• 381
  • 0

Vitamin A (retinol)

Ima presudnu i naznačajniju ulogu u jačanju našeg odbrambenog i imunološkog sistema. Poboljšava vid. Ako je prirodnog porekla, neće naškoditi ni ako ga uzmemo u prevelikim količinama. Vitamin A je neophodan za vid, rast, razvoj kostiju, razmnožavanje, nastanak ćelija i tkiva, imunitet, za integritet sluznica i kože. Ovaj vitamin deluje na  poboljšanje vida, kod noćnog slepila, staračke makularne degeneracije, glaukoma, katarakte, za poboljšanje imunih funkcija. Koristi se i kod oboljenja kože, akni, ekcema, psorijaze, rana, opekotina i drugih kožnih problema.

Vitamin B1 (tiamin)

Šećer u krvi pretvara u energiju. Potpomaže i reguliše rad samog srčanog mišića. Pomaže u kontrolisanju nivoa šećera u krvi i lečenju i kontroli  dijabetesa. Vitamin B1 je neophodan za stvaranje energije iz ugljenih hidrata, za pravilno funkcionisanje nervnih ćelija, za rad svih mišićnih vlakana, uključujući srčana-mišićna vlakna, za stvaranje crvenih krvnih ćelija eritrocita.Vitamin B1 se primenjuje kod deficita u ishrani, kod srčanih oboljenja, neuroloških poremećaja (išijasa, polineuropatija), sportista, dijabetesa, detoksikacije od olova, u terapiji smanjenja mentalnih sposobnosti, kod depresije. Vitamin B1 utiče na psihičko stanje čoveka, pa ga nazivaju i „moralnim vitaminom“.

Vitamin B2 (riboflavin)

Omogućuje razmenu ugljen – dioksida. Dobar za sportiste i dijabetičare. Njegov nedostatak može dovesti do pucanja kože i uglova samih usana.Vitamin B2 je neophodan za oslobađanje energije u svakoj ćeliji organizma, za održavanje funkcije sluznica, za rast svih ćelija. Svi B vitamini su rastvorljivi u vodi, što znači da organizam ne može da ih deponuje, već se izlučuju iz organizma. Zato je potrebno da ih redovno unosimo ishranom. Osim toga, vitamin B2 deluje i kao antioksidans, tako što eliminiše slobodne radikale, te sprečava da dođe do oštećenja ćelija i tkiva.

Vitamin B3 (niacin)

Omogućava prenos vodonika u unutrašnjost naših ćelija. Reguliše i održava adekvatni nivo holesterola u našem telu. Kod bolesti sistema krvnih sudova. Pomaže regulisanje visokog arterijskog pritiska. Otklanja i eliminiše osećaj glavobolje. Vrlo efikasno potpomaže u otklanjanju artritičnih problema. Nezamenjiv je za zdravlje kože, jezika i probavnog trakta.

Vitamin B6 (piridoksin)

Jača imunološki i nervni sistem. Vrlo koristan kod probavnih problema i problema s kožom. Jedini vitamin koji sadrži kobalt.Vitamin B6, je jedan od B vitamina neophodnih za pravilno funkcionisanje metabolizma amino-kiselina (proteina), šećera i masti, kao i za stvaranje krvnih ćelija. Svi vitamini B grupe ili kako se često nazivaju kompleks B vitamina, omogućavaju da se iz šećera oslobađa energija. Ova energija je neophodna za rad nervnih ćelija, srčanih-mišićnih ćelija i svih drugih mišićnih ćelija, kao i za normalno funkcionisanje svake pojedinačne ćelije u organizmu.

B vitamini su neophodni za zdravu kožu, kosu, oči, jetru, nervni sistem, srce, mišiće, imuni sistem, jednom rečju: za ceo organizam. Vitamin B6 omogućava stvaranje nekoliko neurotransmitera, prenosnika poruka u nervnom sistemu. Neophodan je za normalan razvoj i funkcionisanje mozga, za stvaranje hormona koji regulišu raspoloženje (serotonin, norepinefrin) i bio-ritam (melatonina).

Vitamin B12(kobalamin)

Podiže nivo energije samog organizma, protiv anemije. Vitamin B12 ili kobalamin je posebno važan za zdravlje nervnih ćelija i za stvaranje DNK i RNK, genetskog materijala organizma. Vitamin B12 i folna kiselina su neophodni za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, što utiče na snabdevanje organizma kiseonikom. Takođe, ova dva B vitamina utiču na imunu funkciju i na raspoloženje.

Vitamin C(askorbinska kiselina)

Ubedljivo najdelotvorniji antioksidans. Odgovoran za formiranje imunološkog sistema. Utiče na apsorciju gvožđa čime je direktno odgovoran za formiranje crvenih krvih zrnaca odnosno naše krvne slike. Deluje kao izrazito jak  antiseptik i sprečava upalne procese u organizmu. Sprečava krvarenje samim tim i probleme tog tipa kod desni.

Efektivno otklanja simptome prehlade i gripa. Ovaj vitamin je neophodan za formiranje kolagena, važnog proteina koji učestvuje u građi kože, hrskavica, tetiva, ligamenata, krvnih sudova. Zbog svojih antioksidativnih osobina koristi se  za povećanje otpornosti na infekcije. Vitamin C, E, beta-karoteni, bioflavonoidi i drugi antioksidansi sprečavaju oštećenja ćelija koja nastaju pod dejstvom slobodnih radikala i sprečavaju razvoj bolesti i proces starenja.

Vitamin D

Olakšava apsorpciju kalcijuma. Stvara se u koži nakon sunčanja. Omogućava apsorpciju kalcijuma i fosfora. Kalcijum se usvaja jedino u prisustvu vitamina D, pa je neophodan za izgradnju i zdravlje kostiju. U nedostatku vitamina D dolazi do razvoja rahitisa i osteomalacije, slabih kostiju, samim tim sprečava pojavu rahitisa. Vrlo je važan za osobe starije životne dobi.

Vitamin E

Isceliteljsko dejstvo kod svih vidova rana i opekotina. U slučaju muške impotencije i sterilnosti te kod  kardiovaskularnih i problema nervnog tipa. Od presudnog je značaja za pravilno odvijanje perioda trudnoće. Vitamin E je jedan od najboljih antioksidanasa u organizmu, koji štiti ćelije od oštećenja pod dejstvom slobodnih radikala. Nastajanjem slobodnih radikala dolazi do oštećenja ćelija i tkiva u organizmu, čime se pospešuje proces starenja i nastanak bolesti, kao što su kardiovaskularna i maligna oboljenja.

Sprečava nastanak arterijskog plaka, suženje arterija i razvoj ateroskleroze. Takođe, sprečava oksidaciju masti i oštećenja krvnih sudova, ugradnju holesterola u arterijski pritisak, a na taj način sprečava i razvoj oboljenja srca i krvnih sudova. Smatra se da je  zajedno sa drugim antioksidansima iz hrane (vitamin C, flavonoidi) dobra prevencija za nastanak oboljenja srca i krvnih sudova, malignih oboljenja, a doprinosi i poboljšanju opšteg zdravlja.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *