• 707
  • 0

Korištenje mirisnih štapića u pročišćavanju prostora tehnika je proizašla iz ceremonija i rituala indijanskih plemena, a budući da je izrada štapića jednostavna, tehnika se zadržala do današnjih dana.

Orginalni štapići najčešće se prave od žalfije, divljeg pelina i kedra, a podjednako se mogu koristiti domaće biljke poput lavande, ruzmarina, timijana ili matičnjaka. Smudge sticks zapravo su čvrsto svezani buketići aromatičnog bilja koji se nakon što se dobro osuše, zapale i puste da lagano sagorevaju.

Mirisni buketići gotovi su u trenu, a za njihovu izradu potrebno je svega nekoliko stvari – makaze, pamučni konac i biljke.

Biljke koje ste namenili za izradu štapića berite za vreme suvog i sunčanog dana u prepodnevnim satima. Sve biljke u buketiću aranžiraju se da budu podjednake veličine.

Tajna u izradi kvalitetnih buketića koji će ravnomerno i dugotrajno goreti je u tome da se buketić celom dužinom čvrsto, ali zaista čvrsto stegne koncem. To je važno da ne bi prilikom sagorevanja došlo do ispadanja pojedinih delova ili kompletnog raspadanja svežnja.

Donji deo štapića koji se drži rukom, može se omotati koncem u boji, te ukrasiti raznim dodacima kao što su pera, budući da taj deo neće goreti.

Gotovi mirisni štapići stavljaju se na suvo, mračno i prozračno mesto da se dobro osuše. Prilikom korišćenja vrh štapića za pročišćavanje se zapali uz pomoć plamena sveće, te zatim nježno ljulja u vazduhu dok vrh ne počne tinjati. Kako bi se izbeglo da zapaljeni delovi padnu na pod, svežanj se drži u posudi.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *