• 751
  • 0

SIMPTOMI

 

Mučnina, povećano lučenje pljuvačke, povraćanje, hladan znoj, gađenje, „bućkanje“ u stomaku. Moguća vrtoglavica, a ponekad i nesvestica.
 

UZROK

 
Polukružni kanali u unutrašnjem uhu opažaju vertikalni položaj. Kada ima previše pomeranja napre-nazad, pokreta nad kojim nemate kontrolu (poput vožnje kolima, avionom ili čamcem), vaš senzorni sitem postaje preopterećen. Pošto i vaše oči primećuju vertikalnu ravnotežu, ono što gledte ne uklapa se sa onim što vaši receptori u unutrašnjem uhu osećaju. Tako dolazi do zbunjenosti. Mučnina se javlja onda kada mozak ne zna šta da naredi telu da uradi. Time se i stomak slabi.
 
Stručnjaci kažu da mučnina pri ovom stanju ukazuje i da sa jetrom nešto nije u redu.
 

PRIRODNI LEKOVI 

 
– Ako ste na moru, lezite i zatvorite oči. Ako ste u kolima, naslonite glavu pozadi na sedište, tako da bude malo upravljena naviše. Tako se odmaraju polukružni kanali.
 
– Tablete sa ugljem mogu da pomognu u smirivanju stomaka. Preporučuju se i tablete sa đumbirom.
 
– U slučaju mučnine usled morske bolesti preporučuje se i čaj od listova maline. Može se pomešati i sa đumbirom. Crna očajnica ublažava mučninu.
 

PREVENCIJA

 
– Najbolja je preventiva. Ne jedite previše prerađenu hranu, ne pijte alkohol i ne jedite brzu hranu. Nekim ljudima je bolje ako pre i tokom putovanja jedu krekere od celog zrna žitarice. Izbegavajte dim i jake mirise hrane. Rashlađujte se i budite na svežem vazduhu. Najbolji je hladan vazduh.
 
– Sat vremena pre puta možete uzeti 5 tableta sa ugljem. Druga metoda jeste da uzimate 2 tablete sa đumbirom svaka 3 sata, počev od jednog sata pre puta. Đumbir pomaže u sprečavanju bolesti kretanja tako što upija kiseline i tako sprečava mučninu.
 
– Pojedini preporučuju dodatke magnezijuma (500 mg jedan sat pre puta) i  vitamin B6 (100 mg jedan sat pre puta), radi predupređenja mučnine.
 
– U cilju smirivanja stomaka pre puta, koristite neko od sledećg bilja za nerve: hmelj, kapica, kamilica i koren odoljena
 
– Uhvatite svoje ušne školjke i povucite na dole. Tako se pojačava cirkulacija u unutrašnje uho i pomaže u sprečavanju bolesi kretanja. Radite to često tokom puta.
 
– Oslonite se nazad i dišite duboko. Probajte da se opustite i uzimajte po gutljaj vode iz šolje na svakih nekoliko minuta. Nemojte praviti nagle pokrete ili brzo pomerati glavu.
 
– Ne konzumirajte produkte koji usporavaju cirkulaciju: nikotin, kofein i so.
 
Evo nekoliko preventivnih sugestija:
 
– Putujte noću. Kada je mračno, ono što vidite je u manjem konfliktu sa onim što osećate i vazduh je često svežiji.
 
– Ako je moguće, neka prozor bude otvoren, i budite blizu njega, sve vreme udišući taj sveži vazduh.
 
– Sedite mirno i ne razgledajte previše oko sebe. Gledajte pravo. Ako se nalazite na mestu vozača, osećaćete (i imaćete) bolju kontrolu nad pokretima. Nemojte čitati za vreme vožnje. Držite pogled na nešto u daljini što se ne kreće.
 
– Ukoliko ste putnik u autu, a ne vozač, možete preko očiju staviti povez za spavanje i tako ceo put provesti žmureći.
 
– Svakog dana tokom 2 sedmice pre puta uzimajte dodatke vitamina B kompleksa i vitamin C. Najbolje je da koristite nutritivni ili pivski kvasa zajedno sa sokom od limuna.
 
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *