• 621
  • 0

1 – Obezbedite svež vazduh tokom dana i dok spavate noću. Blaga struja vazduha treba da se kreće kroz vašu spavaću sobu noću. Kada imate priliku da izađete na otvoreno, duboko dišite svež vazduh. Vežbajte dobro držanje tela. Negativni joni su važni za dobro zdravlje; a nalaze se pre svega van kuće.

 
2 – Sunčeva svetlost je važna. Obezbedite malo svakog dana. Na mestima gde ima manje sunca stopa raka dojke je veća.
 
3 – Vežbanje je važno; i, kao što svi kažu, šetnja na otvorenom je najbolji način. Ako ćete raditi energične vežbe, prvo se zagrejte. Upražnjavajte nešto žustrog hodanja svaki dan.
 
4 – Odmor je od vitalnog značaja. Kako starite, pokušajte da se malo odmarate pre pripremanja obroka. Zatim, nakon obroka, izađite i malo prošetajte. 
 
5 – Nemojte se baviti napornim čitanjem ili učenjem neposredno pre spavanja, jer će se u vašem mozgu povećati količina krvi i biće vam teže da zaspite. Umesto toga, izađite i šetajte na hladnom noćnom vazduhu, duboko dišući. Lakše i brže ćete zaspati.
 
6 – Održavajte radostan, vedar, zahvalan, zadovoljan stav. Ovo je moćan recept za izgradnju zdravlja.
 
7 – Verujte u Boga; On je Jedini koji vam može pomoći pri vašim problemima i životnim iskušenjima.
 
8 – Povremeno su vam potrebni periodi odmora i relaksacije. Svrhovit život, kada je cilj da se pomogne drugima, je odličan za vaše zdravlje. Ali nemojte se iznuriti radom.
 
9 – Čistoća je važna. Održavajte dvorište, kuću, odeću, i svoje telo čistim. Operite spoljašnjost vodom (tuširajte se svakog dana); i unutrašnjost pijući dovoljno tečnosti. U određenom periodu, izvršite klistir kada je potrebno, naročito kada ste bolesni. Tuširanje je uglavnom bolje od kupanja u kadi; brže je i više higijenski.
 
10 – Nemojte nositi kaiševe, korsete, podvezice. Odeća treba da bude poduprta od ramena, a ne pri pojasu. Muškarci treba da nose tregere kao deo načina da se kasnije izbegnu problemi sa prostatom.
 
11 – Pravilno vežbanje volje je ključno. Dobro ste, postajete dobro, opirete se bolesti, birate da ne radite loše, i birate da radite dobro kroz moć volje, ojačani čvrstim oslanjanjem na Boga i poslušnost Njegovoj pisanoj Reči.
 
12 – Koliko je god moguće živite po isplaniranoj rutini. Na ovaj način dobićete svoje obroke, vodu, odmor, vežbanje i svež vazduh. Imaćete vremena da jedete, da mislite, i donosite prave odluke. Aktivnost danju je velika korist za zdravlje. Izbegavajte da ostajete budni kasno noću! Koristite volju i idite na spavanje kada je vreme za to.
 
13 – Izbegavajte prekomerno hlađenje ili pregrevanje. Izbegavajte promaju. Postoji opasnost od preteranog hlađenja ili pregrevanja krvi; i jedno i drugo može da izazove probleme. Pravilno se oblačite; održavajte udove pokrivenim. Njihova temperatura treba da bude jednaka temperaturi trupa.
 
14 – Povremeno gladujte. Preskočite obrok i umesto toga pijte sok od voća ili povrća. Ako ste dobrog zdravlja, možete da radite laganije poslove do narednog obroka. Ako ste krhki, idite u krevet i odmarajte. Ovo će učiniti čuda u reizgradnji i jačanju vašeg tela, pa ćete izbeći kasniji razvoj hroničnih i degenerativnih bolesti.
 
15 – Održavajte cirkulaciju krvi ujednačenom. Nemojte previše rashlađivati udove. Nemojte se prejedati ili jesti pogrešnu hranu. Redovno vežba-jte. Činite ono što je potrebno da biste pravilno živeli, i bićete bogato nagrađeni.
 
16 – Izbegavajte bes, strah, brige, i nerviranje. Odličan način da se upropastite je da se upustite u prekomeran ili zabranjen seks. Sreća dolazi kroz samokontrolu, a ne ugađanje.
 
17 – Nikada nemojte preopteretiti svoj imuni sistem. On vas štiti, samo dok ga ne naterate da radi previše naporno.
 
18 – Nemojte preopteretiti jedan telesni deo više od drugih. Mnoge povrede na poslu javljaju se jer je narušeno ovo pravilo. Izdvojite vreme da se odmorite, kada niste previše zauzeti. Pogledajte malo bolje sportiste, boksere i majstore karatea. Njihovi zglobovi su obično fizički oštećeni do njihove 50 godine starosti. To nije potrebno. Živite dobro živeći umereno. Previše hrane, rada, i odmora mogu da predstavljaju problem. Naučite da sve to uravnotežite. 
 
19 – Budite oprezni. Izbegavajte padove, udarce, opasne situacije i aktivnosti. Više slučajeva kvadriplegije se javlja zbog skakanja u plitku vodu od bilo kog drugog pojedinačnog uzroka. Dodatno se odmarajte kada radite blizu bolesnih ljudi. 
 
20 – Naučite razne znake upozorenja. Koje su prve naznake da se bolest približava? Utvrdite koje su za vas, vaše bližnje, i decu. Kada vidite da će doći do problema, dodatno se odmarajte; legnite ranije. Preskočite jedan ili dva obroka, idite u krevet, i gladujte na vodi i soku limuna. 
 
21 – Kada možete to da činite, izbegavajte promene vremenskih zona i putovanje u strane zemlje. Oni imaju drugačije crevne bakterije, i svakako se možete razboleti tamo. 
 
22 – Izbagavajte glasne zvukove, kao na primer od motorne testere i druge glasne mašinerije. Nosite štitnike za uši. 
 
23 – Izbegavajte prašinu, dim, i hemijska isparenja.
 
24 – Odselite se na selo, ako želite najbolje zdravlje! Dalje od buke, isparenja, žurbe i meteža. Tamo gde je tišina, mir, svež vazduh, negativni joni, i bolja sunčeva svetlost.
 
25 – Nemojte živeti u nizijama pored potoka. Nemojte živeti tamo gde je uvek vlažno oko kuće. Smestite se u višim oblastima gde je obično su-vlje.
 
26 – Nemojte imati drveće u blizini kuće. Prozor ne treba da bude pokriven zavesom; pustite sun-čevu svetlost da ulazi. Ona pročišćava svaku sobu u koju ulazi. Krovni prozori su isto dobri, ali u manjoj meri.
 
27 – Ako je moguće, izbegavajte kućne ljubimce u, ili oko kuće. Ako želite psa ili mačku u kući, kupajte ih svake nedelje. Možete dobiti bolesti od pasa, mačaka, golubova, ptica i drugih životinja.
 
28 – Gajenje povrća, voća, bobica i cveća predstavlja odličan način da održavate zdravlje na više načina. Ali izbegavajte korišćenje hemijskih đubriva, insekticida, i drugih baštenskih hemikalija.
 
29 – Naučite kako da primenjujete terapiju vodom (hidroterapija). Naučite kako da pripremite i koristite jednostavno bilje. Neka vam bude pri ruci. Dok pokušavamo da pomognemo drugima, naše sopstveno zdravlje se poboljšava. 
 
 
– Preuzeto iz Enciklopedije prirodnih lekova       
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *