• 880
  • 0

PRIRODNI INSEKTICIDI

 
Sve se primenjuje isključivo spolja (na odeću ili kožu), osim ako nije naglašeno drugačije:
 
– Protiv komaraca i mušica: citronela
 
– Većina letećih insekata: eukaliptus
 
– Buve: metvica (ne za trudnice)
 
– Buve i krpelji: kedar
 
– Buve i mušice: majčina dušica, zdravac, lavanda, ruzmarin, pitoma nana.
 
– U Indiji i Africi se mažu bosiljkom po koži.
 
– Metvica (zvana i „biljka protiv komaraca/krpelja“) se hiljadama godina koristi protiv insekata. Plinije (1. vek) je zapisao da je ona biljka koja najbolje deluje protiv buva.
 
– Za brdsku metvicu se kaže da je još bolja od metvice.
 
– Citronela miriše na limun, i godinama se koristi protiv insekata. Deo je pojedinih insekticida koji nisu štetni (non-DEET). Čisto ulje od citronele može da deluje iritirajuće na kožu (i ne sme se piti), pa ga zato razblažite nekim biljnim uljem.
 
– Citrusna esencijalna ulja. Sve vrste citrusa, i sve biljke koje mirišu na njih, odbijaju insekte. Izmrvljena vrsta timijana (lat. Thymus Citrodorus) ima jačinu 62% od DEET insekticida. Dovoljno je da ispljeskate listove limuna i da primenite, s tim da citrusna esencijalna ulja treba da razblažite pre primene.
 
– Limunska trava ima miris citrusa, te dobro deluje protiv insekata.
 
– Sledeća mešavina je odlična u odbijanju insekata: pomešati lavandu, citronelu i metvicu u biljno ulje, pa se onda primeni. Nikad nemojte piti esencijalno ulje, i nemojte koristiti metvicu ako ste trudni.
 
– Ulje od kedra je efikasno protiv moljaca, mušica i komaraca. Kutija od mekog drveta premazana uljem od kedra jednako je efikasna u odbijanju moljaca kao ormar od kedrovog drveta.
 
– Grančice od listova nane odbijaju mušice i buve. Okačite grančice na dovratku i svuda gde se skupljaju mušice.
 
– Napravite jak čaj od cvetova kamilice, i ostavite ga da se ohladi. Procedite i potom se namažite čajem po telu, puštajući da se samo osuši. Nijedan insekt neće hteti da vam priđe. A srećom, kamilica ima lep miris.
 
– Buhač je višegodišnja zeljasta biljka iz roda hrizantema, koja je neotrovna za ljude i više vrste životinja. Hiljadama godina se koristila kao insekticid u Kini, Persiji i drugim delovima sveta. Uništava veliki broj insekata koji sišu i ujedaju, kao što su buve, mušice, komarci, mravi, bubašvabe, moljci, lisne vaši, itd. Može se koristiti u vidu praha ili vodenog rastvora. Ako je reč o prašku, prostorija može da se napraši, naročito ćoškovi. A ako je reč o koncentrisanoj tečnosti, onda se koristi sprej. Može i da se pomeša sa drugim insekticidnim biljkama.
 
– Kvasija je veoma gorka biljka, ali nije škodljiva za ljude i životinje. Stavite 1/4 litra ključale vode preko 7-8 g osušene kvasije, pa zasladite sa sirupom ili šećerom. Kada se ohladi, tu smesu stavite u tanjire, a njih u sobe gde ima najviše mušica.
 
– Jak rastvor od sasafrasa, poprskan po nekoj prostoriji i po kući, odbija mušice. Osušeni sasafras, kada se stavi u činije sa voćem, odbija insekte i voćne mušice. 
 
– Napunite jastuk ili ćebe biljkom rtanjski čaj, pa ga stavite onde gde spava vaš kućni ljubimac, kako biste oterali buve.
 
– Sledeća formula se koristi u džunglama Južne Amerike sa velikim uspehom: po 30 ml ulja od ruzmarina, ulja od bosiljka, ulja od rutvice i ulja od pelena. Stavite to u male flaše i nosite ih sa sobom. Nemojte ih piti. Označite na flašicama da su otrovne.
 
– Za oprašivanje sobe (izbacivanje svih insekata) stavite jednu kašiku aleve na metalni čep od flaše koji nema plastike u sebi, a čep stavite na kuvalo ili vrstu grejača kod koje možete da zapalite sveću ispod čepa da se zagreje. Zatim, pustite alevu papriku da počne da se puši, i zatvorite sobu. Ponovite ovaj postupak po potrebi. Možete koristiti i isparivač za etarska ulja.
 
– Protiv glodara: pacovi mrze pitomu nanu (mentu). Zatvorite sve izlaze iz kuće, štale ili podruma, osim jednog. Stavite ulje od mente na odeću, i pacovi će pobeći. Oni koji hvataju pacove koriste ovu metodu sa velikim uspehom, s tim da oni stavljaju veliki džak na izlazu, kako bi pacovi ušli u džak pri istrčavanju iz kuće.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *