• 804
  • 0

Za paradajz, s druge strane, neki veruju da takođe može izazvati upale kod onih koji boluju od gihta, ali to nije u potpunosti istina i ne postoje istraživačke činjenice koje to potvrđuju.

Trebalo bi biti kristalno jasno da paradajz ne dovodi i ne uzrokuje napade gihta, i u svakom slučaju može pacijentima pružiti olakšanje. Oni koji boluju od gihta bi tako trebalo da prestanu da žive u laži da jedenje paradajza može povećati šanse za dobijanje ovih napada.

Da bi raspršili ovaj mit o gihtu i paradajzu, bilo bi razumno da pogledamo neke osnovne sastojke u paradajzu. Za početak, paradajz je 90% voda, a voda je veoma važna u redukovanju efekata gihta. Drugo, paradajz se smatra za hranu siromašnu purinom, a onu hranu koja sadrži visok nivo purina bi pacijenti koji boluju od gihta trebalo da izbegavaju. Pod tri, paradajz ima nizak nivo šećera i ugljenih hidrata, pa stoga ne postoje šanse za povećanje šećera u krvi što dovodi do napada gihta.

Pogrešno shvatanje da paradajz povećava napade kod onih koji imaju giht potiče od verovanja da paradajz ima blagu kiselinu – a to ne bi bilo dobro za pacijente koji boluju od gihta.

Istina je, međutim, da kada se paradajz skuva onda postaje blago kiseo u telu, ali nikad u tom nivou da bi izazvao napade gihta. Ako išta donosi ogromne zdravstvene prednosti to je paradajz, i u sirovom i u kuvanom obliku. Studije su pokazale da kiselost kuvanog paradajza potiče iz dve grupe hemikalija prisutnih u supstancama, a za koje se verovalo da imaju sposobnost da povećaju količinu urinarne kiseline u krvnoj plazmi. Ove grupe hemikalija su fenolna kiselina i glutamat. Međutim, iste studije otkrivaju da su nivoi ovih hemikalija toliko niski da nemaju nikakav značajan efekat na povećanje nivoa urinarne kiseline koja izaziva napade gihta.

Uprkos nedostatku konačnih dokaza istraživanja po pitanju toga da li paradajz stvarno može izazvati napade gihta, mnogi pacijenti se plaše da koriste paradajz da ne bi dobili bolne napade. 

Međutim, postoji opravdana zabrinutost što se tiče doprinosa glutamata u izazivanju napada gihta. Glutamat je jedinjenje poznato po tome što stimuliše ili pojačava sintezu urina tako što daje nitrogen tokom procesa ove sinteze. Tako se verovalo da time što deluje kao stimulans u ovom procesu, on takođe može doprineti i napadima jer je visok nivo purina poznati okidač. Ali potrebno je dalje istraživanje da bi se tačno odredila veza između paradajza i gihta.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *