• 3
  • 0

 PRIPREMANJE TINKTURA

Kako bismo napravili što bolje tinkture, potrebno je da koncentracija lekovitog bilja bude što veća u tegli za ekstrakciju. Minimalna koncentracija čvrste materije (lekovitog bilja) dobre tinkture je 33% (1/3) od ukupne zapremine tegle u kojoj stoji lekovito bilje i tečnost za ekstrakciju fitohemikalija (lekovite supstance iz biljaka). Za ekstrakciju se koriste alkohol, sirće ili glicerin, a mi predlažemo da koristite samo alkohol i sirće, u zavisnosti iz koje biljke ekstrakujete koje fitohemikalije.

Mi iz Centra za prirodnu medicinu, uvek pravimo dosta jače tikture, tako da je količina čvrste materije u teglama oko 90%, sem kod određenog bilja koje će biti naknadno naglašeno.
Tinktura-avgust-2018.jpg

Kada pravite tinkturu, stavite lekovite biljke u blender zajedno sa alkoholom 40% (vodka ili etanol) i dobro izblendajte. Prespite mešavinu u teglu, promućkajte i sačekajte da se čvrsti deo slegne.  Ako je previše gusto dodajte još alkohola, a ako je previše retko onda stavite više biljaka dok ne dobijete željenu mešavinu. Jako je važno da ostavite jedan teo tegle praznim kako bi se pri mućkanju sadržaj dobro izmešao.
 

Tinkture trebaju da stoje minimum 15 dana, a poželjno je 30 dana, i tokom tog perioda je potrebno da se tegle promućkaju 2-3 puta na dan. Mi neke tinkture držimo mesecima, i one su najkvalitetnije.
Nakon perioda ekstrakcije (15-30 dana), procedite tinkturu kroz veliku cediljku ili đevđir, koji je prethodno prekriven tkaninom kako ne bi prošli krupniji delovi. Pre svake upotrebe potrebno je da se tinktura promućka.
 
Tinkture NIKAKO NE SMETE držati u plastičnim bocama. A tinkture sa sirćetom ne smeju doći u kontakt sa metalnim posuđem, cediljkom od metala, posudom od metala ili metalnom kašikom.
 
Predlažemo da napravite tinkture od sledećih biljaka i sledeće tinkture:
 
– đumbir (koristi se za tinkturu antibiotik)
– ehinacea
– ljuta paprika
– Imuno #2 (beli luk, crli luk, đumbir, ren, ljuta paprika)
– Detoks
 
Tinkturu od đumbira, ehinacee i ljute paprike pripremite po gornjim uputstvima, a ostale tinkture (imuno #2 i antibiotik) pripremite po uputstvu ispod.
 
SPECIFIČNE TINKTURE

Tinktura za CIRKULACIJU
Tinktura-cirkulacija-avgust-2018.jpg
(ljuta paprika)
 
Tinkturu za cirkulaciju pravite tako što ćete staviti manju količinu lekovitog bilja od uobičajene. Količina bilja zavisi od jačine tj. ljutine paprike, tako da papriku dodajte po želji.
 
Mi preporučujemo da se koristit habanero (250.000-400.000 SHU) paprika ili bilo koja druga praprika jačina preko 90.000 SHU. Po želji možete praviti i tinkture od dosta ljućih paprika.

Tinktura IMUNO #2
 
Recept je za 4,25 litara, a za manju količinu koristite upola doze ili jednu četvrtinu.
 
Sastojci:
 
150g beli luk (češnjak)
150g crni luk (crveni luk)
150g đumbir
150g ren
150g ljuta paprika (habanero, cayene…što ljuća)
 
Priprema:
 
Sve sastojke stavite u blender zajedno sa jabukovim sirćetom i dobro izmiksujte. Prespite u teglu, ostavite na policu i mućkajte 2-3 puta dnevno minimum 15 dana, a poželjno je 30 dana.
 

Tinktura ANTIBIOTIK
 
Sastojci:
 
3 litra tinkture od đumbira 
400 ml sveže ceđenog soka od belog luka
 
Priprema:
 
Tinkturu od đumbira procediti kroz gazu i dodati sok od belog luka. Ukoliko nemate sokovnik koji može cediti beli luk, onda napravite tinkturu od belog luka i pomešajte sa tinkturom đumbita u odnosu 50:50. 
 

Tinktura DETOKS
 
Sastojci:
 
2 dela cvetova crvene deteline
1 deo lobelije
1 deo aleve paprike
2 dela čaparala
1 deo soka od belog luka (napravite ga u sokovniku ili blenderu)
Gornjim sastojcima dodajte jedan deo bilo čega što imate pri ruci od sledećeg:
– Seme i koren čička
– Vinobojka
– Štavelj
– Mahonija
– Sok iz crvenog korena
– Imela
– Cvetovi vinke
 
* Deo je proizvoljna jedinica mere. Na primer, ako koristite 100g kao meru onda ćete stavljati 200g kada piše 2 dela, a ako za meru koristite 200 g, onda ćete svaki put stavljati odgovarajući broj grama pomnožen sa brojem delova.
 
*Ukoliko vam nedostaju neke biljke napravite tinkture bez njih.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *