• 719
  • 0

U stvari, to je jedna od najšire korišćenih droga u svetu, često izaziva zavisnost i predstavlja poznatog ubicu. Vladino istraživanje otkriva da alkohol prouzrokuje više od 100.000 smrtnih slučajeva godišnje u SAD. Prema tome, među drogama, alkohol je drugi samo posle duvana kao uzrok prevremene smrti u SAD, i treći vodeći uzrok smrti sveukupno.

Kada istraživači razmatraju danak u smrti od alkohola, ne zastupaju “umerene količine” radi navodnih koristi za zdravlje srca. Čak i kada bi istraživanje jasno pokazalo da bi alkohol mogao da pomogne našim srcima, kako može zdravstveni radnik da zastupa bilo koju količinu droge koja potencijalno izaziva zavisnost i koja može da prouzrokuje veliku štetu drugim organima? Alkohol je opasan čak i pri nivoima koji se trenutno nazivaju “umereni”, ali kao i svaka druga opasna droga, još je štetniji u većim količinama.

Gde je granica između “umerene” i “teške” količine, ako zaista postoji?

Ono što započinje kao umerena upotreba alkohola može brzo da preraste u otvorenu zloupotrebu kod nekih ljudi. Procenjeno je da će i do 15% onih koji koriste alkohol u nekom trenutku postati ili problematični ili pravi alkoholičari.4,5 Procenjeno je da je broj alkoholičara u SAD veći od 15 miliona.

Upotreba alkohola često vodi u upotrebu drugih opasnih i štetnih droga.

Organizacija roditelja zvana “Nacionalni institut za obrazovanje roditelja o drogama” sprovodi godišnje istraživanje učenika u vezi sa zloupotrebama supstanci. Dag Hol (Doug Hall), izvršni direktor instituta, kaže: “Upotreba svake zabranjene supstance… je sada na najvišem nivou koji je institut ikada zabeležio”, kod učenika starih od 11 do 18 godina.

U svom istraživanju iz 1996. godine na oko 130.000 učenika, 69% korisnika marihuane je takođe pilo alkohol, u poređenju sa samo 7% osoba koje nisu koristile marihuanu, a pile su alkohol. U vezi sa korisnicima kokaina, 13% je koristilo alkohol u poređenju sa manje od 1% onih koji ga nisu koristili. Upotreba droga prati upotrebu alkohola koja jojprethodi. Očekivalo bi se da kampanja za obrazovanje naše omladine o opasnostima od alkohola rezultuje i odgovarajućim smanjenjem upotrebe teških droga.

Učenici koji koriste droge postaju opijeniji nego ranije. Oko 36% učenika 4. razreda srednje škole koji piju pivo je reklo da se “veoma opijaju”, u poređenju sa 27% pre devet godina. Većina ljudi je donekle svesna socijalnih problema prouzrokovanih alkoholom. On je uključen u bračne probleme, razvod, probleme roditeljstva, nasilje u kući, slabo obavljanje posla, izostanke sa posla, probleme sa nenadgledanom decom, nezakonit seks, i lista se dalje nastavlja. Čak je i veliki broj ubistava i samoubistava često direktno povezan sa upotrebom alkoholnih pića. Zbog toga, mnogi socijalni analitičari smatraju alkoholna pića za državnog neprijatelja broj jedan.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *