• 1
  • 0

Vratimo se prirodnim preparatima, zdravije je i ekonomičnije.

Evo šta vam je potrebno za domaće sredstvo za mašinsko ili ručno pranje veša:

– 300g biljnog  ili još bolje sapuna za skidanje fleka;

– 3 l vode;

– 150g kalcinisane sode;

– 20-30 kapi eteričnog ulja po želji (za dodatni miris).

Dobije se 3kg sredstva za pranje veša. (za veću ili manju količinu, srazmerno smanjiti/povećati deo sastojaka.) Kalcinisanu sodu možete kupiti u poljoprivrednoj apoteci, 1kg/100 din.

Ona se koristi u industriji i vinarstvu za skidanje masnoća, izbeljivanje, omekšavanje vode. Umesto nje se može koristiti i obična soda bikarbona, ali u dosta većoj količini (čak i do 5-6x više).

Priprema:

Izrendati sav sapun. U većem loncu koji koristite za iskuvavanje veša zagrejati vodu. Kad voda proključa dodati sav sapun i povremeno mešati dok se sapun ne rastopi.

Kada je sav sapun rastopljen, smanjite vatru i polako dodajte kalcinisanu sodu. Možete i skinuti sa vatre dok ne dodate svu sodu, budući da jako lako kipi. Vratiti na vatru i mešati da se sva soda dobro rastopi, da ne bi ostavljala bele tragove po odeći.

Smesa će vrlo brzo početi da se zgušnjava. Ugasite vatru/ringlu kada se sva soda rastopi. Kada se smesa ohladi, možete dodati eterično ulje, dobro promešati i preliti u posudu gde ćete čuvati vaš domaći “prašak”. Kada se ohladi, vaše sredstvo za pranje veša će biti čvrsto.

Doziranje:

Direkno u bubanj stavite 6. kašike praška na punu mašinu. 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *