• 683
  • 0

Dr. Edmond Hevlet (Dr. Edmond Hewlett), sa Univerziteta Kalifornija, Los Anđeles (UCLA) škola za stomatologiju, izjavljuje da konzumiranje gaziranih napitaka olakšava proizvodnju ugljenične kiseline, koja oštećuje zubnu gleđ, što može dovesti do karijesa, pukotina i drugih oštećenja.

„Gazirana voda još nije dovoljno ispitana kada je u pitanju dentalno zdravlje. Ono što znamo je da su gazirana pića (na primer gazirana voda, sokovi i sportski energetski napici) kisela, po pH skali“ tvrdi Dr. Hevlet.

Iako su gazirani sokovi mnogo gori, čak je i standardna gazirana voda dosta štetna za konzumaciju sama po sebi, a to je zato što je kisela. Ono što ovu vodu čini još gorom to su štetni aditivi koji se dodaju tokom proizvodnje.

Još jedna voda koju treba da izbegavate je voda iz aparata za vodu, a to je zato što se ova voda skladišti u bocama od plastike jako lošeg kvaliteta. Možete sve to proveriti uz pomoć liste koju smo vam dali dalje u tekstu.

Dr. Edmond Hevlet zato preporučuje da se konzumira samo sveža negazirana voda, najbolje iz prirodnih proverenih izvora, sledeća opcija su bunari, i tek na zadnjem mestu su flaširane vode, koje inače nisu baš najbolja opcija s obzirom da se nalaze u plastičnim flašama koje nisu napravljene od najbolje plastike, što znači da ćete unositi toksične materije koje se ispuštaju u vodu.

Tipovi plastike


1 – PET
( često i PETE ) – polietilen teraftalat. Boce izrađene od ove plastike namenjene su jednokratnoj upotrebi. Po nekim istraživanjima, postoji mogućnost da ispuštaju teški metal antimon i hemijsku tvar EPA, koja ometa delovanje hormona.
 
2 – HDP
( nekad i HDPE ) – polietilen visoke gustine. Radi se o „dobroj“ plastici, za koju postoji najmanja vjerovatnost ispuštanja hemikalija u vodu.
 
3 – PVC ( nekad i 3V ) – polivinil hlorid. Ova plastika ispušta dve otrovne hemikalije, a obe ometaju delovanje hormona u ljudskom telu. Uprkos tome, to je još uvek najčešće upotrebljavana plastika za boce.
 
4 – LDPE
– polietilen male gustine. Plastika, koja ne ispušta hemikalije u vodu. Uprkos tome, ne koristi se za izradu plastičnih boca, nego uglavnom za izradu plastičnih vrećica za namirnice.
 
5 – PP –polipropilen. Još jedna od „dobrih“ plastika, obično je bele boje ili je poluprozirna. Koristi se za boce u koje se pakuju sirupi, ili čašice za jogurt.
 
6 – PS – polistiren. Plastika koja se najčešće koristi za jednokratne čašice za kafu, ili u ambalaži brze prehrane. Ova plastika ispušta stiren, jedinjenje koje je po nekim istraživanjima pokazalo da utiče na pojavu raka i drugih oboljenja.
 
7 – PC ( ili bez oznake ) – To je najlošija plastika za prehrambene proizvode, jer izlučuje hemikaliju BPA. Na žalost, koristi se u bočicama za bebe, sportskim bocama i posudama za spremanje hrane.

plastika-jul-2017.jpg

Drugi negativni efekti gazirane vode

Gazirana voda i ostali gazirani napici mogu izazvati refluks kiseline i gorušicu. To je zbog ugljenične kiseline koja izaziva pritisak na donji deo jednjaka. Pored ovoga, ugljenična kiselina može doprineti nepravilnom varenju.

Prevelika konzumacija gazirane vode može izazvati povećanje telesne težine. Takođe, od nje se možete osećati naduto i možete dobiti gasove.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *