuće se oko bilo koje okolne potpore.
 
Listovi – naspramni, tamnozeleni, veoma grubi, srcasti, sa nervaturom, na peteljci, pilasti sa 3 do 5 režnjeva.
 
Cvetovi – episkopalni (muške i ženske biljke), sa brojnim zelenkastim tučkovima sa vrhovima nalik konusu, koji daju plod.
 
Plod – šišarka, jajasto-okruglast, 3 cm dužine, sa brojnim žuto-zelenim opnenim ljuskama koje se uvijaju jedna preko druge. Nervatura ploda je mrežasta, sa brojnim braonkastim žlezdanim dlakama u osnovi svake ljuske zatvarajući žlezdanu aheniju.
 
Ukus – aromatičan, blago jedak i previše gorak.
 
Miris – snažan, karakterističan i donekle prijatan. Sa teškom obradom, miris postaje neprijatan, sličan onom kod valerijane.
 
Delovi biljke za upotrebu u lekovite svrhe: Plod ili šišarke.
 
Lekovito dejstvo: Sedativ, tonik, adonin, holagog, diuretik, stimulans, antihelmintik, sredstvo za jačanje želuca, sredstvo za snižavanje temperature, aperijens, alterativ, slab uspavljivač, delimično dijaforetik, astrigent, anafrodizijak.
 
Hmelj je moćan, stimulativan i opuštajući nervni tonik. Povećava srčano dejstvo i kapilarnu cirkulaciju, ali će proizvesti umirujući dremež pri nervozi i uzbuđujućim cerebralnim uslovima. Hmelj je blagotvoran pri tegobama grla, bronhija i grudi. Njegova tonik dejstva i dejstva za jačanje želuca postoje zbog 11% kristalnog gorkog principa i lupulina; primarna stimulativna i sekundarna sedativna dejstva su zbog 2% sadržine eteričnog ulja i lupulina.
 
Hmelj povećava tok urina i rastvara kalkulus i sa određenim problemima jetre (kao što je žutica), njegova alterativna svojstva olakšavaju lučenje žlezda povećavanjem toka žuči i okrepljivanjem organa. Hmelj ima relaksirajuć uticaj na jetru i žučne kanale i aperijens je za creva. Hmelj ima sposobnost da smanji upalu i oslobodi pratećih bolova.
 
Lekovita upotreba: Nervozna stanja, nesanica, horeja, dispepsija, iznurenost, atonija, gliste, drhtanje od delirijuma, histerija, kalkulus, razdražljiva bešika, bronhitis, problemi sa jetrom, prekomerna seksualna želja, nimfomanija, bolna erekcija u gonoreji, reumatizam, zapaljenje, neuralgija, mastitis, furunkuli, apscesi, tumori, čirevi, zubobolja, bol u uvetu.
 
Preparati: Tečni ekstrakt, infuzija, prah i tinktura.
 

Doziranje:

 
Tečni ekstrakt: 1/2-1 čajna kašičica.
Infuzija: 1-2 čajne kašičice.
Prah: 325 mg do 1 g.
Tinktura: 1/2-1 čajna kašičica.
Lupulin: 130 mg do 325 mg.
 

PRIMENA U LEKOVITE SVRHE

 

Oralna

 
Bronhitis: Kombinovati hmelj sa malo lobelije (Lobelia inflata).
 
Opšti tonik i sedativ: Uzeti infuziju (30 g hmelja u 500 ml vode) u dozama od 60 ml.
 
Nesanica, nervni problemi, delirijum, itd.: Uzeti infuziju u dozama od po 2 do 3 supene kašike na svakih 1 do 3 sata po potrebi.
 
Holagog (jetra), diuretik, anafrodizijak i gonoreja: Krčkati 1 supenu kašiku hmelja 10 minuta u 500 ml vode i popiti po polovinu ujutru i uveče.
 
Insomnija, nervna iritacija: Uzeti 2 do 3 šolje infuzije hmelja ili napuniti jastuk na kom se spava hmeljom (naprskan alkoholom, po želji).
 
Drhtanje od delirijuma: Kombinovati tinkturu od hmelja sa tinkturom od kajenske paprike i uzimati u dozama od po 1/2-1 čajne kašičice.
 
Gliste: Uzimati 250 ml do 500 ml esencije od hmelja (30 g hmelja u 500 ml vode, krčkati 10 minuta) ujutru na prazan stomak.
 

Kožna


Zapaljenje, reumatizam, neuralgija, furunkuli, mastitis: Koristiti oblogu i toplu oblogu od hmelja.
 
Zubobolja, bol u uvetu, neuralgija: Primeniti vreću hmelja od flanela i toplu vlažnu oblogu.
 

LEKOVITE FORMULE

 

Horeja

 
1 deo hmelja (Humulus lupulus)
1 deo snežne lopte (Viburnum trilobum; V. opulus)
1 deo divljeg ruzmarina (Cimicifuga racemosa)
 
Preparat: Ubaciti 1 čajnu kašičicu biljne smeše u 500 ml vruće, destilovane vode, 20 minuta i dobro prekriti. Procediti i zasladiti po ukusu.
 
Doziranje: 60 ml, 3 do 4 puta dnevno.
 

Neuralgija

 
1 deo hmelja (Humulus lupulus)
1 deo divljeg ruzmarina (Cimicifuga racemosa)
1 deo rimske kamilice (Chamaemelum nobile; Anthemis nobilis)
1 deo hajdučke trave (Achillea millefolium)
1 deo žalfije (Salvia officinalis)
1 deo pitome nane (Mentha piperita)
 
Preparat: Kombinovati 1 čajnu kašičicu bilja sa 1 šoljom vode. Ubaciti (ne kuvati) i ostaviti da se natopi 20 minuta.
 
Doziranje: 1 do 2 supene kašike na svakih sat vremena. Koristiti toplu oblogu sa divizmom i lobelijom u razmeri 3:1.
 

Tonik od hmelja

 
30 g hmelja (Humulus lupulus)
30 g korena maslačka (Taraxacum officinale)
30 g listova agatozme (Agathosma betulina; A. crenulata)
1 čajna kašičica đumbira (Zingiber officinale)
 
Preparat: Kuvati polako prve dve biljke pola sata u 3,8 l vode. Dodati 450 g žutog šećera i ponovo neka voda provri. Izliti toplu mešavinu preko agatozme i đumbira, dobro pokriti i držati da se natopi dok se ne ohladi. Po izboru, može se dodati kvasac kada je mlako i ostaviti preko noći. Procediti, flaširati i čuvati na hladnom mestu.

Doziranje: 1 supena kašika pre obroka.
 
Karakteristike pri rastu: Jednogodišnja stabljika, višegodišnji koren, nađen je u severnoj zoni Severne Amerike, Evrope i Azije. Raste na živicama i otvorenim šumama. Hmelj je u velikoj meri kultivisan u SAD-u i Engleskoj u svrhu alkoholnih pića (piva, svetlog piva, tamnog piva).

Branje: Brati kada je zreo, uobičajeno u kasno leto i rano proleće.
 
Sušenje i čuvanje: Treba obratiti pažnju kako bi se sačuvalo eterično ulje lupulina. Lupulin je blago proziran, zlatan, zrna u obliku bubrega ili prah koji čini 1/7 hmelja. Hmelj, a naročito lupulin treba držati u tamnim i dobro pokrivenim  kontejnerima. Kada hmelj postane tamnocrvenkast sa mirisom nalik valerijani, od starenja, treba ga odbaciti.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *