• 819
  • 0

Loša ishrana i nezdrave životne navike uzimaju svoj danak pošto smo sopstveno telo godinama i decenijama zlostavljali konzumiranjem belog šećera, hidrogenizovanih masti (margarin i njemu srodni proizvodi), izlagali ga zagađenjima prisutnim u životnoj sredini i nedovoljnoj fizičkoj aktivnosti.

Konačno, mozak strada usled neprekidnih napada, jer hemijske i električne veze koje se stvaraju u ovom organu i koje učestvuju u definisanju naše ličnosti i bića propadaju, a poremećaji u proteinu amloidu, koji je odgovoran za bistrinu uma, sve više uzimaju maha.

Istraživači već godinama pretpostavljaju da voće poput jagoda, borovnica, kupina i sl. pomaže mozgu ostarele osobe, a novo istraživanje objavljeno u američkom „Journal of Agriculture and Food Chemistry“ objašnjava kako raznovrsno bobičasto voće poseduje blagotvorne efekte po mozak i kako može da spreči gubitak pamćenja povezan sa starošću i druge srodne probleme. Konzumiranje jedne ili dve porcije ovog ukusnog voća dnevno može pomoći u obnavljanju optimalnog pamćenja i preduprediti poremećaje vezane za slabljene moći opažanja. Istraživači su dugo pretpostavljali da bobičasto voće poseduje blagotvoran efekat po mozak, i otpočeli su sa analizom verodostojnosti ove tvrdnje pregledajući istraživanja rađena o ovoj temi koja su za predmet proučavanja imala ćelije, životinje i ljude.

Glavni istraživač, dr Barbara Šakit Hal (Barbara Shukitt-Hale), koja radi za Poljoprivrednu istraživačku službu pri Upravi za hranu i lekove SAD (USDA Agricultural Research Service) na Univerzitetu Tafts (Tufts University), skrenula je pažnju da bobičasto voće poseduje “neurodostupne, neuroaktivne fitohemikalije (lekovite i hranljive materije koje su prisutne isključivo u biljkama) koje poseduju antioksidantna, protivupalna svojstva koja neposredno deluju na mozak.” Bobičasto voće značajno poboljšava zdravlje mozga pružajući mu antioksidantnu zaštitu Naučnici su utvrdili da bobičasto voće poseduje velike količine antioksidanata koji štite krhu strukturu mozga od štetnih oksidativnih efekata slobodnih radikala. Mozak je jedan od metabolički najaktivnijih organa u telu i usled toga proizvodi veliki broj slobodnih radikala.

Slobodni radikali brzo nadvladavaju prirodnu sposobnost našeg tela da proizvodi antioksidanse i zato bobičasto voće obezbeđuje kritično snabdevanje našeg organizma ovim materijama koje su mu neophodne kako bi održao zdravu funkciju svojih ćelija. Takođe, istraživači su otkrili da bobičasto voće utiče na promenu načina na koji neuroni međusobno komuniciraju putem niza hemijskih transmitera i električnih signala. Konzumiranje ovog voća utiče na promene u prenosnim moždanim putevima na taj način što smiruje upalu nastalu oštećenjem neurona. Ova aktivnost za posledicu ima poboljšanu kontrolu motornih sposobnosti i nivoa opažanja, pamćenja i razmišljanja.

Istraživački tim je zaključio da bobičasto voće smanjuje zapaljene neurona i produžava njihov životni vek, doprinosi jačanju procesa neurotransmisije i povećanju količine kalcijuma u mozgu, što sprečava poremećaje u ponašanju pojedinca koji su nastali kao posledica bolesti ili starenja. Svaka vrsta bobičastog voća raspolaže širokom lepezom fitonutrijenata, od kojih svaki poseduje zasebno dejstvo na mozak ostarele osobe. Jedite ovo voće svakodnevno, kako biste poboljšali zdravlje mozga, pamćenje i sposobnost opažanja.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *