• 707
  • 0

Neki sportisti čak primenjuju ledene kupke kako bi smanjili  upalu i mišićni bol. Redovno tuširanje hladnom vodom neće nauditi vašem zdravlju već će ga unaprediti, ali vredi napomenuti da drastične promene temperature mogu biti štetne za ljude sa srčanim problemima.

12 razloga za svakodnevno tuširanje hladnom vodom

1. Postaćete emocionalno jači

Lakše ćete se nositi sa stresom ako se budete tuširali hladnom vodom. Istraživanja pokazuju da hladni tuševi izazvaju oksidativni stres u nervnom sistemu. Tako da će vas često izlaganje hladnim tuševima na kraju očvrsnuti i učiniti smirenijim.

2. Vaš snaga volje će se povećati

Potrebna je jaka snaga volje da isključite topao i da uključite hladan tuš. Jaka snaga volje će vam koristiti u drugim aspektima života, kao što su vežbe, rad i dijete.

3. Sagorevaćete više masti

Istraživanja pokazuju da hladni tuševi ubrzavaju metabolizam i time pomažu da dostignete idealnu težinu.

4. Brži oporavak

Već godinama, sportisti su pomoću ledenih kupki uspevali da se mnogo brže oporave od treninga. Istuširajte se hladnom vodom nakon intezivnog treninga i izbegnite upalu mišića.

5. Bićete dobrog raspoloženja

Hladni tuševi će vam popraviti raspoloženje, pogotovo ujutru. Oni će povećati otkucaje srca i poboljšati protok krvi u mozak.

6. Vaša koža će postati lepša

Za razliku od toplih tuševa koji izazivaju isušivanja kože, hladni tuševi će zategnuti kožu i pomoći da se rešite akni.

7. Hladni tuševi će vas razbuditi

Hladni tuševi će povećati otkucaje srca i unos kiseonika. To će, naravno, povećati vašu energiju i razbudiće vas ukoliko se osećate sanjivo.

8. Nivo testosterona će se povećati

Jedna studija pokazuje da toplota snižava nivo testosterona, dok će hladni tuševi imati suprotan efekat na vaš nivo testosterona.

9. Hladnom vodom ćete pojačati svoju plodnost

Hladni tuševi povećavaju broj spermatozoida. Jedna studija je pokazala da su muškarci uspeli da povećaju proizvodnju spermatozoida za skoro 500 odsto nakon što su prestali da primenjuju vruće tuširanje.

10. Vaš imuni sistem će se poboljšati

Jedna studija je pokazala da hladni tuševi povećavaju proizvodnju belih krvnih zrnaca koji se bore protiv bolesti.

11. Bolja cirkulacija

Hladni tuševi poboljšavaju cirkulaciju krvi i pomažu da krv dođe u unutrašnosti tela, u organe, što će na kraju poboljšati i zdravlje kardiovaskularnog sistema. Hladni tuševi se mogu primenjivati zajedno sa toplim tuševima za još jači efekat.

12. Bolji san

Da li ste znali da je san mnogo kvalitetniji u hladnoj nego u toploj sobi? Hladni tuševi takođe mogu da pomognu kod nesanice, međutim, nekim ljudima ipak više odgovaraju topli tuševi kako bi se uspavali.
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *