• 520
  • 0

Najčešće se uništavamo lošom ishranom, nedovoljnim kretanjem, ali i stresom. Donosimo vam pregled znaka koji su upozorenje da morate da zastanete i neke stvari u životu promenite.

Loš kvalitet kose

Ispucali vrhovi, ispadanje kose, preterano masna kosa i perut znaci su da se loše hranite i da vam u organizmu nedostaju proteini, zdrave masti, gvožđe i cink kao i vitamin C. Kosa među prvima počinje da šalje poruke da niste u ravnoteži.

Prerano starenje

Starenje niko ne može da izbegne, ali možete izbeći prerano starenje. Isušivanje kože i pojava bora katkada se događa ranije zato što ne jedete dovoljno voća i povrća, a vašem organizmu nedostaju vitamini A, C, D i E kao i karotenoidi te flavonoidi. Ako želite to da izbegnete, svaki dan konzumirajte obilno voće i povrće.

Loše stanje usne šupljine

Upala desni, krvarenje desni, često kvarenje zuba, ispadanje zuba i promjne na jeziku ukazuju da u hrani imate previše nezdravog šećera. Možda ne jedete svaki dan slatkiše, ali konzumirate sokove i ostalu hranu za koju i ne znate da sadrži šećer. Takav način ishrane neminovno dovodi najpre do problema u usnoj šupljini, a potom i do ozbiljnijih teškoća.

Naglo mršavljenje i gojenje

Bilo kakva nagla promena tjelesne težine znak je da ste u totalnoj neravnoteži u pogledu ishrane, a istraživanja pokazuju da to s vremenom dovodi do karcinoma. Obavezno uravnotežite ishrane, birajte zdrave namirnice i nemojte dopustiti da spoljne okolnosti utiču na vaš preterani ili premali apetit. Imajte na umu da je reč o vašem zdravlju!

Problemi s koncentracijom i pamćenjem

Ako primećujete da često zaboravljate stvari, da loše pamtite i teško se koncentrišete, verovatno vam je ishrana siromašna omega 3 masnim kiselinama koje su nužne za zdravo funkcioniranje mozga. Ako ne želite dodatno da produbljuje problem, nastojte da jedete što više orašastih plodova.

Problemi sa varenjem

Problemi sa varenjem poput zatvora, proliva i nadutosti znak su da ne konzumirate dovoljno vlakana, ali ni dovoljno integralnih žitarica. S vremenom takvi problemi mogu da dovedu i do ozbiljnih bolesti poput karcinoma.

Umor i iscrpljenost

Većina ljudi najpre će se požaliti na simptome umora i iscrpljenosti, a upravo to i jesu prvi znakovi da se loše hranite i da škodite svom organizmu. Problem je moguće rešiti samo na jedan način – promenom ishrane u smislu što više zdravih namirnica, redovnim vežbanjem i redovnim kvalitetnim snom.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *