• 949
  • 0

U prirodi aluminijuma ima prilično dosta, možete ga naći naći na sve strane. U zemlji, glini i kamenu ga možete naći u svom uobičajenom obliku. Zbog toga, određene namirnice kao što su spanać, rotkve, cvekla itd., mogu sadržati tragove aluminijuma tako što ga apsorbuju iz zemljišta.

Namirnice kao što su meso, žitarice i mleko već prirodno sadrže aluminijum.

Prehrambeni aditivi i pakovanja za hranu  često sadrže male količine aluminijuma. Ovo znači da smo svi svakodnevno izloženi  aluminijumu i da ga skoro svakodnevno unosimo u naš organizam. Dobra vest je da naš organizam upije samo jednu jako malu količinu ovog metala, dok se velika većina izbaci iz organizma kada odemo u toalet.

Dok svakodnevno unosimo male količine ovog metala u organizam, studije su pokazale da priprema hrane sa aluminijumskom folijom znatno povećava unos ovog metala u naš organizam.

Istraživači sa jedne studije koja je sprovedena u 2012. godini, izjavili su za Internacionalni žurnal elektrohemijske nauke (International Journal of Electrochemical Science) sledeće: “ Aluminijumska folija koja se koristi u pripremanju hrane čini jak kanal za unošenje ovog metala u naš organizam. Povećavanje temperature izaziva de veća količina ovog metala završi u hrani. Otpuštanje metala u hranu takođe zavisi i od pH vrednosti namirnica koje se spremaju u aluminijumskoj foliji, kao i od soli i od začina koji se koriste. Aluminijumska folija je posebno loša kada se spremaju kisele namirnice (meso). Postoji veliki rizik po zdravlje kada se aluminijumska folija koristi za pečenje hrane.”

Za razliku od ove izjave, Centar za kontrolu bolesti (Center for Disease Control’s (CDC) Agency for Toxic Substances & Disease Registry) izjavljuje da je aluminijumska folija sigurna za upotrebu. Ova organizacija je međutim i upozorila na prečestu upotrebu ove folije, zato što ipak postoji rizik po zdravlje.

Bolesti kostiju, mozga, nervnog sistema i anemija su često povezane sa prevelikim unosom ovog metala.

Šta je dakle zaključak? Na osnovu ovoga ne možemo u potpunosti utvrditi koliko je aluminijumska folija zaista štetna, ali sigurno je da može da našteti organizmu. Zato je najbolje izbegavati je ukoliko pečete hranu. U svakom slučaju, mi uvek savetujemo sirovu biljnu ishranu, zato što je najzdravija za čoveka, a i uopšte vam nije potrebna aluminijumska folija.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *