• 702
  • 0

Bolest nije unutarnja. Uzrocnici su gljivice što se razvijaju na svim delovima tela, posebno na mestima prekrivenim dlakama, kao, na primer, brada (bolest navizamo opar ili lišaj na bradi).

Osip se javlja u tri oblika: mrljasti, mehurasti i Ijuskavi osip. Čest je slucaj da jedan oblik prelazi u drugi. Treci oblik je poslednji stepen bolesti. Najpre se stvaraju male smeđaste mrlje što izbijaju iz kože. Postepeno mrljice izblede te se čini kao da ce se oljuskaviti, ali na njihovim se krajevima javljaju novi oblici iz kojih se razvijaju nove mrljice. Budući da se novi krugovi neprekidno razvijaju, osip se sve više proširuje ostavljajuci za sobom izlazište – središte koje je oljuskavilo. Gde god bolest dodje, na tom mestu ispada kosa, kao da je ošišana ili obrijana. . Gljivična ćosavost je prilepciva bolest što je prenose Ijudi i životinje. Najviše je prenose macke, retko psi, koje su u tesnom dodiru sa svojim gospodarom. U vecini slucajeva obolevaju deca i mladje osobe.

Lečenje – recepti:

Preporučujemo prelazak na biljnu hranu kao i korišćenje tinkture za cirkulaciju i pranje kose isključivo prirodnim preparatima ko što je ćeđ.

Tinkturu od ljute papričice možete utrljavati na glavu dok ulje od belog luka možete stavljati direktno na lišajeve po celom telu.

Sastav čaja:

20 g muške bokvice
20 g listova ženske bokvice
20 g listova moraca
20 g stabljike timijana
20 g crvotocine

U 10 litara vode staviti 100 g mešavine trava (usitnjenih) i kuvati poklopljeno. Kad se caj ohladi, ispirati citavo telo, posebno obolela mesta. Ponekad, pre toga ispiranja, namociti celo telo, posebno obolele delove, dumacom rakijom lozovacom, što je pecena s kominom. Uz to je korisno kupati se u morskoj vodi i suncati se. Kada bolest zahvati glavu, kosu skratiti a uz to nositi cistu i laganu belu maramu kako bi se glava zaštitila od prašine i drugih necistoca.

Rublje i posteljinu bolesnika posebno prati kako ne bi došla u dodir s rubljem i posteljinom zdravih Ijudi. Bolest je, kako smo rekli, prelazna.
 

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *