• 399
  • 0

Tenzijske glavobolje su najčešće vrste glavobolja. Mogu da nastanu u bilo koje životno doba, ali su najčešće kod adolescenata i odraslih!

 

Ukoliko dolazi do glavobolje dva ili više puta nedeljno, nekoliko meseci ili duže, stanje se smatra hroničničnim! Hronična glavobolja nastaje ukoliko se ne leče ili se previše leči obična glavobolja. Glavobolje koje se stalno vraćaju mogu biti izazvane predoziranjem lekovima protiv bolova!

Tenzijska glavobolja nastaje kada vratni i čeoni mišići postanu napregnuti ili se stegnu! Do stezanja mišića može doći  usled stresa, depresije, povrede glave i anksioznosti!

Bol se može javiti kao izolovani događaj, konstantno ili dnevno. Bol može trajati od 30 minuta do sedam dana!. Može biti urokovan ili pogoršan stresom, umorom, bukom ili jakim svetlom!

Može doći do problema sa spavanjem, glavobolje obični ne uzrokuju mučninu i povraćanje! Ljudi sa tenzijskom glavoboljom obično pokušavaju  da ublaže bol masiranjem bolnog mesta!

Kod manjih glavobolja, koje ne prate drugi neki simptomi, obično ne zahtevaju nikakva ispitivanja i testiranja, posebno ako su se i ranije dešavala! Ukoliko pak dođe do jačih glavobolja, koje nisu uobičajne, potrebno je potražiti lekara, koji će proveriti da li u pitanju drugi  poremećaji koji izazivaju glavobolje!

Cilj lečenja glavobolje je da se otklone simptomi odmah, i  pokušati izbegavati stvari koje dovode do glavobolja! Postoje i lekovi protiv glavobolja, ali treba imati na umu da lekovi samo trenutno olakšavaju bol od simptoma i posle određenog vremena ne deluju više isto, sa istim efektom!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *